ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Προκλητική η 36χρονη – Δεν ζήτησε καν συγγνώμη!

Η οργή από την οικογένεια της Ιωάννας Παλιοσπύρου για την στάση της κατηγορούμενης, ο “γολγοθάς” της ανάρρωσης και οι συγκλονιστικές λεπτομέρεις της επίθεσης στην κατάθεσή της

Την κλήτευση δυο ακόμη ατόμων, τα οποία εμφανίζονται να είχαν έρθει σε επικοινωνία με την 36χρονη κατηγορούμενη τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση με βιτριόλι, ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η πολιτική αγωγή.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου αφορούσαν τόσο το πιθανό κίνητρο της κατηγορούμενης για αυτή τη σφοδρή επίθεση, όσο και για την «πέτρα του σκανδάλου», τον 40χρονο που προσέγγισε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Ιωάννα. Εκτενής αναφορά έγινε και στην υγεία της καθώς και στο ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης σε βάρος της.

Ο εκ των δικηγόρων Απ. Λύτρας, είπε στο δικαστήριο ότι υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την εμπλοκή και άλλων προσώπων. «Ο άντρας μέσω δικηγόρου του έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου ολοκληρώθηκε, με την υπεράσπιση να μην κάνει καμία ερώτηση. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κατηγορούμενη επιχείρησε να παρέμβει στη διαδικασία, αρχικά χωρίς να ζητήσει το λόγο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της οικογένειας της Ιωάννας.

«Κύριε πρόεδρε σας παρακαλώ», είπε η 36χρονη, με τον αδελφό του θύματος να εκτοξεύεται κυριολεκτικά από το κάθισμά του. Η προσπάθεια παρέμβασης της κατηγορούμενης προκάλεσε την αντίδραση και της πολιτικής αγωγής.

«Πληροφορήθηκα ότι η κατηγορούμενη ζήτησε το λόγο για να απευθυνθεί στο δικαστήριο σας και είπε προς το θύμα ότι γνωρίζει το λόγο της επίθεσης. Πως είναι δυνατόν να έχει καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή και να λέει τέτοια πράγματα και να μην την επαναφέρετε στη θέση της. Και να μην τη ρωτήσετε τι εννοεί!» ειπε ο Απόστολος Λύτρας.

Στην τοποθέτηση του Απόστολου Λύτρα αντέδρασε η κατηγορούμενη λέγοντας: «Σας παρακαλώ πολύ»!

Πολιτική αγωγή: Το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να κληθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που συνομίλησαν με την κατηγορουμένη μετά το συμβάν. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργείας. Εμφανίστηκε δικηγόρος σε κανάλια και είπε ότι εκπροσωπεί τον άντρα που προτείνουμε μάρτυρα.Αυτος είπε για το καυστικό υγρό και για την παρακολούθηση. Από τη στιγμή που που υπάρχουν οι κλήσεις αμέσως μετά το περιστατικό σε αυτά τα άτομα όφειλε ο ανακριτής να τα καλέσει. Ποιά ειναι η γνώμη σας; Ήθελε η κατηγορούμενη απλά να σας βλάψει;

Ιωάννα: Αυτό που συμπεραίνω από τον τροπο που έχει ενεργήσει η ίδια πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεση, λόγω και της μεγάλη περιεκτικότητας του υγρού και το ότι το μετάγγισε σε δοχείο με μεγάλο στόμιο για να πέσει με μία κίνηση πάνω μου, το ότι με εγκλώβισε στο σημείο εκείνο και ότι όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει αλλά έχει αποθρασυνθεί και σχεδιάζει να έρθει στο νοσοκομείο για να με αποτελειώσει, μου δείχνουν ότι ήθελε να με σκοτώσει.

Πολιτική αγωγή: Σας ζητησε μέσω κάποιου προσώπου συγνώμη;

Ιωάννα: Δεν έχει επικοινωνήσει κανένας από την οικογένειά της και δεν έχει ειπωθεί τίποτα ούτε προς εμένα ούτε προς την οικογένειά μου.

Πολιτική αγωγή: Σήμερα η κατηγορούμενη σας είπε κάτι;

Ιωάννα: Όχι. Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα…

Κατηγορούμενη: Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε…

Αδελφός: Σκάσε μωρή, που θα μιλήσεις κιόλας!. Φίδι Ε φίδι μιλάς. Γ@@@ το @@@!

Μητέρα Ιωάννας: Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας! μας διέλυσες…

Με τη συνοδεία αστυνομικών ο αδελφός της Ιωάννας βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα για να ηρεμήσει, ενώ η μητέρα της κάθισε στη θέση της.

Η Ιωαννα περιέγραψε τον φόβο της για νέα επίθεση στο νοσοκομείο. «Ήταν ξεκάθαρες οι οδηγίες των αστυνομικών να υπάρχει φύλαξη και στο δωμάτιο μου. Είχα μάθει να αναγνωρίζω με την ακοή το βηματισμό της μητέρας μου και κάθε φορά που έμπαινε κάποιος άλλος στο δωμάτιο αναστατωνόμουν και φώναζα ποιος είναι γιατί φοβόμουν μην μπει κάποιος στο δωμάτιο να μου κάνει κακό».

Πολιτική αγωγή: Οι γιατροί σας έχουν πει ότι η εμφάνιση σας θα μπορέσει να αποκατασταθεί;

Ιωάννα: Η τοποθέτηση των γιατρών είναι ό,τι έγινε δεν μπορεί να ξεγινει. Η βλάβη είναι μόνιμη. Η αναπηρία μόνιμη θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή. Δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθει η φυσιογνωμία μου όπως τη ήξερα. Ούτε το δέρμα μου να είναι ξανά όπως πριν…

Η αποκατάσταση της υγείας της

Ιωάννα: τα πρώτα τρία χειρουργεία είχαν να κάνουν με τον καθαρισμό των τραυμάτων, να μου κόψουν και να πετάξουν το απανθρακωμένο δέρμα. Κόπηκαν κομμάτια από το σώμα μου. Έχω μοσχεύματα, δεν έχω φυσικό δέρμα. Στα σημεία που έχουν χειρουργηθεί, δεν έχω αίσθηση. Τρέφομαι με καλαμάκι. Δεν μπορώ να σφίξω τα χείλη μου για να μασήσω. Τουλάχιστον για δέκα χρόνια δεν επιτρέπεται να με δει ο ήλιος λόγω των μοσχευμάτων.

Πολιτική αγωγή: Ποσες μάσκες φοράτε;

Ιωαννα: Όλα τα ελαστικά ενδύματα στο σώμα τα φοράω όλη τη μέρα. Μόνο για μία ώρα που κάνω το μπάνιο μου και φοράω τις κρέμες μου επιτρέπεται να τις βγάζω. Μόνο τα δάχτυλά μου είναι ελευθερα. Προβλέπεται να φοράω σίγουρα 7 χρόνια τη μάσκα. Το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με δημόσια επιτροπή, είναι πάνω από 90%. Αυτή τη στιγμή είμαι σε άδεια ασθενείας από την εργασία μου και παίρνω ένα επίδομα από το κράτος.

Οι ερωτήσεις της έδρας

Πρόεδρος: Πώς σας προσέγγισε και σας έριξε το υγρό;

Ιωάννα: Ήμασταν στο ίδιο επίπεδο, σημάδεψε το πρόσωπο μου, ήταν τόσο κοντά που είδα μόνο το πρόσωπο της. Το έριξε όλο στο πρόσωπο μου και κατευθείαν θόλωσε η όραση μου. Δεν μου είπε τίποτα, με κοίταξε με ψυχραιμία, νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω, διακινδύνευε να έρθει τόσο κοντά μου με κίνδυνο να την αναγνωρίσω που μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε την ικανοποίηση να δω τα μάτια της, να τη δω. Είδα τα πόδια της, φορούσε αθλητικά και παντελόνι.

Πρόεδρος: Στην αστυνομία περιγράψατε το υγρό, θυμάστε;

Ιωάννα: Ήταν παχύρρευστο, τεράστια ποσότητα, έπιανε τα μαλλιά μου, το πρόσωπο μου, τα χέρια μου, παντού.

