Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η χορευτική παράσταση «Διά πυρός…» στο θέατρο Ερωφίλη

14 Σεπ 2022 στις 21:00 - 22:30

Δωρεάν

Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου, είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, τον χώρο που τους δίνουν οι κοινωνίες να δράσουν, και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις, και τον ρόλο τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και του πολιτισμού.

Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το σώμα, το νου και την ψυχή.

Η πεποίθηση πως η επαφή μεταξύ δύο πληθυσμών κάτω από προϋποθέσεις ισότιμης, ποιοτικής συνεργασίας, συνθηκών συχνής επαφής και ουσιαστικής γνωριμίας, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να σταματήσει την άγνοια και να αυξήσει την γνώση ανάμεσα στους πληθυσμούς και να οδηγήσει σε ανάλογη διαφοροποίηση της μεταξύ τους στάσης.

Η βέλτιστη επαφή οδηγεί στην δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και σε επαναξιολόγηση των ομάδων των πληθυσμών, με την έννοια ότι η πολιτισμική ανταλλαγή αλλάζει τις «παρωχημένες» απόψεις και συνδέεται με μειωμένο εθνοκεντρισμό. Δημιουργούνται νέες κοινωνικές ταυτότητες, που αμβλύνουν τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις αποτρέποντας έτσι τις κοινωνικές διακρίσεις.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1 ώρα και 15’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη-Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Σκηνοθεσία – Κείμενα – Δραματουργία : Τζένη Αρσένη
Σύνθεση μουσικής – Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς
Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Αφήγηση: Αναστάσης Κολοβός – Σωτήρης Ταχτσόγλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σαντούρι: Στέλλα Βαλάση
Ηλεκτρική κιθάρα: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Μαντζούκης

Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Τζένη Αρσένη και Γιώργος Χρηστάκης

Η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και ανάπηρα άτομα. Την επιμέλεια της προσβασιμότητας έχει η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

*Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από την ηχογραφημένη μαρτυρία της Λουκίας Κοτζαϊβάζογλου, γιαγιάς της Τζένης Αρσένη, η οποία βίωσε ως παιδί την Καταστροφή της Σμύρνης. Ευχαριστούμε την Πελίνα Ευαγγέλου, επίσης εγγονή της, για την παραχώρηση του υλικού.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
14 Σεπ 2022
Ώρα:
21:00 - 22:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , ,

Διοργανωτής

Υπουργείο Πολιτισμού

Χώρος Διεξαγωγής

Θέατρο Ερωφίλη
Χαιρώνειας 15
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google