Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διάλεξη του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου με θέμα «Οι τελευταίοι ολυμπιονίκες: αρχαιοπρεπείς αγώνες και χριστιανικές αντιδράσεις»

12 Φεβρουαρίου στις 20:30

Δωρεάν

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του Δρ. Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου με τίτλο «Οι τελευταίοι ολυμπιονίκες: αρχαιοπρεπείς αγώνες και χριστιανικές αντιδράσεις».

Σκοπός της παρουσίασης του κ. Θεοδωρακόπουλου είναι η ανάλυση τη στάση της χριστιανικής κοινωνίας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα απέναντι στην πιο διάσημη αρχαία αθλητική εκδήλωση, τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι εν λόγω αγώνες δεν καταργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 393, με την απαγόρευση της τέλεσής τους στην Ολυμπία, επειδή ήδη κατά την προηγούμενη περίοδο διεξάγονταν και σε άλλες περιοχές που είχαν αγοράσει τα δικαιώματα από τους κατοίκους της Ολυμπίας, με πιο γνωστή την Αντιόχεια. Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα συνεχίσουν λοιπόν να αποτελούν, όπως και άλλες αρχαίες εορτές,  ένα φαινόμενο του αστικού τρόπου ζωής ως τον 6ο αι. μ.Χ., οπότε και θα σβήσουν μαζί με την αρχαία πόλιν.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «Η αγιότητα και ο πόλεμος στη βυζαντινή εποχή (πρώτο μισό του 4ου – πρώτο μισό του 11ου αιώνα». Έχει διδάξει μαθήματα βυζαντινής ιστορίας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών και μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την αξιοποίηση τόσο φιλολογικών όσο και αρχαιολογικών τεκμηρίων και έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως σε θέματα αγιολογίας, κοινωνικής ιστορίας και ιστορίας των νοοτροπιών.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
12 Φεβρουαρίου
Ώρα:
20:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google