ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται χρονιά – ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό; «Καλπάζουν» οι κρατήσεις!

Τι δείχνουν οι κρατήσεις του Ιανουαρίου σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η μεγαλύτερη αύξηση στην Κρήτη

Χαράς ευαγγέλια για τον ελληνικό τουρισμό φέρνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το NEWS 24/7 και αφορούν πραγματικές κρατήσεις και όχι εκτιμήσεις, για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν που αναμένουμε φέτος.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφουν τα ποσοστά αύξησης των κρατήσεων που έγιναν κατά το μήνα Ιανουάριο του 2022 – ανεξάρτητα από την ημερομηνία διαμονής – που παραδοσιακά αποτελεί μήνα «βαρόμετρο» και συγκρίνονται με αυτά του Ιανουαρίου του 2019, που θεωρείται χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και χρονιά αναφορά για τα ξενοδοχεία της χώρας μας. Τα μέχρις στιγμής στοιχεία για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η αυξητική τάση συνεχίζεται.

Τα στοιχεία ανήκουν στην primalRES, την εταιρεία που φροντίζει για την online διανομή των ξενοδοχειακών δωματίων, στα διάφορα κανάλια πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των απευθείας κρατήσεων, των ηλεκτρονικών και παραδοσιακών tour operators (π.χ. booking.com, expedia, TUI, κ.α.). Στο πελατολόγιο της έχει πάνω από 4.700 ξενοδοχεία σε 25 χώρες ενώ στην Ελλάδα έχει ηγετική θέση στην αγορά και συνδέει τα ελληνικά ξενοδοχεία και καταλύματα με περισσότερα από 70 κανάλια πώλησης.

Αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδίων (ETC) ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για τη σεζόν του 2022 για την Ευρώπη, που κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης φέτος κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και πλήρη ανάκαμψη το 2024, η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τη δική της ανοδική πορεία.

Η ανάγνωση των στοιχείων πρέπει να γίνει προσεκτικά και να υπολογισθεί ότι ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας που μέχρι και τα μισά του περίπου «χτυπήθηκε» από την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έφερε απόλυτο πάγωμα των κρατήσεων. Όταν η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι από τους Βρετανούς κατέγραψαν ακαριαία έκρηξη, με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας να δηλώνουν ότι στα μέσα Ιανουαρίου είχαν περισσότερες προ-κρατήσεις που αναχωρούν το 2022, από ό,τι είχαν σε πραγματικές αναχωρήσεις για ολόκληρο το 2021.

Επιπλέον πρέπει στα στοιχεία πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι προέρχονται από κρατήσεις μέσω διαδικτύου, πολλές από αυτές απευθείας στα sites των ξενοδοχείων, αλλά και μεμονωμένες, που αποτελούν ένα ποιοτικό κριτήριο.

Σε δήλωση του στο NEWS 24/7 ο διευθύνων σύμβουλος της primalRES κ. Παναγιώτης Κοντοζαμάνης τονίζει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αναφορικά με τις κρατήσεις μέσω διαδικτύου, το 2022 δείχνει πως θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. «Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη φυσιολογική συμπεριφορά του να κλείνουν τις διακοπές τους από νωρίς, μέσα στον χειμώνα, και όχι τελευταία στιγμή όπως ήταν η πραγματικότητα για το 2020 και το 2021 λόγω COVID19». Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κοντοζαμάνης, οι κρατήσεις είναι αυξημένες στο σύνολο της χώρας «αλλά και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα μέχρι τώρα νούμερα είναι αυξημένα σε σχέση και με το 2019 που είναι η χρονιά αναφοράς για τους ξενοδόχους. Ευχόμαστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά και να μην υπάρχουν απρόοπτα».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της primalRES για την Ελλάδα

Η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις του Ιανουαρίου για το σύνολο της χώρας ξεπερνά το 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σημειώνεται ότι στο δείγμα περιλαμβάνονται και τα ξενοδοχεία πόλης, που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερα κανάλια κρατήσεων από ότι τα καλοκαιρινά καταλύματα. Η Αθήνα σημειώνει αύξηση στις κρατήσεις κατά 7,38% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό και αισιόδοξο, αφού ο τουρισμός της πρωτεύουσας της χώρας, όπως και στις άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ανάκαμψης.

Boom κρατήσεων για την Κρήτη!

Την μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για τη σεζόν που ακολουθεί την καταγράφει η Κρήτη, σε ποσοστό 45,5%, νούμερο που επιβεβαιώνει το γενικό καλό κλίμα που επικρατεί, από τα μηνύματα που μας έρχονται από τις βασικές αγορές εισερχόμενων τουριστών.

Ακολουθεί η Ρόδος με αύξηση κρατήσεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, κατά 37,7%.

Πολύ καλή και η εικόνα της Σαντορίνης με την αύξηση των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι να είναι σήμερα στο 21%, ενώ ακολουθείται από τη Μύκονο που τα στοιχεία δείχνουν άνοδο που πλησιάζει το 14%.

της Βίκης Βαμιεδάκη