Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διάλεξη της Λήδας Παπαστεφανάκη στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

7 Νοέ 2019 στις 20:30

Δωρεάν

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη της καθηγήτριας Λήδας Παπαστεφανάκη με τίτλο «Τεχνολογία και εργασία στα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας».

Η κ. Παπαστεφανάκη σπούδασε ιστορία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία του φύλου, τη βιομηχανική αρχαιολογία.

Ανάμεσα σε ένα πλήθος άλλων δημοσιεύσεων, ξεχωρίζουν οι μονογραφίες της Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870–1940 (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009) και Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας (Αθήνα: Βιβλιόραμα, 2017).

Στη διάλεξή της η κ.Παπαστεφανάκη θα παρουσιάσει μια πλευρά της έρευνάς της για την ιστορία των ελληνικών μεταλλείων. Η εξόρυξη μεταλλικών και αμέταλλων ορυκτών υπήρξε, ήδη από τον 19ο αιώνα, μια κατεξοχήν διεθνοποιημένη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και την εργασία, ανδρών και γυναικών, στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η ομιλία, αξιοποιώντας μια ποικιλία αρχειακών πηγών,  επιχειρεί να διερευνήσει ιστορικά τον ρόλο της τεχνολογίας, της τεχνικής διεύθυνσης και των δικτύων τεχνογνωσίας σε σχέση με τους καταμερισμούς και την οργάνωση της εργασίας στα μεταλλεία.

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
7 Νοέ 2019
Ώρα:
20:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Χώρος Διεξαγωγής

Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google