ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Ερμονίκεια δρώμενα»: Για 6η συνεχόμενη χρονιά

Με το συμβολικό πέρασμα από την φθινοπωρινή ισημερία στον νέο μήνα, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων ανακοινώνει το διήμερο πρόγραμμα των Ερμονίκειων Αγώνων 2018 μ.Χ., βάζοντας και επίσημα την σφραγίδα στην τελευταία φάση των οργανωτικών της προετοιμασιών.

Τα Ερμονίκεια δρώμενα η δημοφιλής διήμερη γιορτή στην ειδυλλιακή περιοχή της Λάμπης Ρεθύμνου, που εμπνέεται από τις ανθρώπινες αξίες και τις μεγάλες εορτές της αρχαίας Ελλάδος, έρχεται για 6η συνεχή χρονιά να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, που θα συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο περιφερειακό πολιτιστικό-αθλητικό θεσμό του Νομού.

Το διήμερο πρόγραμμα ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου (10.00) περιλαμβάνοντας αρχικά, επισκέψεις σε ανοικτά μουσεία, εργαστήρια και εσωτερικές εκθέσεις στην γεωγραφική επικράτεια των Αγώνων (Μέλαμπες, Ακούμια, Σπήλι) καθώς και περιηγήσεις σε τοπικά αξιοθέατα αλλά και σε έναν μοναδικό βοτανικό κήπο. Το μεσημεριανό διάλειμμα (15.00-17.00) θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνδυάσουν τις προτεινόμενες επισκέψεις με τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και φυσικά, να ανακαλύψουν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και φέτος οι Ομιλίες (17.00) καθώς θα φιλοξενήσουν καταξιωμένους ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών. Τιμώντας για 2η συνεχή χρονιά τους Αγώνες, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, θα ανοίξει τον κύκλο των φετινών ομιλιών, παρουσιάζοντας -στην ίδια θεματική ενότητα των ομηρικών επών- τις πρόσφατες αποκαλυπτικές αστρονομικές έρευνες με νέα σημαντικά στοιχεία, που θα φέρουν νέες ανατρεπτικές συζητήσεις γύρω από την χρονολόγηση του Τρωικού πολέμου.

Στην συνέχεια, ο Σωκράτης Μεταξάς, ερευνητής και ειδικευμένος κατασκευαστής του διεθνώς αναγνωρισμένου εργαστηρίου “Νικόλαος Μπρας”, θα ξεναγήσει το φιλόμουσο κοινό στον μαγευτικό κόσμο των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν και να ακούσουν από κοντά, πιστοποιημένα αντίγραφα από τον μεγάλο θησαυρό των αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης και μουσικής.

Ο κύκλος των φετινών ομιλιών θα κλείσει φέτος με ένα πρωτότυπο και ελκυστικό θέμα, αυτή τη φορά από τον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Ο πολυβραβευμένος γλωσσολόγος – καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας, συγγραφέας-ερευνητής, Παναγιώτης Τερπάνδρου Ζαχαρίου, θα ξεδιπλώσει με τον μοναδικό του αστείρευτο λόγο, την εφηβική σφριγηλότητα “της μίας και μόνης ερωτευμένης” Ελληνικής γλώσσας σε έναν περίτεχνο συγκερασμό ετυμολογικής σοφίας και γλωσσικής ευηχίας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και μια σύντομη παρουσίαση από το τελευταία επανεκδιδόμενο δημοφιλές δίγλωσσο έργο του, “Αρμοσκοπώντας”.

Το Δημιουργικό Δρώμενο (20.00) έπειτα, με ποιητικά αποσπάσματα από το άνω δημοφιλές έργο, θα μεταφέρουν το ακροατήριο με τη συνοδεία αρχαίων μουσικών οργάνων σε άλλες εποχές, κλείνοντας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, τα Πολιτιστικά Δρώμενα του Σαββάτου.

Το αθλητικό πρόγραμμα της Κυριακής θα ξεκινήσει, από νωρίς (07.00), με τις εγγραφές του Ερμονίκειου Δρόμου, ενώ λίγο αργότερα θα διεξαχθούν και μικρότεροι δρόμοι, οι Δρόμοι Παίδων 500μ. σε Μέλαμπες και Σπήλι (09.30) καθώς και ο Κοινός Δρόμος 2χλμ (10.30) -μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα- με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, ως υψηλό κίνητρο διάδοσης του αθλητισμού και των αξιών του, στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο 6ος Ερμονίκειος Δρόμος 20χλμ, θα αποτελέσει και φέτος, το κορυφαίο γεγονός των Ερμονίκειων Αγώνων με αφετηρία τις γραφικές Μέλαμπες. Η Εκκίνηση (10.30) θα δώσει το έναυσμα στον “επίγειο άθλο” όπως συχνά αναφέρεται, ο οποίος θα διατρέξει τον κεντρικό οδικό άξονα και θα σφυρηλατήσει τους αγγελιοφόρους-δρομείς σε μια εσώτερη ψυχοπνευματική δοκιμασία. Περνώντας μέσα από τα επιβλητικά ορεινά τοπία, γραφικά χωριά και την κοιλάδα της Λάμπης, θα οδηγήσει τους δρομείς στον τερματισμό της Νίκης, μπροστά στα 25 λιοντάρια του καταπράσινου Σπηλίου. Η ομαλή υψομετρική μορφολογία, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η μειωμένη οδική κίνηση και η απαραίτητη χρονική απόσταση από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ερμονίκειου Δρόμου, τον κάνουν ένα ιδανικό τεστ υψηλών προδιαγραφών προετοιμασίας.

