ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

Έσβησε, ένας εκ των ελαχίστων εκφραστών της κρητικής διαλέκτου και ο κατ εξοχήν αντιπρόσωπος της Κρητικαδας των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής, ο Μιχάλης Πριναρακης

*Γεωργιου Βλατακη
Προέδρου

Με αυτή τη θλιβερή ανακοίνωση ξεκίνησε ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κ. Γεώργιος Βλατάκης, στην πρώτη δια ζώσης συνέλευση των μελών του ΔΣ, που ήταν συμπωματικά προγραμματισμένη χθες την 7-4-2022, ύστερα από την επιβεβλημένη αναστολή του, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με πολύ συγκίνηση ο πρόεδρος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Μιχάλη Πριναρακη, ο οποίος αναλώθηκε ψυχή τε και σώματι στο βωμό του πολιτισμού και της παράδοσης , κρατώντας άσβεστο το κερί της και μεταλαμπαδεύοντας το φως της στις νέες γενιές. Δίδαξε, καλλιέργησε, προετοίμασε το θρόνο της βασίλισσας του πολιτισμού που είναι η παράδοση κυρίως της Κρήτης, με την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις αναφερόμενες στα ήθη και έθιμα των Κρητών.

Ποτέ δεν εγκατέλειψε την παράδοση και κυρίως ήταν διαρκώς ερωτευμένος με την Κρητική διάλεκτο την οποία κατείχε, μιλούσε και διέδιδε στην καθημερινότητα του.

Ένα επίτιμο μέλος μας ,που δεν έλειπε από τις εκδηλώσεις μας και χαιρόταν να διηγείται περίφημες ιστορίες από τη ζωή των Ρεθυμνιων , πάντα στην Κρητική διάλεκτο ενώ ρεσιτάλ έδινε στα ανέκδοτα ,πάντα με περιεχόμενο κρητικό.

Ένας παραγωγός του πολιτισμού , φοβερά μεταδοτικός , αποτελεσματικός και ρέκτης των ηθών και εθίμων της Κρήτης και ιδίως του τόπου του ,το αγαπημένο του Ρέθυμνο. Διετέλεσε πρόεδρος σε πολλά κρητικά πολιτιστικά σωματεία , ενώ τίμησε δεόντως τα κρητικά του βιώματα διηγόντας τα όπου εύρισκε πρόσφορο έδαφος.

Ίδρυσε το μύλο του Πρινάρη , μια κυψέλη πολιτισμού και παράδοσης με έμφαση την ελιά στο αγαπημένο του Χρωμοναστηρι που καμάρωνε, αγαπούσε και φρόντιζε σαν παιδί του.Γέμιζε η ψυχή του όταν επισκέπτονταν το μουσείο του, μαθητές.

Στο κάλεσμα του συλλόγου μας για την Κρητική διάλεκτο το 2017 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και πρόθυμα απήγγειλε με τη γνωστή μοναδική κρητικαδα στη φωνή του κείμενα του φίλου του Μιχάλη Καυκαλά.

Καλός σύμβουλος , περίφημος στη παρέα , κρεμόσουν από τα χείλη του σε κάθε διήγηση στην συναναστροφή μαζί του.

Ο σύλλογος μας έχει συμπεριλάβει στο τελευταίο του πόνημα υπο το τίτλο «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΑΙ ΠΑΣΑΙ ΤΣΙ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ» μερικά από τα περίφημα ανέκδοτα του. Πάρα πολλές φορές συνεργάστηκε με το σύλλογο μας σε εκδηλώσεις του ενώ ήταν φανατικός λάτρης των εκδρομών μας και κυρίως στα απογευματινά την περίοδο των Χαιρετισμών στα μοναστήρια.

Σίγουρα θα μας λείψει ως γνήσιος Ρεθεμνιώτης αλλά κυρίως θα λείψει η χαρακτηριστική καθάρια διηγηματική κρητικάδα που τον χαρακτήριζε καθώς και η ενέργεια του για διαρκή αναζήτηση αναβάθμισης του πολιτισμού της Κρήτης.

Καλή στραθια στην απάνω Κρήτη καλέ μας κε Μιχάλη χαιρετισμούς στην κα Άντζελα .