Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Εγκαίνια της έκθεσης «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ – ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ, ΦΩΚΑΙΕΣ 1903 – ΡΕΘΥΜΝΟ 1983»

22 Δεκ 2022 στις 20:00 - 21:30

Δωρεάν

Ο Δήμος Ρεθύμνης εγκαινιάζει την μόνιμη έκθεση με τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ – ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ, ΦΩΚΑΙΕΣ 1903 – ΡΕΘΥΜΝΟ 1983».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο κτήριο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αρκαδίου 48 – 50 (πρώην ΚΕΔΗΡ).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 38 αυθεντικούς πίνακες του λαϊκού Ρεθυμνιώτη ζωγράφου, οι οποίοι θα κοσμούν πλέον τα γραφεία της Διεύθυνσης χάριν της ευγενικής και δωρεάν παραχώρησης των έργων από τον γιο του Γιάννη Τεργιακή – Μούρμουρα προς τον Δήμο Ρεθύμνης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημήτρης Τεργιακής «Μούρμουρας» γεννήθηκε το έτος 1903 στις Φώκιες της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 10 ετών με τη μητέρα του πηγαίνει στο χωριό Πολύχνητο της Μυτιλήνης. Θέλοντας να καλλιεργήσει το ταλέντο του στη ζωγραφική, σε ηλικία 15 ετών συναντά τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και του ζητά να μαθητεύσει κοντά του. Ο Θεόφιλος, όμως, τον παρότρυνε να εργαστεί και να βοηθήσει τα μικρότερα αδέλφια του, καθώς ο χώρος της ζωγραφικής δε θα μπορούσε να του προσφέρει τα καθημερινά. Παρά ταύτα, το έμφυτο ταλέντο του στη ζωγραφική και οι έντονες ανησυχίες του τον κάνουν να ξεκινήσει τελικά το εικαστικό του έργο. Η γενέτειρά του οι «Φώκιες», τα έντονα πολιτικά γεγονότα, η καταστροφή της Σμύρνης, είναι η θεματολογία των πρώτων του έργων.

Σε πολύ μικρή ηλικία, 17 ετών, παντρεύεται και αποκτά 3 παιδιά. Οι ανησυχίες του για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση του τόπου την εποχή εκείνη τον ωθούν στο χώρο της Αριστεράς, όπου και αγωνίζεται, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άγιο Ευστράτιο και παραμένει εκεί για 3 χρόνια. Μετά την εξορία του πηγαίνει στο Ρέθυμνο όπου έχουν εγκατασταθεί και οι γονείς του από το 1937. Η γυναίκα και τα 3 παιδιά του δεν τον ακολούθησαν. Ο Δημήτρης Τεργιακής (Μούρμουρας) ξαναπαντρεύεται και αποκτά 2 παιδιά, τον Πέτρο και τον Γιάννη.

Έζησε την υπόλοιπη ζωή του στο Ρέθυμνο και πέθανε το 1983 αφήνοντας ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο σαν λαϊκός ζωγράφος και μία σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη μας.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22 Δεκ 2022
Ώρα:
20:00 - 21:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτής

Δήμος Ρεθύμνου

Χώρος Διεξαγωγής

Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου
Αρκαδίου 48
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Greece
+ Χάρτης Google