ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού για του Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θέμα: Κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Αρχαιολογικό Μουσείο ΡεθύμνουΟ Νομός Ρεθύμνης αποτελεί περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε αρχαιότητες, οι οποίες χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και τη Νεώτερη Εποχή. Μέχρι σήμερα ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος των κινητών μνημείων που αντιπροσωπεύει το παραπάνω χρονικό διάστημα στεγαζόταν σε κτίρια, τα οποία αδυνατούσαν να τον προστατεύσουν και να τον αναδείξουν ικανοποιητικά. Μάλιστα ο πλούτος των μνημείων αυτών αυξάνεται με τον χρόνο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των συστηματικών ανασκαφών (Ελεύθερνα, Αρμένοι, Μοναστηράκι, Αρχαία Σύβριτος, Αποδούλου, Πέρα Γαλήνοι), αλλά και των σωστικών ανασκαφών που διενεργούνται από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Από το 1989 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο πενταγωνικό οχυρό (Rivellino) της Φορτέτζας, το οποίο, ωστόσο, κρίθηκε ακατάλληλο το 2004, όταν σχετική μελέτη εντόπισε σοβαρά στατικά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του. Ακολούθησαν πολλές και επίπονες συνεννοήσεις με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώσπου ο Δήμος Ρεθύμνου προχώρησε στη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου 6000 τ.μ. δυτικά του Δικαστικού Μεγάρου για την ανέγερση ενός Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Νομός Ρεθύμνης θα αποκτούσε επιτέλους ένα μουσείο με σύγχρονες κτιριολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές, το οποίο θα ανταποκρινόταν στις συνεχώς αυξανόμενες πολιτιστικές του ανάγκες. Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν αρχικά η κτιριολογική μελέτη και τεχνικές προδιαγραφές (ΥΠΠΟΤ/ΔΜΜΠΚ/48162/650/18-05-2011) και πρόσφατα η μουσειολογική μελέτη (ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/ΤΔΑΜ/Φ21-ΚΕ/10325/4662/575/189/23-01-2013), οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για να αρχίσει η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού ανάθεσης της αρχιτεκτονικής μελέτης.
Είναι προφανές ότι ένα έργο τέτοιας μεγάλης πολιτιστικής και αναπτυξιακής σημασίας για ολόκληρο το Νομό Ρεθύμνης, δεν έχει αντιμετωπιστεί -ως όφειλε-αποφασιστικά και κατά προτεραιότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πότε θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, δεδομένων των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του, αλλά και τις πιεστικές προθεσμίες για την ένταξη του Έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ;

2. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εκπόνησης της μελέτης με την πρόβλεψη αντίστοιχου κωδικού;

Ο ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας