ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για τις καταστροφές στην Κρήτη

Με καταπείγουσα Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα που ανέδειξε και με Ερώτησή της την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές στην Κρήτη που επλήγησαν από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στη νέα κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρ. Επιτροπή σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι νεροποντές που έπληξαν για άλλη μια φορά την Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού. Γέφυρες κατέρρευσαν, τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου να είναι αποκλεισμένα. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλες υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Οι κάτοικοι βιώνουν ξανά στο πετσί τους την παντελή έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη ΕΕ, κυβέρνησης και Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες.

Ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:

  • Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και ΒΟΑΚ) και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;
  • Ποια άλλα Ταμεία της ΕΕ θα ενεργοποιήσει για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των υποδομών και για την πραγματοποίηση των ζωτικών για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων;».

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει άλλη μία ερώτηση για το ίδιο θέμα.:

«Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων στην Κρήτη μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών, πλημμύρες εκτάσεων και κτιρίων, παρασύρσεις και εγκλωβισμοί οχημάτων και ανθρώπων. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε κατοικίες. Χωριά κυρίως στα Χανιά βρέθηκαν αποκλεισμένα, ενώ σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Δήμοι, Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες για την εγκληματική απουσία σχεδίου προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων και την πολιτική μη επαρκούς χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και μηχανημάτων. Αντιμετωπίζουν με το κριτήριο του “κόστους – οφέλους” την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:

  • Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;».