ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ερωτήματα για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες – Πραγματογνώμονες στο σημείο της τραγωδίας

Βαρύ το πένθος στις Σέρρες από τον θάνατο ενός 11χρονου μαθητή μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου του το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12).

Πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομιας αναμένεται να μεταβούν σήμερα Τρίτη (6/12) στο δημοτικό σχολείο όπου θα θα διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες έγινε η έκρηξη. Άλλωστε χθες ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε να διερευνηθούν, άμεσα, οι ευθύνες για το τραγικό περιστατικό.

Από την δυνατή έκρηξη στην πίσω πλευρά του σχολείου κυριολεκτικά ξηλώθηκε και εκτινάχθηκε η μεταλλική πόρτα του λεβητοστασίου σε απόσταση 40 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα το παιδί στο κεφάλι.

Άλλοι δύο μαθητές ηλικίας 6 και 10 ετών, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Στην ανακοινωση του νοσοκομείου αναφέρεται οτι έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επέστρεψε στο σπίτι του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, διακομίστηκε προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, στο κτίριο πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο κ.Νικόλαος Τσιότσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε οτι ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος πετρελαίου. “Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω”. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις τελευταίες δέκα μέρες αλλά όπως λέει “η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών, γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία”.

Για τραγικό συμβάν, ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Δήμαρχος Σερρών: “Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους”

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, εμφανίστηκε συγκλονισμένος, αλλά και αποφασισμένος να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας.

“Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη.

Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας”, δήλωσε ο κ. Χρυσάφης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για το δυστύχημα, καθώς όπως είπε, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντίστοιχα και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, Γιάννης Δεσποτίδης, τόνισε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Η ανακοίνωση των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας – “Αναζητούνται ευθύνες”

Νωρίτερα, τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, σε κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν τη λύπη τους για το φρικτό αυτό περιστατικό.

Τόνισαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου, ενώ τόνισαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους “για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των υπ. Εργασίας και Παιδείας:

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».