Για το «μήλο της έριδος»

Πρόεδρος: Είχατε ένα κοινό γνωστό, ανδρικού φύλου, για ποιον πρόκειται;

Ιωάννα: Τον Νοέμβριο του 2018 δέχτηκα αίτημα φιλίας από άγνωστο άνδρα, είχαμε κοινη φίλη την κατηγορούμενη και έκανα αποδεκτό το αίτημα..είναι ο Νώντας Οικονόμου. Στη συνέχεια δέχτηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη για αυτό το θέμα, μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί σχετίζεται με εκείνον, δεν ρώτησα λεπτομέρειες, της είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που μου το ζητάς εσύ που είσαι γνωστή μου και τον διέγραψα. Μου ζήτησε να της στείλω το κινητό μου και να με καλέσει. Το έκανα, με πήρε, ήταν πολύ αναστατωμένη, έκλαιγε , της είπα να μην ανησυχεί, να μείνει ήσυχη μαζί μου, προσπάθησα να τη συμβουλεύσω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δείχνει την εντύπωση ότι στέλνει σε διάφορες κοπέλες μηνύματα, προσπαθήσα να την καθησυχάσω και να την ηρεμήσω. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τον έχω δει ποτέ, δεν τον ξέρω, δεν ξέρω αν είναι στη δικαστική αίθουσα, προσπάθησα να τη βοηθήσω σε βαθμό που μπορούσα και δεν έβλαψα κανένα από τους δύο. Επικοινώνησαν και οι δύο με εμένα και εγώ προσπαθούσα ευγενικα να το διαχειριστώ

(…)

Εισαγγ: Από πότε τη γνωρίζατε την κατηγορουμένη;

Ιωάννα: Μετά το 2003-2004 που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, σε κάποια γενέθλια.

Εισαγγ: Μέσω μηνύματος τί σας είπε;

Ιωαννα: Με είπε «κοριτσακι μου» και με ρώτησε γιατί ήμουν φίλη του Νώντα Οικονόμου. Της είπα οτι δεν τον γνωρίζω, ότι είχα αίτημα φιλίας που το αποδέχθηκα. Μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί έχει σχέση μαζί του.

Εισαγγ: Πήρατε την ξαδέλφη σας;

Ιωαννα: Δεν με ενδιεφερε να μάθω, για τον Νωντα Οικονομου, ούτε τη σχέση του. Μου είπε εκεινη κάτι και το έκανα.

Εισαγγ: Αλλά εκείνος συνέχισε…

Ιωάννα: Ναι μου εστειλε την επόμενη ημέρα. Του εξήγησα ότι το εχω διαγράψει και έμμεσα του εξηγησα το λόγο. Κάπου εκεί σταμάτησε, αλλά επανήλθε μετά από καιρό. Δεν θυμάμαι πότε… τα νέα μηνύματα ήταν όπως τα πρώτα, γενικά και αόριστα, ένας άνθρωπος που ήθελε μια παραπάνω επαφή χωρίς να το εκφράζει όμως. είμαι πεπεισμένη πως αν έδινα κάποιο πάτημα θα συνέχιζε. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν έχει σχέση με την κατηγορουμένη, όταν του είπα ότι τον διέγραψα γιατί γνωρίζω την κατηγορουμένη. Μου είπε ότι δεν είχαν δεσμό και η κατηγορούμενη δεν μου είχε πει το αντίθετο. Στη συνέχεια με ρώτησε εκείνη αν με έχει ενοχλήσει και της είπα όχι. Τα μηνύματα ήταν σε εγκάρδιο κλίμα. Δεν ήταν ενοχλημένη.

Πρόεδρος: Πώς είναι η καταστασή σας σήμερα;

Ιωάννα: Καταρχάς να σας πω ότι μου έχουν πιστοποιήσει 90 % σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου,έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλα μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων,έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν. Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά.

«Αν το είχα εισπνεύσει, θα είχα πεθάνει»

Εισαγγελέας: Διασταυρώθηκαν τα βήματα σας;

Ιωάννα: 100%. Ήταν απόλυτα ψύχραιμη. Δεν μου είπε τίποτα. Ήταν πολύ κοντά μου.

