ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Εθνικό Μνημείο» το νεοϋορκέζικο μπαρ The Stonewall Inn

The Stonewall Inn

«Ορίζω το Εθνικό Μνημείο Στόουνγουολ ως την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο National Park System της Αμερικής. Το Στόουνγουολ θα είναι το πρώτο εθνικό μνημείο μας που θα αφηγείται τον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων».

Με αυτά τα λόγια, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ομπάμα όρισε το Stonewall Inn, στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village, στο κάτω Μανχάταν, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Στις 28 Ιουνίου του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επέδραμε στο Στόουνγουολ. Ήταν μία από τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας σε γκέι μπαρ, εκείνη την εποχή. Εκείνη η καλοκαιριάτικη βραδιά ήταν όμως διαφορετική. Ο κόσμος δεν συναινούσε, αρνούμενος να πάει σπίτι, ακόμη και μετά την άδεια να φύγουν από τα κρατητήρια. Ξέσπασε τότε αυτό που έμεινε γνωστό ως «Οι ταραχές του Στόουνγουολ».

«Εκείνη τη συγκεκριμένη βραδιά, ο κόσμος είχε φτάσει στα όρια του» λέει η Στέισι Λεντζ, συνιδιοκτήτρια του The Stonewall Inn. «Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι από την LBGT “κοινότητα” (λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, γκέι, διεμφυλικοί) όρθωσαν ανάστημα και είπαν “Είμαστε ανώμαλοι, είμαστε εδώ, συνηθίστε το”, έκλεισαν την αστυνομία έξω κι άρχισαν να πετάνε κέρματα και αντικείμενα. Το βάφτισαν “ταραχές”, αλλά ήταν εν πολλοίς πολύ ειρηνικό. Καταλαβαίνετε, μόνο λίγα αυτοκίνητα αναποδογύρισαν».