ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη για τα κατεπείγοντα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων του Ρεθύμνου

Την αγανάκτηση των γονέων παιδιών με αναπηρία και εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή – Εκπαίδευση στο Ρέθυμνο προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί με τα ακατάλληλα κτήρια και τις ελλείψεις αναφέρει σε ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο Μανώλης Συντυχάκης.

Πιο συγκεκριμένα:

«Ειδικότερα, λόγω έλλειψης διδακτηρίων, το 1ο Ειδικό Δημοτικό, το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για πάνω από 20 χρόνια συστεγάζονταν στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Μισσίρια Ρεθύμνου. Φέτος το Ειδικό Νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε σε προκατασκευασμένες αίθουσες στην περιοχή του Σταυρωμένου. Η κατάσταση όμως και μετά από αυτή τη «διευθέτηση» παραμένει εκρηκτική. Οι περίπου 80 μαθητές και οι πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς, επικίνδυνους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Ταυτόχρονα, το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., αφού στεγάστηκε για κάποια χρόνια σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στο χωριό Γεράνι, μεταφέρθηκε σε επίσης ακατάλληλο νοικιασμένο κτίριο στο Ατσιπόπουλο.

Επιπλέον, τη λειτουργία των σχολείων δυσχεραίνει η έλλειψη εργαζόμενων ΕΕΠ και ΕΒΠ και οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει λογοθεραπευτής και εργοθεραπευτής. Στον αέρα παραμένει και το αίτημα του Συλλόγου Γονέων για θέσπιση 3ης ειδικότητας ώστε να αυξηθούν οι επιλογές των παιδιών.

Για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος μετά από μακρόχρονες προσπάθειες παραχωρήθηκε εδώ και 4 χρόνια το κτίριο του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης). Από τότε όμως άρχισε η μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στον δήμο και στα υπουργεία με «επίδικο» τις μελέτες και τη χρηματοδότηση, με τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις πληρώνουν οι μαθητές, οι οικογένειες τους και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών. Μάλιστα, είναι τέτοια η απαξίωση της κυβέρνησης για τις χρόνιες και κραυγαλέες ελλείψεις των υποδομών στο ΕΕΕΕΚ, όπως και σε όλα τα δημόσια Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου, που δεν έχει απαντήσει σε δύο σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ που κατατέθηκαν το 2020.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να αποκτήσουν τα Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου (το ΕΕΕΕΚ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) σύγχρονα σχολικά κτίρια που να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και στην αποστολή τουςγια να καλύπτονται οι σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών. Να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες δομές με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ασφαλή μεταφορά, δωρεάν σίτιση των παιδιών κλπ.
Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία».