ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιστολές φορέων του Ρεθύμνου προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ σχετικά με την προστασία & διαχείριση του Φοινικόδασους στον Πρέβελη

Μετά τη συνάντηση, που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που κινδυνεύει από τις πυρκαγιές, ακολούθησε σήμερα η αποστολή δύο επιστολών αναφορικά στην προστασία του Φοινικόδασους και τη διαχείρισή του.

Τις επιστολές προς τον Υφυπουργό, κ. Αμυρά συνυπογράφουν οι Βουλευτές Ρεθύμνου, κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή και ο  Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης  και έχουν ως εξής:

Επιστολή για καθαρισμό Φοινικόδασους Πρέβελη

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με ένα σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία και αφορά στη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή Πρέβελη είναι αδιαμφισβήτητα ένα οικολογικό στολίδι για τον τόπο μας, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και ντόπιων  ετησίως, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, λόγω του απαράμιλλου φυσικού της κάλλους.

Το Φοινικόδασος του Πρέβελη  βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σε μια περιοχή, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για μας  αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα  η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του φοινικόδασους από νέα πυρκαγιά.

Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό της ξερής βλάστησης, που υπάρχει εδώ και καιρό στην εν λόγω περιοχή, καθώς  πέραν του ότι συνιστούν  αιτία πυρκαγιάς  επιπρόσθετα την καθιστούν δύσβατη σε περίπτωση, κατά την οποία  χρειάζεται πυρόσβεση με τεχνητά μέσα.

 Δυστυχώς, ως φορείς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμος) δε μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση καθώς την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της παραπάνω περιοχής ως μέρους ενταγμένου στο δίκτυο Natura 2000, έχει η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση του Υπουργείου σας, ώστε να γίνει δασικός καθαρισμός στο Φοινικόδασος του Πρέβελη και στη συνεχόμενη περιοχή του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού  μέσω του προγράμματος “Antinero”, που υλοποιεί  το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας.

Για αυτό το λόγο ζητάμε την ένταξη του Φοινικόδασους του Πρέβελη στο πρόγραμμα “Antinero”, που υλοποιεί εντατικές δράσεις πυροπροστασίας με σκοπό τη θωράκιση έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η απομάκρυνση της   επί σειρά ετών συσσωρευμένης  καύσιμης ύλης στο Φοινικόδασος και θα μειωθεί σημαντικά  η πιθανότητα  εκδήλωσης πυρκαγιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ παράλληλα  διασφαλίζεται η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο.

Ευελπιστούμε τη θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας».

Επιστολή για τον Φορέα Διαχείρισης Φοινικόδασους Πρέβελη

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας του Φοινικόδασους του Πρέβελη, ενός μοναδικού οικοσυστήματος, που λόγω του απαράμιλλου φυσικού του κάλλους έχει μεγάλη επισκεψιμότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε λειτουργικές ανάγκες για την ορθή διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία ης περιοχής.

Το Φοινικόδασος του Πρέβελη  βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σε μια περιοχή, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για μας  αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα  η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του φοινικόδασους από νέα πυρκαγιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε επιβεβλημένη τη διαχείριση του Φοινικόδασους από Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ), όπως με επιτυχία έχει γίνει και στο Φαράγγι της Σαμαριάς στη γειτονική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία και θα αναδειχτούν παράλληλα οι αξίες αυτής, μέσω της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής παραμέτρου στα τοπικά αναπτυξιακά πρότυπα και προγράμματα. Επιπλέον,  η Μονάδα  Διαχείρισης θα αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων που περιλαμβάνονται στα οικεία σχέδια διαχείρισης, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.

Μέσα από αυτό το καθεστώς διαχείρισης η είσοδος και έξοδος των επισκεπτών  θα γίνει ελεγχόμενη με την καταβολή συμβολικού ανταποδοτικού αντιτίμου για την πρόσληψη φυλάκων και την κατασκευή περίφραξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αστυνόμευση της περιοχής είναι ελλιπής με αποτέλεσμα κατά τις ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι 4 και 5, εκδίδεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης απόφαση για την απαγόρευση της εισόδου και παραμονής πολιτών στο Φοινικόδασος του Πρέβελη, ενώ περιπολίες οργανώνονται από εθελοντές.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω μία προστατευόμενη περιοχή, όπως το Φοινικόδασος του Πρέβελη πρέπει να τύχει οργανωμένης διαχείρισης, που θα εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία της, τη μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση και εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης.

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε από το Υπουργείο σας να συμπεριληφθεί και το Φοινικόδασος του Πρέβελη στη χωρική αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ώστε η προστασία της περιοχής να γίνεται συντεταγμένα και αποτελεσματικά.

Ευελπιστούμε τη θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας».