ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Ερευνητές ανακάλυψαν κοιτάσματα πόσιμου νερού, κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών!

Η γη μάλλον δίνει άλλη μία φορά την απάντηση στον υπερπληθυσμό της και σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας: την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ερευνητές ανακάλυψαν πως κάτω από τους ωκεανούς, υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πόσιμου νερού.

ωκεανός

Είμαστε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω σε αυτό τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να «μειωθούμε» άμεσα. Πέρα από τις ανισοκατανομές που παρουσιάζονται στην δυνατότητα του καθένα από εμάς να έχει πρόσβαση στην τροφή (πολλώ δε στην υγεία και την εκπαίδευση, ή την ασφάλεια), ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αυστραλοί ερευνητές, αποκαλύπτουν πως ο πλανήτης μας κρατά την δική του «αποθήκη» σε πόσιμο νερό, η οποία βρίσκεται σε ένα από τα πλέον απροσπέλαστα μέρη: κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, η έρευνα των Αυστραλών παρουσιάζει ισχυρά στοιχεία πως, κοιτάσματα πόσιμου νερού βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού και σε μέρη κοντά στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. Υπολογίζουν πως περισσότερα από 500 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα νερού είναι αποθηκευμένα σε υδροφόρα κοιτάσματα κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών και η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιστήμη (και την ανθρωπότητα) είναι, να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά τα κοιτάσματα, χωρίς το νερό αυτό να μολυνθεί από τη διαδικασία.
Θα τα καταφέρουν οι επιστήμονες. Σίγουρα, πρέπει. Οι «πόλεμοι» για το νερό, είναι οι αμέσως επόμενοι πόλεμοι μετά από αυτούς για το πετρέλαιο. Έχοντας ανακαλύψει εναλλακτικές πηγές για την ενέργεια, οι πόλεμοι για το πετρέλαιο είναι ανόητοι. Για το νερό όμως, όχι. Διαβάστε περισσότερα για την ανακάλυψη των Αυστραλών, εδώ.

Νίκη Λυμπέρη