Στο πλευρό των αθλητών περισσότεροι από 120 εθελοντές, επίσημοι φορείς, ιατρικό προσωπικό και τοπικοί σύλλογοι θα παρέχουν κάθε βοήθεια, ενώ οι υψηλές αγωνιστικές παροχές και η φιλοξενία της διοργάνωσης θα προσφέρουν στους δρομείς μια μοναδική αθλητική εμπειρία.

Παράλληλα με τα αθλητικά δρώμενα, δημιουργικές πτυχές της “Αρχαιολογίας για το Κοινό” θα λαμβάνουν χώρα, ενεργοποιώντας την ζωντανή επαφή της εποχής με τις μνήμες και την σύγχρονη γνώση για αντίστοιχα δρώμενα των μεγάλων αρχαίων Πανελλήνιων εορτών, όπως η Πομπή των Ιππέων, ο Τερματισμός του Κηρυκείου και οι σύντομες Γυμναστικές επιδείξεις με ασκήσεις εδάφους, που προστίθενται φέτος για πρώτη φορά.

Τα Επινίκεια, το καθιερωμένο γιορτινό κλείσιμο των Αγώνων, θα επιστέψουν οι απονομές των Αγώνων (13.30) με τις καθιερωμένες φωτογραφίες αθλητών και εθελοντών που θα προηγηθούν από το μεγάλο υπαίθριο γλέντι της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Φέτος το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων επισκεπτών συγκεντρώνεται στην συμμετοχή του χορευτικού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης όπου μαζί με νέους και παλιούς τοπικούς μουσικούς καλλιτέχνες θα δημιουργήσει μια γιορτινή πανδαισία, εορτάζοντας την επέτειο για τα 45 χρόνια ιδρύσεως του ομίλου.

Τέλος, με την επίσημη λήξη των Αγώνων (16.00) θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πλέον απογευματινό “party” των εθελοντών, παράλληλα με τις γνωστές “παρέες” κρητικής μουσικής που θα διασκεδάσουν ως αργά, δρομείς και επισκέπτες σε γνωστά στέκια στο κέντρο του Σπηλίου.

Η διήμερη γιορτή των Ερμονικείων, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των ανθρώπων, είναι μια ανοιχτή υπαίθρια γιορτή για κάθε επισκέπτη, ιδανική για αθλητικό τουρισμό, οικογένειες ή παρέες φίλων, με δωρεάν συμμετοχή και δωρεάν υπαίθριο γεύμα και ποτό κατά την κορυφαία ημέρα των Αγώνων.

Μακρινοί φίλοι, επισκέπτες και φοιτητές, σύλλογοι, ή ομάδες αθλητών που επιθυμούν να μεταβούν μαζικά στην περιοχή για τα διήμερα δρώμενα, μπορούν να επικοινωνούν με τα ΚΤΕΛ.

Η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προσκαλεί με τις ίδιες ευχές, κάθε ελεύθερο πνεύμα, κάθε ανέμελη ψυχή, κάθε αγγελιοφόρο των ιδεών, κάθε λάτρη της φύσης και φίλο του πολιτισμού σε μια Πανανθρώπινη γιορτινή ένωση για την διάδοση των ανθρώπινων αξιών, που τόσο δοκιμάζονται σε αυτές τις δύσκολες εποχές :

“Δηλώνοντας το παρών, σε αυτό το κάλεσμα των εποχών, δίνεις πνοή στις ανέμελες μνήμες, στην χαρά της ελευθερίας, στα όνειρα του πνεύματος. Γίνεσαι μέρος της ιστορίας… και έμπνευση για αυτούς που ελπίζουν στις δύσκολες εποχές…

Τα Ερμονίκεια δεν είναι απλώς ένας αγώνας…δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι μια νέα συνείδηση που ανατέλλει…ένα Πανανθρώπινο κάλεσμα ένωσης…αντοχής…σε μια άλλη καθοριστική Γιγαντομαχία. Ένα νέο μήνυμα αφύπνισης…Για τη Νίκη του Πολιτισμού…

Για τη ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!”

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πνεύμα, τη θεματολογία, το πρόγραμμα των Ερμονίκειων Αγώνων, καθώς και την έγκαιρη δήλωση συμμετοχών στον 6ο Ερμονίκειο Δρόμο 20χλμ επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο : www.facebook.com/Ermonikia ή αποστέλλετε το email σας στο : ermonikia@gmail.com.

*Πληροφορίες πρόσβασης στην περιοχή :

1. Από Βόρειο Οδικό άξονα (Ηράκλειο – Ρέθυμνο) ή (Χανιά – Ρέθυμνο)

2. Από Νότιο Οδικό άξονα (Ηράκλειο – Μοίρες – Αγία Γαλήνη)

3. Το Σπήλι βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Ρεθύμνης, στο 28ο χλμ. του νομαρχιακού οδικού άξονα Ρεθύμνου – Αγίας Γαλήνης και απέχει 20-25 λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου.