Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eκδήλωση – συζήτηση «Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα»

20 Ιανουαρίου στις 12:00

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα», θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο του 5ου MedPhoto Festival με τίτλο CLIMATE WARS, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι.

Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ είναι η διεθνής έκθεση φωτογραφίας Critical Archives VI: We Can’t Breathe, σε επιμέλεια Πάσκουα Βοργιά και Δημήτρη Κεχρή, και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μαρία Μαραγκού και Παύλου Φυσάκη, που ανοίγει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις 19 Ιανουαρίου.

Το MedPhoto Festival επιχειρεί να συμβάλει στον διάλογο γύρω από την κλιματική και βιοσφαιρική κρίση, και τις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που την συνοδεύουν. Καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του ζητήματος έχουν παίξει τα περιβαλλοντικά τοπικά κινήματα, τα οποία μέσα από την κοινωνική, πολιτική, και ερευνητική δράση τους έχουν συμβάλει στην ευαισθητοποίηση/κινητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως η οικοκτονία, η πράσινη ανάπτυξη, η εξορυκτική οικονομία, ή το χρηματιστήριο της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία φέρνει στο προσκήνιο πτυχές που κάνουν ορατό το τι σημαίνει όλη αυτή η συνθήκη σε εργασιακό, κοινωνικό, οικολογικό επίπεδο.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν, αλλά και πώς συγκροτείται ένας διαφορετικός λόγος απέναντι στην ηγεμονική αφήγηση. Κι επίσης, πού συναντιούνται ο δρόμος της κοινωνικής και πολιτικής δράσης με αυτόν τής τέχνης και της αισθητικής;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, με τις αντίστοιχες εισηγήσεις:

  • Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου: «Ελληνική Τάφρος και Ήπειρος: hot spot βιοποικιλότητας ή οικόπεδα εξόρυξης;»
  • Ελεάνα Καζίλα, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος: «Διαχρονικά “πράσινα” παράδοξα. Η σύγκρουση μεταξύ πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας»
  • Γιώργος Σμπώκος, Δ.Ν. Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΔΣΗ: «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική τής πολιτικής δράσης και η σημασία τού αναρχικού χαρακτήρα τής τέχνης»
  • Πηνελόπη Θωμαΐδη, φωτογράφος ντοκιμαντέρ, ερευνήτρια: «Under Pressure: Η παρουσίαση μιας φωτογραφικής και δημοσιογραφικής έρευνας για την ιστορία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Αλβανία»
  • Ελένη Παγκαλιά, εκ μέρους τού MedPhoto Festival.

Info:
Ημερομηνία/’Ώρα: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, 12.00
Τόπος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο

Venue

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Google Map
Phone
2831052530