Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Εκδήλωση μνήμης για τον Μανώλη Ι. Κούνουπα

26 Αυγούστου στις 20:00

Δωρεάν

Εκδήλωση μνήμης για τον Μανώλη Ι. Κούνουπα πραγματοποιούν την Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 20.00, στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης και ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι».

Ποιος ήταν ο Μανώλης Κούνουπας;

Ο Μανώλης Κούνουπας γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1926, με γονείς τον φαρμακοποιό Ιωάννη Κούνουπα και τη Χανιώτισσα Αρσακειάδα Λέλα Καραπατάκη. Φοίτησε στο ιδιωτικό Σχολείο «Αθηνά» και στο Γυμνάσιον Ρεθύμνης. Στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ξαναγύρισε στο Ρέθυμνο, εξασκώντας το επάγγελμα του φαρμακοποιού, μέχρι το 1978, που μετακόμισε στην Αθήνα, συνεχίζοντας και συνταξιοδοτούμενος εκεί.

Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδειγμα προσφοράς στα κοινά, αναμείχθηκε κι εκείνος, διατελώντας πρόεδρος της Ομάδας «Ατρόμητος», Έφορος Εκδηλώσεων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Ρεθύμνης, μέλος της διοίκησης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, μέλος της Ρεθεμνιώτικης Μικτής Χορωδίας, συνεργάτης του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης και δημοτικός σύμβουλος, από το 1975, με τον συνδυασμό του δημάρχου Μανόλη Καλαϊτζάκη. Στην Αθήνα διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής και αργότερα μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Μανώλης Κούνουπας συνέγραψε έξι βιβλία και δεκάδες επιφυλλίδες και βιβλιοκρισίες. Για την εν γένει προσφορά του τιμήθηκε από την Παγκρήτια Ένωση, από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, από τον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος» και από τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής. Είχε τη χαρά να ακούσει μελοποιημένα από τον συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη ποιήματά του, τα οποία παρουσιάστηκαν το έτος 2011 στην εκδήλωση «Το Ρέθεμνος της καρδιάς μας».

Πέθανε πριν από εννέα μήνες πλήρης ημερών. Οι Ρεθεμνιώτες θα εξακολουθήσουν να τον θυμούνται, όπως το αποδεικνύει και η εκδήλωση που διοργανώνουν, ως άνθρωπο του πνεύματος, ευπατρίδη, εύχαρι, ευπροσήγορο, χιουμορίστα, φιλόμουσο και οραματιστή.

Στην εκδήλωση αυτή θα γίνουν αναφορές στο σύνολο του κοινωνικού, πολιτικού και συγγραφικού του έργου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

20.00-20.10 Χαιρετισμοί
20.10-20.20 Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, Βιογραφικό σημείωμα Μ. Κούνουπα
20.20-21.25 Γεώργιος Βλατάκης, Ο ευπατρίδης Μ. Κούνουπας ως απόδημος της Αττικής
20.25-20.30 Φέφη Βαλαρή, Ο Μ. Κούνουπας και το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης
20.30-20.40 Μπάμπης Πραματευτάκης, Με σεβασμό στην ιερότητα της τέχνης
20.40-20.45 Μιχάλης Τζεκάκης, Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών στο Ρέθυμνο. Η περίπτωση του Μ. Κούνουπα
20.45-20.55 Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Τα βιβλία του Μ. Κούνουπα «Ακόμα ψηλότερα», «Νίκησε δυο φορές τον θάνατο» και «Αναβολέματα»
20.55-21.00 Γιώργος Φρυγανάκης, Τα βιβλία του Μ. Κούνουπα «Στενοποριές και στενορύμια» και «Μισαλλοδοξία»
21.00-21.05 Χάρης Στρατιδάκης, Οι επιφυλλίδες του Μ. Κούνουπα
21.05-21.10 Χάρης Καλαϊτζάκης, Ο Μ. Κούνουπας όπως τον θυμάμαι
21.10-21.15 Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα με τον Μ. Κούνουπα
21.15-21.30 Μελοποιημένα ποιήματα του Μ. Κούνουπα
21.30 Λήξη εκδήλωσης

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Εύα Λαδιά και τον συντονισμό τής διοργάνωσης και της διεξαγωγής της ο γραμματέας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης.

Στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί μετά τη λήξη της ένα εκατοντάφυλλο βιβλίο, προσφορά της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», συνεργάτης της οποίας διετέλεσε ο Μανόλης Κούνουπας από την ίδρυση της μέχρι τον θάνατό του. Το βιβλίο περιλαμβάνει ανεπτυγμένες τις εισηγήσεις της εκδήλωσης και φωτογραφικό υλικό με τον αείμνηστο Ρεθεμνιώτη ευπατρίδη.

Χώρος Διεξαγωγής

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου
Βερνάρδου 28
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100
+ Χάρτης Google
Ιστοσελίδα:
2831 023398