ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δακοκτονία έστειλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ των ελαιοπαραγωγικών νομών της χώρας.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάνε να οριστούν κατ’ ελάχιστον στα επίπεδα του 2010 και οι τομεάρχες και οι εργατοτεχνίτες του προγράμματος δακοκτονίας του 2012, αφού όπως επισημαίνουν «η δραματική μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά του προσωπικού του προγράμματος δακοκτονίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου και συνεπώς κινδυνεύει η φετινή ελαιοπαραγωγή».

Η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στην ποιότητα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βιώνουν τις ήδη τραγικές συνέπειες της μείωσης των τιμών του ελαιολάδου.

Εξάλλου η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων με βάση τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών, δεν επιφέρει μείωση της συνολικής δαπάνης του προγράμματος αλλά αύξηση, αφού ελλείψει δεδομένων οι ψεκασμοί γίνονται περισσότεροι από εκείνους που χρειάζονται για λόγους ασφάλειας (π.χ στο νομό Ηρακλείου το συνολικό κόστος του προγράμματος δακοκτονίας κατά το έτος 2010 ανήλθε σε 4.546.000 €, ενώ το 2011 σε 4.832.000€)

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

στις 15-6-2012 στείλαμε επιστολή στον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ν. Μαραβέγια, με την οποία τονίζαμε ότι η δραματική μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά του προσωπικού του προγράμματος δακοκτονίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου και συνεπώς κινδυνεύει η φετινή ελαιοπαραγωγή.

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή αυτή, στην οποία τεκμηριώνουμε το πρόβλημα και σας ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση της Κ.Υ.Α. ή στην έκδοση νέας Κ.Υ.Α. ώστε να οριστούν κατ’ ελάχιστον στα επίπεδα του 2010 και οι τομεάρχες και οι εργατοτεχνίτες του προγράμματος δακτοκτονίας του 2012.

Η διατήρηση του προσωπικού στα επίπεδα που προβλέπει η υπάρχουσα Κ.Υ.Α. είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραγικές συνέπειες στην ποιότητα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βιώνουν τις ήδη τραγικές συνέπειες της μείωσης των τιμών του ελαιολάδου.

Με εκτίμηση
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Β΄ Θεσσαλονίκης
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΑΛΤΑΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ, Ηλείας
ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Λασιθίου
ΔΙΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, Ηρακλείου
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Αρκαδίας
ΖΕΡΔΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Λέσβου
ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Αργολίδας
ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ηρακλείου
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Ρεθύμνης
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Μεσσηνίας
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Χανίων
XΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, Αχαΐας