Εισαγγελέας: Ήταν μεγάλη η ποσότητα του υγρού;

Ιωαννα: Ήταν μεγάλη σίγουρα. Όταν μου το έριξε ήταν σαν να ήταν ένα μπουκαλι με νερό. Ότι έφυγε επάνω μου ήταν με μία κίνηση και ήρθε όλο πάνω μου και με έλουσε από το κεφάλι μέχρι κάτω.

Εισαγγ: Εισπνεύσατε ή κατάπιατε το υγρό;

Ιωάννα: Είμαι σίγουρη ότι το μύρισα και αν κάποιος μυρίσει καταλαβαίνει ότι είναι καυστικό. Δεν ξέρω πως έγινε και δεν το εισέπνευσα. Νομίζω από καθαρή τύχη και θαύμα. Η γιατρός μου μου εξήγησε ότι ήμουν τυχερή που δεν το κατάπια ή δεν το εισέπνευσα. Ενώ είμαι καμμένη στα χείλη και στη μύτη, από θαύμα δεν άνοιξα το στόμα μου. Νομίζω ότι δεν πρόλαβα ούτε αυτό να κάνω… αν το είχα κάνει, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη και θα είχα πεθάνει.

Πρόσθεσε πως μετά την επίθεση «τα ρούχα μου έλιωναν πάνω μου. Πιστεύω ότι ήταν 1,5 με 2 λίτρα. Από ποσότητα τοίχου, ρούχα πάνω μου. Αποκλείεται να ήταν λιγότερο του λιτρου. Στο φαρμακείο με κοιτούσαν έντρομοι. Έβλεπαν πρόσωπο μου, ρούχα μου να λιώνουν πάνω μου. Μου φώναζαν να τα βγάλω» ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον δεν έχει αριστερό αυτί. «Κάηκε έλιωσε απανθρακωθηκε. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να το σώσει. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν πεπεισμένοι ότι θα πέθαινα. Ζω από θαύμα μου είπαν. Ότι είμαι τυχερή που δεν το εισέπνευσα, που δεν άνοιξα το στόμα να το καταπιώ γιατί θα καταστρέφονταν μέσα όλα και δεν θα γλίτωνα, που ενστικτωδώς έτρεξα φαρμακειο που ξέπλυνα αμέσως πρόσωπο μου».

Η παρακολούθηση

Εισαγγ: Οι γείτονες ανέφεραν ότι την είχαν δει κι άλλες φορές.

Ιωάννα: Μου το έχουν επιβεβαιώσει. Μου είπαν ότι για αρκετό καιρό είχαν παρατηρήσει την παρουσία μας γυναίκας που ήταν πολύ βαριά ντυμένη που ήταν μέσα στα σκοτάδια με το φακό του κινητού μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας που σε τέτοιο βαθμό που το έκριναν επικίνδυνο. Τη θεώρησαν ύποπτη κίνηση, σαν κάτι να παραμονεύει. Ανησύχησαν ότι ήταν κάποια οργανωμένη ομάδα που κάνει κλοπές. Όταν την προσέγγισαν να τη ρωτήσουν, ήταν πολύ απότομη και θρασύς λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος.

Εισαγγ: Δεν έπαιρνε προστατευτικά μέτρα;

Ιωάννα: Προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με το γείτονα μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι.

Εισαγγ: Σήμερα μετά από τοσο καιρό επαναλαμβάνετε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο κινητρο που να αιτιολογεί την επίθεση εις βάρος σας;

Ιωάννα: Εγώ δεν βρίσκω κανένα κίνητρο γιατί δεν έχει συμβεί μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπαρχει τιποτα. Δεν έχουμε ανταλλάξει ουτε μια παρεξήγηση. Η σχέση μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και το υφος της επικοινωνιας μας φαινεται από τις συνομιλιές μας.

