Μέρες χαράς κι αγάπης αυτές που διανύουμε; Όχι για όλους… Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι περνούν δύσκολα και δεν μπορούν να μπουν στο κλίμα των ημερών και να χαρούν, καθώς στο δρόμο τους βρέθηκαν εργοδότες οι οποίοι, στο βωμό της κρίσης και με το πρόσχημα της οικονομικής στενότητας, τους ζητούν πίσω τα δικαιώματά τους, «πάτημα» που στηρίζεται στην απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, που στην πλειονότητά τους είναι υποστελεχωμένοι.

Μέσα στα δικαιώματα που κατά κόρον «παραβιάζεται» και ισοπεδώνεται τις ημέρες των εορτών είναι και τα Δώρα, που καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό των Χριστουγέννων. Τελευταίο δημοσιοποιηθείσα καταγγελία αφορά σε απολυμένη, πλέον, εργαζόμενη σε εταιρεία καθαρισμού, την Αγγέλα Χαραλαμπάκη.

Όπως κατήγγειλε στην ΕΡΑ Ηρακλείου, είδε την πόρτα της … εξόδου όταν ζήτησε το δώρο της, δηλαδή τα νόμιμα δικαιώματά της! Όπως είπε η ίδια, που εργαζόταν σε εταιρεία με 62 ακόμη άτομα σε όλη την Κρήτη, ο πρώην εργοδότης της υποστήριξε ότι μέσα στο μισθό ήταν «ενσωματωμένο» και το δώρο!

«Καλούσαν έναν έναν τους εργαζόμενους για να επιστρέψουν το δώρο. Όταν είδαν ότι εγώ δεν το επιστρέφω, μου ανακοίνωσαν στις 19 Δεκεμβρίου, την απόλυσή μου», είπε χαρακτηριστικά η καταγγέλλουσα.

Τώρα, με τη βοήθεια της Επιθεώρησης Εργασίας, ζητεί την επιστροφή της στην εργασία της.

Όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, σημειώνονται πολλές περιπτώσεις εργαζομένων στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ακόμα το δώρο Χριστουγέννων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι το δώρο συμπεριλαμβάνεται στον τελευταίο μισθό, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είπε, δεν καταβλήθηκαν ούτε ο μισθός ούτε και το επίδομα άδειας. Πολλοί εργοδότες, προκειμένου να μην έχουν «μπλεξίματα», καταβάλλουν κανονικά το δώρο σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να υπάρχει απόδειξη καταβολής, και στην συνέχεια, ζητούν από τους εργαζομένους τους να τους επιστρέψουν αυτό το ποσό. Πολλές φορές οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση ή μη καταβολή μισθού, εάν δεν επιστρέψουν το δώρο.

Σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλεται τελικά το δώρο, καθώς οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στην έσχατη λύση της καταγγελίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδικού σταθμού στο Ρέθυμνο που κατέβαλε το δώρο των Χριστουγέννων μόλις το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου ύστερα από καταγγελία πρώην εργαζόμενης της επιχείρησης στον επόπτη εργασίας.