“Ερμονίκεια δρώμενα” για 4η συνεχή χρονιά!

"Ερμονίκεια δρώμενα" για 4η συνεχή χρονιά!Με την συμβολική ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων ανακοινώσε και φέτος, το διήμερο πρόγραμμα των φετινών Αγώνων, βάζοντας και επισήμως την σφραγίδα της, για την τελευταία φάση των οργανωτικών της προετοιμασιών.

Τα “Ερμονίκεια δρώμενα” η δημοφιλής διήμερη γιορτή, που εμπνέεται από τις ανθρώπινες αξίες και τις μεγάλες εορτές της αρχαίας Ελλάδος, έρχεται για 4η συνεχή χρονιά, να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, στο επίκεντρο των φετινών φθινοπωρινών εκδηλώσεων στην Λάμπη Ρεθύμνου, αποτελώντας τον μεγαλύτερο περιφερειακό πολιτιστικό και αθλητικό θεσμό του Νομού.

Το διήμερο πρόγραμμα που ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου (10.00), περιλαμβάνει εκθέσεις αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, κεραμικής, και μικρών έργων τέχνης, ξεναγώντας ταυτόχρονα τους φυσιολάτρες επισκέπτες, σε τοπικά μουσεία, αξιοθέατα και έναν μοναδικό τοπικό βοτανικό κήπο. Στο απογευματινό πρόγραμμα το ενδιαφέρον στρέφεται στο μικρό πειραματικό, θεατρικό παιδών όπου θα παρουσιαστούν από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, επεισόδια από τον μυθικό κύκλο του θεού Ερμή, ενώ λίγο αργότερα, η αυλαία των ομιλιών θα ανοίξει με την ιστορική επισκόπηση του Παγκρατίου Αγωνίσματος, από τον προέδρο της Παγκόσμιας Τεχνικής Επιτροπής Παγκρατίου, κο Κανακαράκη. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν, ομιλίες ερευνητών και εξειδικευμένων κατασκευαστών αρχαίων μουσικών οργάνων με τις πρώτες ιστορικές και κατασκευαστικές προσεγγίσεις στην αρχαία ελληνική λύρα, ενώ τα πολιτιστικά δρώμενα της ημέρας θα κορυφωθούν με μια ακόμα μοναδική συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής, από το μουσικό σχήμα ΕΥΕΛΔΩΡ, που ταξιδεύει κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό στους αρχαίους ήχους.

Το επίσης πλούσιο πρόγραμμα της Κυριακής θα ξεκινήσει, από νωρίς στις 07.30, με τις εγγραφές των δρομέων, ενώ ταυτόχρονα θα πραγαμτοποιηθεί -όπως κάθε χρόνο- μια τοπική πεζοπορική εκδρομή, που στόχο έχει την επαφή των ανθρώπων της πόλης με την φύση και τις φυσικές ομορφίες της περιοχής. Επικεφαλής και φέτος θα είναι ο κ.ος Μανωλεσάκης με την συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου καθώς και άλλων, διασχίζοντας τα τοπικά παραποτάμια μονοπάτια.

Ο 4ος Ερμονίκειος Δρόμος 20χλμ, θα αποτελέσει και φέτος, την κορυφή των Ερμονίκειων Αγώνων. Με αφετηρία τις γραφικές Μέλαμπες στις 10.30 και διατρέχοντας τον κεντρικό οδικό άξονα, θα προκαλέσει ξανά τους αγγελιοφόρους-δρομείς σε μια εσωτερική ψυχοπνευματική δοκιμασία επίγνωσης, περνώντας μέσα από τα επιβλητικά ορεινά τοπία, τα γραφικά χωριά και την εύφορη κοιλάδα της Λάμπης, οδηγώντας στον τερματισμό και στα δροσερά νερά του καταπράσινου Σπηλίου. Η ομαλή μορφολογία της διαδρομής, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η μειωμένη οδική κίνηση, καθώς και η απαραίτητη χρονική απόσταση από τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας,αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της διαδρομής, κάνοντας την ένα ιδανικό τεστ προετοιμασίας.

Στο πλευρό των αθλητών θα παρευρεθούν περισσότεροι απο 100 εθελοντές, επίσημοι φορείς και σύλλογοι, ενώ και φέτος, οι πλούσιες παροχές και η φιλοξενία της διοργάνωσης θα προσφέρουν στους αθλητές μια μοναδική αθλητική εμπειρία.

Την ίδια ημέρα, θα διεξέγονται επίσης και μικρότεροι Δρόμοι Παίδων 500μ. σε Μέλαμπες και Σπήλι καθώς και ένας Κοινός Δρόμος 2χλμ μη ανταγωνιστκού χαρακτήρα με ελεύθερη συμμετοχή σε μια δυναμική προσπάθεια να διαδοθούν ευρύτερα οι αξίες του αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν χώρα και κάποια εθιμοτυπικά, όπως η Πομπή Ιππέων, και ο τερματισμός του Κηρυκείου με τον πρώτο αγγελιοφόρο-δρομέα.

Τέλος, τα “Επινίκεια”, το γιορτινό κλείσιμο των Αγώνων, θα επιστέψουν, τις απονομές των Αγώνων (13.30), περιλαμβάνοντας το καθιερωμένο υπαίθριο γλέντι της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής, με τη συμμετοχή νέων τοπικών καλλιτεχνών και μέλη χορευτικών συλλόγων, ενώ το -απογευματινό έπειτα- party θα διασκεδάσει εθελοντές, δρομείς και όσους επισκέπτες θελήσουν να συνεχίσουν μετά τα δρώμενα.

Η διήμερη γιορτή των Ερμονικείων, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των ανθρώπων, είναι μια ανοιχτή γιορτή για όλους, ιδανική για οικογένειες ή παρέες φίλων, για ψυχαγωγία, άθληση, επιμόρφωση και ανθρώπινες επαφές, μέσα σε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα με δωρεάν συμμετοχή σε πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και διάφορα αυθόρμητα δρώμενα, ενώ στη κορυφαία ημέρα των Αγώνων, θα προσφέρεται δωρεάν υπαίθριο γεύμα και ποτό.

Για πρώτη φορά φέτος, η ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε, στα πλαίσια της νέας χορηγικής υποστήριξης των Αγώνων, για τους μακρινούς φίλους επισκέπτες που θα επιθυμήσουν να μεταβούν στην περιοχή, θα τοποθετήσει ειδικά βραδινά δρομολόγια επιστροφής από Σπήλι προς Ρέθυμνο με ώρες επιστροφής 22.00 το Σάββατο 15/10 και 22.00 την Κυριακή 16/10, ενώ θα προσφέρει έκπτωση 50% για όσους επιβάτες εκδόσουν από το Ρέθυμνο, εισιτήρια μετ’επιστροφής στην γραμμή [Ρέθυμνο-Σπήλι-Ρέθυμνο].

Τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ, προσκαλούν και φέτος κάθε ελεύθερο πνεύμα, κάθε ανέμελη ψυχή, κάθε αγγελιοφόρο, κάθε λάτρη της φύσης και του πολιτισμού σε μια Πανανθρώπινη γιορτινή ένωση για την διάδοση των ανθρώπινων αξιών, που τόσο δοκιμάζονται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες εποχές.  Σε αυτήν την γιορτινή ένωση ανθρώπων, προσκαλεί και η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, με τον χαρακτηριστικό της, γλαφυρό τρόπο :

“Δηλώνοντας το παρών, σε αυτό το κάλεσμα των εποχών, δίνεις πνοή στις ανέμελες μνήμες, στην χαρά της ελευθερίας, στα όνειρα του πνεύματος. Γίνεσαι μέρος της ιστορίας… και έμπνευση για αυτούς που ελπίζουν στις δύσκολες εποχές…

Τα Ερμονίκεια δεν είναι απλώς ένας Αγώνας…δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι μια νέα συνείδηση που ανατέλλει…ένα Πανανθρώπινο κάλεσμα ένωσης…αντοχής…σε μια άλλη καθοριστική Γιγαντομαχία. Ένα νέο μήνυμα αφύπνισης…Για τη Νίκη του Πολιτισμού…Για τη ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!”

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πνεύμα, τη θεματολογία, το πρόγραμμα των Ερμονίκειων Αγώνων, την μετάβαση με ΚΤΕΛ καθώς και τη δήλωση συμμετοχών στον 4ο Ερμονίκειο δρόμο επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα δικτύωσης των Ερμονικείων στο www.facebook.com/Ermonikia ή αποστέλλετε το e-mail σας στο ermonikia@gmail.com.