Ευδιάθετη μετά το έγκλημα η κατηγορούμενη

Φιλική, ήρεμη και με… ανθρωποκτόνο δόλο. Με αυτά τα λόγια οι μάρτυρες κατηγορίας έχουν παρουσιάσει την 36χρονη κατηγορούμενη, καταθέτοντας ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

“Κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν ένας πολύς σύντομος διάλογος, ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά η οδηγός ταξί, η οποία μετέφερε την 36χρονη μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Όπως είπε στο δικαστήριο, η γυναίκα “επέστρεψε τρέχοντας” και για το λόγο αυτό “νόμιζα ότι έχει πολλά ραντεβού για δουλειά και βιαζόταν”. Μάλιστα, επεσήμανε ότι επειδή φορούσε τη μάσκα, δεν έβλεπε αν χαμογελούσε, ωστόσο “μπορώ να πω ότι ήταν ευδιάθετη”.

Η μάρτυρας διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι τη μετέφερε δύο φορές με το ταξί της την προηγουμένη και ανήμερα της επίθεσης. “Η πρώτη ήταν στις 19 του μήνα, ήμουν στην περιοχή της Καλλιθέας, μου είπαν από την εταιρεία οτι είναι μια κυρία Ελληνοαμερικανίδα που έχει έρθει στην Ελλάδα για συνεντεύξεις για δουλειά, και να την παραλάβω από την περιοχή κοντά στην Αγία Ελεούσα, στη Θησέως, γιατί δεν έχει τηλέφωνο”, κατέθεσε η οδηγός και πρόσθεσε πως: “Πήγα την άλλη μέρα, πάλι στη Θησέως στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, είχα πάει νωρίτερα. Μου είπε ‘καλημέρα, περίμενε με, δεν θα αργήσω πολύ’. Εκεί κατάλαβα ότι πέρασε τον δρόμο απέναντι, δεν είδα αν κρατούσε κάτι στα χέρια της, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι είχε τσάντα και πορτοφόλι, δεν θυμάμαι αν κρατούσε κάτι άλλο. Σε δέκα λεπτά ήρθε τρέχοντας και μου ζήτησε να την πάω στο ίδιο σημείο από όπου την είχα παραλάβει, μπήκε από την πόρτα πίσω μου αυτή τη φορά, από την πλευρά του δρόμου”.

“Τα γυαλιά της ήταν λιωμένα”

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και ο διευθυντής της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ο οποίος κατέβηκε από τα γραφεία αφού είχε φτάσει στο σημείο το ΕΚΑΒ. “Κατεβαίνοντας μετά την επίθεση, είδα το υγρό ήταν μέχρι την είσοδο. Οι τοίχοι άφριζαν. Υπάρχουν ακόμα σημάδια. Διαβρώθηκε η επιφάνεια, φαινόταν σκαμμένο και το μάρμαρο και οι τοίχοι”, περιέγραψε και πρόσθεσε: “Πήγα στο φαρμακείο να παραλάβω τα πράγματά της για να τα πάω στο νοσοκομείο. Ανοίγοντας την τσάντα διαπίστωσα ότι κρατάω τα γυαλιά της και είναι λιωμένα. Εκεί κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Προσπάθησα να μάθω πως ήταν για να ενημερώσω τους οικείους της. Όταν μπήκα στην εντατική αυτό που αντίκρυσα, ήταν ένας άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις του με ένα χρώμα καφέ – μαύρο σε όλο το πρόσωπο και το χρώμα παρέπεμπε σε λείψανο. Άκουσα να ψελλίζει ‘καίγομαι και κρυώνω‘ και οι νοσοκόμοι της έδιναν σκευάσματα για να διαχειριστούν το σοκ. Μου είπαν ότι το βιτριόλι ακόμα διάβρωνε τους μύες της. Δεν μπορούσαν να με διαβεβαιώσουν για την κατάσταση της υγείας της, μόνο ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο”.

Επίσης, τόνισε: “Θυμάμαι τη μητέρα της να κλαίει στο διάδρομο και να μπαίνει μετά στο δωμάτιο χωρίς να προσπαθεί να το δείξει. Η Ιωάννα επίσης προσπαθούσε να μη δείχνει τι ένιωθε. Κατά τη νοσηλεία της ζητούσε συνέχεια τη μαμά της και προς το τέλος δεν ήθελε να φύγει από το νοσοκομείο γιατί ένιωθε ασφάλεια εκεί”.

“Δολοφονική πρόθεση”

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το φθινόπωρο, η Ιωάννα τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του ζήτησε αναστατωμένη να την επισκεφτεί. “Μου είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία της ξαδέλφης της και της κατηγορουμένης. Κάλεσε την ξαδελφη της σε ανοιχτή ακρόαση γιατί δεν μπορεί να πλησιάσει το κινητό στο αυτί της και άκουγα. Εκείνη της ανέφερε ότι η κατηγορουμένη ρώτησε για το τι κάνει η Ιωάννα και αν μπορεί κάποιος να μπει στο νοσοκομείο να τη δει”, είπε και συνέχισε: “Εκεί άκουσα την ξαδέλφη της να της λέει ότι η κατηγορούμενη σχολίασε πως ‘δεν έγινε και τίποτα. Και να μην μπορεί να δουλέψει θα πάρει μια αποζημίωση ως εργατικό ατύχημα και θα κάθεται σπίτι’. Φαίνεται πως δεν έχει ανθρώπινη εμπάθεια, ενσυναίσθηση… μόνο ψυχρή δολοφονική πρόθεση απέναντί της”.

Πολ. Αγωγής: Τι γνωρίζετε για αυτά τα δύο άτομα που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση;

Μάρτυρας: Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, άκουσα ότι η κατηγορούμενη κάλεσε σε ένα νούμερο πάρα πολλές φορές την ημέρα της επίθεσης, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητήσει να της προμηθεύσει κάτι χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τι. Διάβασα ότι ο δικηγόρος της έκανε δήλωση ότι εκείνη είχε ζητήσει στον εντολέα του να κάνει κάποιες ενέργειες και ότι όταν άκουσε για την επίθεση φοβήθηκε για τη ζωή του και δεν μίλησε για τη δράστη.

“Έχει πολύ δρόμο μπροστά της”

Η φίλη της Ιωάννας κατέθεσε ότι ήταν έντονο το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει. “Πολλές φορές μας λέγανε πηγαίνετε να τη δείτε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει έπειτα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει”, είπε, ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε ότι η Ιωάννα είχε μια φυσιολογική ζωή, δεν δημιουργούσε ίντριγκες και αντιπαλότητες. “Δεν γνωρίζω την κατηγορούμενη, δεν μου είπε η Ιωάννα ποτέ για κάποιον Επαμεινώνδα Οικονόμου”, ξεκαθάρισε.

“Σας μιλάω και μου βγαίνουν με το ζόρι τα λόγια, δεν έχω βιώσει κάτι χειρότερο. Η Ιωάννα δεν θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν”, τόνισε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας: “Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, παίρνει πάρα πολλά φάρμακα, έχει πολλά χειρουργεία μπροστά της, έχει πολλά βασανιστήρια θα πω εγώ”.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν και δύο μάρτυρες αστυνομικοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ηλεκτρονικά ίχνη που οδήγησαν στην κατηγορούμενη.

“Μετά την επίθεση (ήμουν υπευθυνος για την άρση απορρήτου για να συνεχίσουν οι αστυνομικοί το έργο) από το υλικό που είχε υπηρεσία είδαμε ότι η δράστις χρησιμοποιούσε ένα ταξί και είδαμε τις πινακίδες. Κάναμε άρση απορρήτου και είδαμε ότι ήταν σε εταιρεία. Είδαμε ότι έγιναν στις 18 και 19 Μαΐου κάποιες κλήσεις από τηλεκάρτα. Η μια κλήση ήταν από Ακαδημία και η άλλη από Συγγρού. Είδαμε ότι με τη συγκεκριμένη τηλεκάρτα επικοινώνησε και με κάποιον πακιστανικής καταγωγής. Είδαμε ότι υπήρχε και ένα κινητό σε αυτές τις κλήσεις και ήταν της κατηγορούμενης. Οι κλήσεις στον Πακισταντό έγιναν στις 29/4”, αναφέρθηκε.

Εισαγγελέας: Τι είναι αυτό το άτομο;

Μάρτυρας: Από την άρση μπορούμε να καταλάβουμε ότι η τηλεκάρτα έχει ένα αριθμό και όπου κάνεις κλήση το καταγράφει. Είδαμε έτσι μετά την άρση ότι το κινητό προς τον Πακιστανό ήταν της κατηγορούμενης.