Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

5α Ερμονίκεια Δρώμενα

14 Οκτ 2017 στις 10:00

Τα Ερμονίκεια δρώμενα, η δημοφιλής διήμερη γιορτή, που εμπνέεται από τις ανθρώπινες αξίες και τις μεγάλες εορτές της αρχαίας Ελλάδος, έρχεται για 5η συνεχή χρονιά, να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, στο επίκεντρο των φθινοπωρινών εκδηλώσεων την Λάμπη Ρεθύμνου, αποτελώντας πλέον τον μεγαλύτερο περιφερειακό πολιτιστικό και αθλητικό θεσμό του Νομού.

Το διήμερο πρόγραμμα που ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου (10.00) περιλαμβάνοντας μικρές καλλιτεχνικές εκθέσεις στην πλατεία του Σπηλίου, θα ξεναγήσει κάθε επισκέπτη κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τοπικά μουσεία, αξιοθέατα και έναν μοναδικό τοπικό βοτανικό κήπο. Το μεσημεριανό διάλειμμα θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και να ανακαλύψουν μια πληθώρα από παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Το απογευματινό πρόγραμμα (16.00) ξεκινώντας με το μικρό θεατρικό παίδων θα δώσει και φέτος μια ευχάριστη νότα σε μικρούς και μεγάλους ιστορώντας επεισόδια από τον μυθικό κύκλο του θεού Ερμή που θα ζωντανέψουν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σπηλίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν φέτος οι Ομιλίες (17.00) καθώς θα φιλοξενήσουν δύο καταξιωμένους ερευνητές από τον χώρο της θετικών επιστημών. O ερευνητής αιγαιακών γραφών Δρ Μηνάς Τσικριτσής, θα ανοίξει τον κύκλο των ομιλιών εισάγοντας το κοινό στην γνώση των αρχαίων γραφών της Μινωικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές”, στο οποίο προΐσταται, θα πραγματοποιηθεί ένα εισαγωγικό εργαστήριο εκμάθησης Γραμμικής Β’ για μικρούς και μεγάλους.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες διεπιστημονικές έρευνες πάνω στην αστρονομική χρονολόγηση βασικών επεισοδίων της ομηρικής εποποιίας της Οδύσσειας ενώ τα πολιτιστικά δρώμενα του Σάββατου θα ολοκληρωθούν με μια δημιουργική παρουσίαση από μέλη του μουσικού σχήματος ΕΥΕΛΔΩΡ, με τη βοήθεια πιστών αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων του βραβευμένου εργαστηρίου “Νικόλαος Μπράς”, ταξιδεύοντας το φιλόμουσο κοινό των Ερμονικείων.

Το αθλητικό πρόγραμμα της Κυριακής θα ξεκινήσει, από νωρίς (07.30), με τις εγγραφές του Ερμονίκειου Δρόμου, ενώ ταυτόχρονα η καθιερωμένη τοπική πεζοπορική εκδρομή με επικεφαλής και φέτος τον Κωστή Μανωλεσάκη, με την συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ) Ρεθύμνου και άλλων φίλων του βουνού θα φέρει κοντά τους ανθρώπους της πόλης στις πλούσιες φυσικές ομορφιές και τα εξοχικά τοπικά μονοπάτια.

Ο 5ος Ερμονίκειος Δρόμος 20χλμ, θα αποτελέσει και φέτος, το κορυφαίο γεγονός των Ερμονίκειων Αγώνων με αφετηρία τις γραφικές Μέλαμπες. Η Εκκίνηση (10.30) και η αγωνιστική διαδρομή, ο επίγειος άθλος όπως συχνά αναφέρεται, διατρέχοντας τον κεντρικό οδικό άξονα θα σφυρηλατήσει ξανά τους αγγελιοφόρους-δρομείς σε μια εσώτερη ψυχοπνευματική δοκιμασία, περνώντας μέσα από τα επιβλητικά ορεινά τοπία, τα γραφικά χωριά και την κοιλάδα της Λάμπης, οδηγώντας στον τερματισμό της Νίκης, μπροστά στα 25 λιοντάρια του καταπράσινου Σπηλίου. Η ομαλή υψομετρική μορφολογία, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η μειωμένη οδική κίνηση και η απαραίτητη χρονική απόσταση από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ερμονίκειου Δρόμου, τον κάνουν ένα ιδανικό τεστ υψηλών προδιαγραφών προετοιμασίας.

Στο πλευρό των αθλητών περισσότεροι από 100 εθελοντές, επίσημοι φορείς, ιατρικό προσωπικό και τοπικοί σύλλογοι θα παρέχουν κάθε βοήθεια, ενώ οι υψηλές αγωνιστικές παροχές και η φιλοξενία της διοργάνωσης θα προσφέρουν στους αθλητές μια μοναδική αθλητική εμπειρία.

Την ίδια ημέρα, θα διεξάγονται επίσης και διάφοροι μικρότεροι δρόμοι, οι Δρόμοι Παίδων 500μ. σε Μέλαμπες και Σπήλι καθώς και ο Κοινός Δρόμος 2χλμ -μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα- με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού σε μια διαρκή προσπάθεια διάδοσης των αξιών του αθλητισμού.

Παράλληλα με τα αθλητικά δρώμενα, δημιουργικές πτυχές της Δημόσιας Αρχαιολογίας θα λαμβάνουν χώρα, ενεργοποιώντας την ζωντανή επαφή της εποχής με τις μνήμες και την σύγχρονη γνώση για τα αντίστοιχα δρώμενα των μεγάλων αρχαίων Πανελλήνιων εορτών, όπως η Πομπή των Ιππέων, και ο Τερματισμός του Κηρυκείου με τον πρώτο αγγελιοφόρο-δρομέα.

Τέλος, τα Επινίκεια, το καθιερωμένο γιορτινό κλείσιμο των Αγώνων, θα επιστέψουν για φέτος, οι απονομές των Αγώνων (13.30) και οι καθιερωμένες φωτογραφίες αθλητών και εθελοντών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
14 Οκτ 2017
Ώρα:
10:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτής

Ερμονίκεια

Χώρος Διεξαγωγής

Σπήλι Αγίου Βασιλείου
Σπήλι
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google