ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εργαστήριο ανάπτυξης κοινωνικών και προ-επαγγελματικών δεξιοτήτων από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Τον Ιούλιο του 2021 ο Σύλλογος Γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου ξεκίνησε τη λειτουργία του «εργαστήριου ανάπτυξης κοινωνικών και προ επαγγελματικών δεξιοτήτων- εργαστήριο κοσμήματος», που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες με αναπηρία.

Το εργαστήριο προέκυψε ως ανάγκη αρχικά Δημιουργικής απασχόλησης μαθητών του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε φορέας στην πόλη μας που να ασχολείται με Αμεα άνω των 18 ετών. Οι αρχικές μας σκέψεις και προσπάθειες επικεντρωθήκαν, στην απογευματινή απασχόληση των μαθητών μας που παρέμεναν στο σπίτι κατά τις απογευματινές ώρες χωρίς ουσιαστική κοινωνική ζωή. Έτσι δημιουργήθηκε μια υπέροχη παρέα ανθρώπων που συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται.

Έχοντας όμως την εμπειρία των εργαστηρίων και γνωρίζοντας τα οφέλη που αποκομίζουν οι ωφελούμενοι μας από τη συμμετοχή τους σε αυτά, έγινε σαφές ότι το σημερινό επίπεδο των ΑΜΕΑ απαιτεί αλλαγές:

  1. Στον τρόπο που τους προσεγγίζουμε και
  2. Στον τρόπο που τους υποστηρίζουμε

Αυτό σήμαινε ότι οι ενέργειες μας έπρεπε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και κατακτήσεις των ΑΜΕΑ
Όραμα μας πλέον είναι οι άνθρωποι με αναπηρία να συμμετέχουν ολοκληρωμένα στην κοινωνική ζωή. Αυτό σημαίνει συμμετοχή στην εκπαίδευση, στην εργασία, σημαίνει αυτόνομη διαβίωση και ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτά τα δεδομένα εξελίξαμε και το εργαστήριο μας σε εργαστήριο κοινωνικών και προ επαγγελματικών δεξιοτήτων. Με την πεποίθηση ότι με τις δράσεις μας θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ένταξη και ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά εργασίας.

Γνωρίζουμε πλέον ότι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, με σκοπό την ένταξη, την ενσωμάτωση, την ενεργητική συμμέτοχη στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της κοινωνίας μας. Επιπλέον η επιστήμη, η εξέλιξη στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής, η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και οι διακηρύξεις των διεθνών οργανισμών , έχουν συμβάλλει σημαντικά στην επανεξέταση α) των όρων με τους οποίους διατυπώνονται οι αρχές και β) του πλαισίου μόρφωσης.
Πλέον επενδύουμε στις δεξιότητες των αμεα και φυσικά απευθυνόμαστε σε όλα τα αμεα , ανεξάρτητα από το επίπεδο λειτουργικότητας τους. Αξιοποιούμε τις ικανότητες των ατόμων που συμμετέχουν στο εργαστήριο μας , γιατί στόχος μας πλέον είναι όχι μόνο η ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία για μια ισότιμη κοινωνική εξέλιξη.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, με έμφαση την παραγωγική διαδικασία συνεχίζουμε τη λειτουργία του εργαστηρίου μας στο Κοινωνικό Στέκι Οι δράσεις του Εργαστηρίου είναι ειδικά προσαρμοσμένες σε ενήλικα Αμέα και εφήβους, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη , την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και την απόκτηση προ επαγγελματικών δεξιοτήτων. Υπεύθυνη της δράσης από πλευράς του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό αναλαμβάνει η Αντιπρόεδρος Καρασούλη Καλλιόπη ,εθελοντικά (Ειδικό Εκπαιδευτικό Βοηθητικό Προσωπικό, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Πιστοποιημένη χειροτέχνης ειδών Λαϊκής Τέχνης).

Επίσης συνυπεύθυνη από πλευράς Συλλόγου γονέων ατόμων με Αυτισμό είναι η γραμματέας του Συλλόγου Ελένη Στάμαργα, εθελοντικά. (Εκπαιδευτικός ΕΑΕ).

Στην δράση συμμετέχουν επίσης η υπεύθυνη του Κοινωνικού Στεκιού, Διαμαντούλα Τσιχλη, φοιτητές και εθελοντές.
Χώρος δράσης μας είναι το Κοινωνικό Στέκι Αμεα στην οδό Αλβέρτου Σβάιτσερ 12, Ρέθυμνο. Ευελπιστούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των παιδιών μας, με τη δική σας πάντα στήριξη!