ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται «βροχή» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Νέα ακίνητα μεγαλοοφειλετών ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η ΑΑΔΕ με το πρόγραμμα πλειστηριασμών να έχει ξεκινήσει δυναμικά τα τελευταία 24ωρα και να παίρνει φωτιά από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέσα στον κατάλογο βρίσκονται οικόπεδα, διαμερίσματα και εργοστάσια με αξία έως 2,65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση πληροφορίες η όλη επιχείρηση εκποιήσεων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη προς το δημόσιο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

«Κόκκινα χρέη»

Κι αυτό την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται αλματωδώς. Έχουν, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ, σπάσει το φράγμα των 113,3 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα “κόκκινα” 6,7 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της Εφορίας στο 11μηνο του 2022 ενώ στο προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι. Μόνο για το Νοέμβριο 2022, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 475 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 36,7%)

Πιο συγκεκριμένα με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται σε 4.094.981 άτομα εκ των οποίων 1.406.550 οφειλέτες απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα και 2.045.763 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 87,11 δισ. ευρώ δηλαδή ανεπίδεκτο είσπραξης είναι 26,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 6,7 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2022 και νέων) έχει φθάσει τα 113,11 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 86,28 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Μέτρα είσπραξης

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία για χρέη προς την εφορία άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής αναγκαστικά μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.