Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Συνάντηση Οκτωβρίου για Messy Παιχνιδοτράγουδα και Θεατρικοπαιχνίδια

31 Οκτωβρίου στις 10:00 - 19:00

Με χαρά η ομάδα Αγαπωκύματα και φέτος συνεχίζει στο Ρέθυμνο τις δράσεις των λερωμάτων με ανανεωμένο πρόγραμμα, για μία συνάντηση το μήνα, στον φιλόξενο χώρο των Πυρρίχιων Δρωμένων (Μιχαήλ Μαρούλη 16, Ρέθυμνο)

Ελάτε να γνωριστούμε, να λερωθούμε να αισθανθούμε και να παιχνιδοτραγουδήσουμε με ολόκληρο το σώμα μας, σε φθινοπωρινές αποχρώσεις…

10:00-11:00–>Βaby Messy Παιχνιδοτράγουδα για παιδιά & γονιός/συνοδός (12- 24 μηνών)
11:45-12:45–> Kid’s Messy Παιχνιδοτράγουδα για παιδιά & γονιός/συνοδός (2-4 ετών)
16:30-17:30–> Messy Παιχνιδοτράγουδα για παιδιά και συνοδούς (1-4 ετών)
18:00-19:00–> Messy Θεατρικοπαιχνίδια (4-6 ετών)

Με τα βρέφη και τους γονείς-συνοδούς θα παίξουμε με παιχνίδια που λερώνουν ενώ ταυτόχρονα τρώγονται (π.χ ζυμαρικά, ρύζι, χειροποίητα φυσικά χρώματα). Με τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε και υλικά μη βρώσιμα. Και με τις δύο ομάδες θα παίξουμε παιχνίδια τα οποία ενεργοποιούν το σώμα και εξιτάρουν αισθήσεις παιδιών και ενηλίκων. Κατά τη διάρκεια του messy παιχνιδιού τα παιδιά αναζητούν, δημιουργούν, αλλάζουν, λερώνουν, ανακατεύουν και προκαλούν δημιουργικό χάος στην προσπάθειά τους να μάθουν παίζοντας!

Παρέα με το Messy Play εντός της δράσης μας συντροφεύουν τα παιχνιδοτράγουδα, προσαρμοσμένα για κάθε ηλικία.

Ο χορός, το τραγούδι, η σωματική έκφραση, το ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι και τα παιχνίδια που λερώνουν, θα μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε όλο το σώμα και τις αισθήσεις μας. Για το παιδί, το μη δομημένο παιχνίδι αυτού του είδους σε συνδυασμό με την κίνηση και το τραγούδι, σε περιβάλλον αποδοχής και ελευθερίας, έχει τεράστια συμβολή σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, καθώς ενθαρρύνει τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και κινητική ανάπτυξη, τη κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία.

Χρειάζεται να θυμόμαστε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αναπτυχθεί και να μάθει πρέπει να ενισχυθεί με αισθητηριακές εμπειρίες που πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα πλούσιο και ενδιαφέρον περιβάλλον. Δηλαδή ένα παιδί πρέπει να δει, να αγγίξει, να ακούσει, να γευτεί, να μυρίσει, να παίξει, να εξερευνήσει και να πειραματιστεί. (Vea Vecchi, “Reggio Children”)

Εμψυχώτριες: Μαρία Χαβάκη, Μαριάννα Τσαμάνδουρα
Πυρρίχια Δρώμενα (Μαρούλη 16, Ρέθυμνο)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Πάρτε μια αλλαξιά ρούχα, την καλή σας διάθεση, φορέστε τη μάσκα σας και ελάτε να λερωθούμε!!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
τηλ. 6971689650 & 6988782170
*Απαραίτητη η κράτηση θέσης!

Τι είναι το Messy Play;

