ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση Α. Ξανθού για τα προβλήματα βιωσιμότητας του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη λόγω έκρηξης του ενεργειακού κόστους

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός με θέμα:

«Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη, Αγίου Βασιλείου της Π.Ε. Ρεθύμνου λόγω έκρηξης του ενεργειακού κόστους και λόγω έλλειψης σχεδίου για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου και της ορθολογικής χρήσης του νερού».

Ο Α. Ξανθός επισημαίνει στην ερώτηση του ότι:

«Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κουρταλιώτης στα Λευκόγεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Π.Ε. Ρεθύμνου, ο οποίος διαχειρίζεται το σημαντικό υδάτινο δυναμικό στην περιοχή, επιτελεί τεράστιο αναπτυξιακό έργο και συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας.

Ο ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Στο διάστημα Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2022, οι δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκαν, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δυστυχώς, στα καθυστερημένα μέτρα για το ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2022, δεν συμπεριέλαβε τους ΤΟΕΒ.

Επίσης, ο ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης έχει αιτηθεί χρηματοδότηση για εκπόνηση μελέτης διαχείρισης υδάτων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων, με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υδάτων των πηγών Κουρταλιώτη, τον εκσυγχρονισμό και
την αναβάθμιση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων.

Σήμερα, σε περίοδο ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης, γίνονται περισσότερο από αναγκαίες οι επενδύσεις στην ενεργειακή αυτάρκεια των ΤΟΕΒ, που έχουν παγώσει λόγω της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του τονίζει ότι: «Επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στον ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, της ρήτρας αναπροσαρμογής, της μη πρόβλεψης για ειδική τιμολόγηση του ρεύματος, την εξαίρεση των ΤΟΕΒ από τα μέτρα στήριξης και την μη επίλυση του προβλήματος των συσσωρευμένων οφειλών τους.

Επειδή η λειτουργία του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας της περιοχής».

Καταλήγοντας την ερώτηση του, ο Α. Ξανθός ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας:

  1. Αν σκοπεύουν να στηρίξουν με ειδική τιμολόγηση το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν οι ΤΟΕΒ, ώστε ο ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ της ΠΕ Ρεθύμνου και της χώρας να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους;
  2. Τι μέτρα θα λάβουν για το βιώσιμο διακανονισμό των χρεών των ΤΟΕΒ και ειδικότερα του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτης;
  3. Αν θα προχωρήσουν στην χρηματοδότηση της μελέτης διαχείρισης υδάτων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων των πηγών Κουρταλιώτη;
  4. Αν θα εξετάσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων για την ενεργειακή αυτάρκεια των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Ανάκαμψης η άλλους ενωσιακούς πόρους;