ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση Ξανθού για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων των ορίων των οικισμών της Π.Ε. Ρεθύμνου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός με θέμα:

«Ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων των ορίων των οικισμών στην Π.Ε. Ρεθύμνου, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση του 2017» 

Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του επισημαίνει ότι:

«Το πρόβλημα της λεγόμενης «ζώνης των 800 μέτρων» σε 64 οικισμούς της Π.Ε. Ρεθύμνου προέκυψε όταν, πριν από περίπου 17 και πλέον χρόνια, ο νόμος που ίσχυε κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό είχε ως συνέπεια να «καταπέσουν»  τα όρια δεκάδων οικισμών και να προκληθεί  τεράστια αναστάτωση σε πολλούς συμπολίτες μας που οι περιουσίες τους στις εν λόγω περιοχές ξαφνικά βρέθηκαν «στον αέρα» χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης. Οι λύσεις που δόθηκαν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα από τις κυβερνήσεις πριν το 2015, ήταν άστοχες και αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα το 2017 να ακυρωθούν τα όρια σε 64 οικισμούς της Π.Ε. Ρεθύμνου με τις αποφάσεις 56/2017 και 57/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της επίλυσης του προβλήματος και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθορίστηκαν  με υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα με τα όρια των οικισμών. Τα  δημοτικά συμβούλια των δήμων κλήθηκαν στη συνέχεια να στείλουν τα τοπογραφικά διαγράμματα των οικισμών σε δύο φορείς της Περιφέρειας Κρήτης (το ΣΥΠΟΘΑ και την ΠΕΧΩ) προκειμένου να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση και ακολούθως στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων, και στο ΣτΕ για τον τελικό έλεγχο, την έκδοση και την εφαρμογή τους.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου διαβιβάστηκαν και επανεγκρίθηκαν τα όρια δύο οικισμών, του ΑδελιανούΚάμπου (ΦΕΚ 310Δ/11-6-2019) και Πηγιανού Κάμπου (ΦΕΚ 100Δ/05-03-2020). Έκτοτε, προωθήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, αφού έλαβαν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις οι οικισμοί Πρινέ, Ατσιποπούλου, και Αγίας Παρασκευής. 

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ μετά το 2019, ενώ κατήργησε τις έτοιμες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνταξη πολεοδομικών σχεδίων και χρήσεων γης σε επίπεδο δήμων, νομοθέτησε την πολεοδόμηση σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων, γεγονός που θα προκαλέσει απίστευτο αλαλούμ και μεγάλες καθυστερήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό». 

Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του τονίζει ότι:

«Επειδή υπάρχει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα σε αρκετούς πολίτες της Π.Ε. Ρεθύμνου που έχουν περιουσίες σε περιοχές στις  οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ορίων οικισμών σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Σταθάκη.

Επειδή μέχρι και σήμερα τόσο ο Δήμος Ρεθύμνου όσο και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση για την πορεία των παραπάνω διαδικασιών.

Επειδή ήδη έχουν προχωρήσει τα όρια δύο οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου, του Αδελιανού Κάμπου και ΠηγιανούΚάμπου με την διαδικασία της υπουργικής απόφασης Σταθάκη, ενώ παραμένει η εκκρεμότητα σε άλλες (πχ στον οικισμό Πρινέ του Δήμου Ρεθύμνου)».

Ο Α. Ξανθός ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν θαπροχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των ορίων των οικισμών που, ενώ έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2017, είναι σε εκκρεμότητα;