Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Ξενάγηση στο Σχολικό Μουσείο από τις «Ημέρες Ρεθύμνου»

18 Μάι 2020 στις 21:00

Με διαδικτυακή ξενάγηση γιορτάζουν οι «Ημέρες Ρεθύμνου 2020» την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.

Όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Εφέτος το θέμα της είναι τα «Μουσεία για την ισότητα: ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή». Μέσα από αυτό δίνεται έμφαση στην κοινωνική αξία των Μουσείων, η οποία συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.

Ένα τέτοιο Μουσείο, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παροχή βιωματικών εμπειριών, είναι το Σχολικό. Αρκεί να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περνούν από αυτό, παρακολουθώντας τα επτά διαφορετικά του εκπαιδευτικά προγράμματα, περισσότεροι από 1500 μαθητές, όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης. Ειδικά όμως εφέτος, η συγκυρία του κορωνοϊού επέβαλε την διοργάνωση όχι μιας βιωματικής, δια ζώσης, ξενάγησης, αλλά μιας ψηφιακής.

Η ξενάγηση θα περιλάβει 18 στάσεις. Η πρώτη θα αναφέρεται στην ιστορία της Αμνάτου, που φιλοξενεί το Μουσείο, στη δική του εικοσάχρονη πορεία, και στη γνωριμία με τα περίπου 5.500 αντικείμενα των συλλογών του.

Θα περιλάβει επίσης τη γνωριμία με τους εκθεσιακούς του χώρους, με τη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του και με την αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλιών. Στον εξωτερικό χώρο, όσοι την παρακολουθήσουν θα γνωρίσουν το Σχολικό Αγροκήπιο και Ζωοκήπιο και τον κήπο των αρωματικών φυτών, με τα οποία το Μουσείο προσπαθεί να καταπολεμήσει το «σύνδρομο απομάκρυνσης από τη φύση των παιδιών», όπως αυτό έχει προσφυώς ονομαστεί.

Θα περιλάβει επίσης στάσεις στο Μνημείο του Αφανούς Δασκάλου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, και στο πέτρινο αμφιθέατρο, ενώ δεν θα παραληφθούν τα επτά διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο:

• Στο σχολειό των γονιών και των παππούδων μου
• Μια μέρα στο σχολείο της Κρητικής Πολιτείας
• Εργασίες στο Σχολικό Αγροκήπιο
• Γνωρίζω τα ζώα του Σχολικού Ζωοκηπίου
• Τα παιχνίδια που έπαιζαν οι μαθητές στο παλιότερο σχολείο
• Επεράσαμε όμορφα στον σχολικό μας περίπατο
• Το σχολείο μας γιορτάζει το Αρκάδι (για οικογένειες).

Η γνωριμία με το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης θα ολοκληρωθεί με την αναφορά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Μουσείου: τις εκδηλώσεις του, τις τιμήσεις, τις εκδόσεις του, τις ξεναγήσεις ομάδων ενηλίκων, τις ημερίδες, τα έκτακτα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους εκπαιδευτικούς του περιπάτους. Κι ακόμα με τους προγραμματισμούς του για το επετειακό έτος 2021.

Η ξενάγηση θα μεταδοθεί την Δευτέρα 18 Μαΐου στις 21:00 από τον διαδικτυακό τόπο των Ημερών Ρεθύμνου (https://www.facebook.com/rethymnodays). Πίσω από την κάμερα θα βρίσκονται ο Θωμάς Κρεβετζάκης και ο Κώστας Ανδρώνης, ενώ στην ίδια ψηφιακή διεύθυνση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμβουλευτούν το πρόγραμμά της, το οποίο επιμελήθηκε η Αγγελική Βλαχοπούλου.

Ξεναγοί μας θα είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γιώργος Κανακάκης, ο επιμελητής του Χάρης Στρατιδάκης και το μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
18 Μάι 2020
Ώρα:
21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα + Χάρτης Google