Είναι το ελεύθερο, αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει.
Δεν έχει περιορισμούς, ούτε επιβάλλει κανόνες.
Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος για να παιχτεί.
Στόχος είναι το χάος!!!!!
Υλικά από τη Φύση και την Κουζίνα, όπως φυσικός πηλός και χρώματα, άμμος, χώμα, νερό, χρωματιστά ρυζάκια, αλεύρια και oobleck, και τόσα ακόμα άλλα, προ(σ)καλούν τα παιδιά, να αγγίξουν, να πλάσουν, να βάψουν, να ανακατέψουν, να εξερευνήσουν σε ένα παιχνίδι γεμάτο πειραματισμούς και φαντασία, που ενεργοποιεί όλο το σώμα και τις αισθήσεις.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ Messy Play ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Γιατί οι έρευνες δείχνουν πως:
-Τα μικρά παιδιά βασίζονται στα ερεθίσματα που μιλάνε στις αισθήσεις τους για να μάθουν για το περιβάλλον τους.
-Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι αυτό που βοηθά στην οικοδόμηση των νευρικών συνδέσεων που υποστηρίζουν τη σκέψη, τη μάθηση και τη δημιουργικότητα.
-Η έκθεση των παιδιών, ειδικά των παιδιών της πόλης, σε αισθητηριακές εμπειρίες μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλά αισθητηριακά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην ανάπτυξη.
Ο εγκέφαλος των παιδιών μαθαίνει από τις εμπειρίες που του παρέχει το σώμα, γι’ αυτό και τα παιδιά, και ειδικά τα μικρότερα, έχουν την ανάγκη να εξερευνούν το περιβάλλον με όλες τις αισθήσεις τους.
Εκεί που εμείς μπορεί απλά να βλέπουμε κηλίδες μπογιάς σε έναν καμβά (ή σε ένα χαλί ή ένα τοίχο!) το παιδί διερευνά και μαθαίνει.
Την ώρα, για παράδειγμα, που ανακατεύει μπογιές πάνω στο τραπέζι, το παιδί διερωτάται σχετικά με την υφή, την κίνηση, τα μοτίβα, τα χρώματα, την ανάμειξή τους.
Αυτές οι εμπειρίες, που τόσο αυθόρμητα τα παιδιά προσφέρουν στον εαυτό τους, αυτές οι καταστάσεις που εμάς μπορεί να μας κουράζουν ή να μας δυσαρεστούν, είναι αυτές που κάνουν τα παιδιά να γεμίζουν με χαρά και αυτοπεποίθηση, αυτές που τα βοηθούν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και κριτικό τρόπο σκέψης, ενώ είναι ακόμα μικρά και όλα γίνονται τόσο φυσικά και αβίαστα.

Οφέλη προς τους γονείς:
Οι γονείς έρχονται κοντά με τα παιδιά τους ή/και με τους φίλους τους, αλληλοεπιδρούν, επικοινωνούν, συν-δημιουργούν, απολαμβάνουν, διασκεδάζουν, γνωρίζουν ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού.

Tα παιχνίδια μας είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες για την προστασία από τον ιό covid-19. Θα υπάρχουν μικρές ομάδες, ατομική χρήση υλικού και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους ενήλικες. Για το ένα παιδί, μπορεί να υπάρχει ένας μονάχα γονιός-συνοδός, ενώ για δυο παιδιά-αδέρφια, μπορούν δυο γονείς-συνοδοί.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα @Hehe Art, Play & Therapy & @Eleni Oikonomidou για την πολύτιμη στήριξη τους.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΩΝ:

H Τσαμάνδουρα Μαριάννα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Αγαπωκύματα” από το 2017, οργανώνοντας δράσεις baby & kids messy play με γονείς και παιδιά. Έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο messy play από την ομάδα Hehe art, στην παιδική Yoga, καθως και στην Aerial Yoga για παιδιά από το North Academy of Fitness. Το 2016 ξεκίνησε να φοιτά στη σχολή Θεατρικού Παιχνιδιού του “Θεάτρου Ημέρας” με βασικό εμψυχωτή το Λάκη Κουρετζή.Το ενδιαφέρον της για την ελεύθερη – δημοκρατική εκπαίδευση την οδήγησε στη συνεργασία με το παιδικό στέκι “Το Σπόρι”, με το “Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο” και το “Χαρούμενο Εργαστήρι”. Εργάστηκε ως παιδαγωγός παράλληλης στήριξης στο σχολείο της Κυριάννας και από το 2018, εργάζεται ως βοηθός εκπαιδευτή σε τμήματα Aerial Yoga Kids.

Μαρία Χαβάκη είναι τελειόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο Messy Play από την ομάδα “Hehe Art” καθώς και στην προφορική αφήγηση και εμψύχωση ομάδων. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ως βοηθός νηπιαγωγού σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό του Ρεθύμνου, παράλληλα οργανώνει απογευματινά δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας και από το 2017 συμμετέχει στις δράσεις της ομάδας «Αγαπωκύματα». Το 2018 ξεκίνησε να οργανώνει δράσεις Baby & Kids Messy Play με γονείς-παιδιά και να συνεμψυχώνει ομάδες Messyθεατρικοπαιχνιδιών. Συμμετείχε σε ομάδες σωματικής έκφρασης, θεατρικού παιχνιδιού, χοροθεραπείας, κινησιολογίας, ορθοφωνίας, Butho, Tango, ομάδες contact improvisation στην Ελλάδα και το Βέλγιο.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
31 Οκτωβρίου
Ώρα:
10:00 - 19:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτής

Αγαπωκύματα

Χώρος Διεξαγωγής

Πυρρίχεια Δρώμενα
Μαρούλη 16
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google