Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Έκθεση με θέμα «Η ομοφυλοφιλία στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη»

6 Νοέ 2019 στις 14:30 - 15:30

Δωρεάν

Εγκαίνια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου 2019, 14:30
Διάρκεια: 6/11/2019 – 7/02/2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-20:00
και Σάββατο 9:00-15:00

Η περιοδική έκθεση με τίτλο Η ομοφυλοφιλία στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη
που φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, οργανώθηκε στο πλαίσιο
των πρακτικών ασκήσεων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία της
Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του τρόπου που ο ομοερωτισμός εκφράζεται σε έργα του Γιάννη Τσαρούχη, επιλεγμένα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας. Στα έργα που εκτίθενται κυρίαρχη είναι η ανδρική μορφή σε συνθέσεις που υπαινίσσονται μια ομοφυλοφιλική διάθεση.

Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1910. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1928-1934) με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη και παράλληλα μαθήτευσε στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την σκηνογραφία από το 1928. Σταθμός για την καλλιτεχνική του πορεία υπήρξε η επαφή του με τη γαλλική πρωτεύουσα, από το πρώτο του ταξίδι το 1935 ως και την μακροχρόνια διαμονή του (1967-1983). Το 1938 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Ακολούθησαν πολλές ακόμα ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1981, ίδρυσε στο σπίτι του στο Μαρούσι το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και πέθανε το 1989.

Διαμόρφωσε ένα ύφος στο οποίο συνδύαζε νεωτεριστικά στοιχεία, κυρίως από το έργο του Ματίς, με στοιχεία από τη βυζαντινή τέχνη και τις αφίσες του καραγκιόζη, και από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ένα ύφος με πρότυπο την τέχνη του Καραβάτζο. Ζωγράφισε σκηνές με ναύτες και στρατιώτες που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό μέρο του έργου του. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του κινήματος για την αναζήτηση της «ελληνικότητας». Εστίασε το ενδιαφέρον του στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής και συγκεκριμένα στο γυμνό ανδρικό σώμα. Η συγκεκριμένη θεματολογία στάθηκε αφορμή σε παλαιότερες εποχές για αρνητική κριτική προς το έργο του, αφού οι παραστάσεις με γυμνές ανδρικές μορφές στο σύνολό τους θεωρήθηκε πως απέπνεαν διάχυτο ομοφυλοφιλικό ερωτισμό.

Ευχαριστούμε τον κύριο Μανόλη Κουκουράκη, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, για τη διάθεση του χώρου, την κυρία Νίκη Πετράκη, συντηρήτρια της Βιβλιοθήκης,την κυρία Ελένη Κωβαίου, υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης. Τέλος, ευχαριστούμε τον κύριο Ευγένιο Δ. Ματθιόπουλο, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, για την καθοδήγηση και την πολύτιμη βοήθεια του.

Επιμέλεια Έκθεσης: Διαμάντη Χρυσούλα και Μπελέρη Αλεξάνδρα, μεταπτυχιακές
φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης,
του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σχεδιασμός έκθεσης: Πετράκη Νίκη, υπεύθυνη Εργαστηρίου Συντήρησης Σπάνιων
Βιβλίων και Αρχείων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
6 Νοέ 2019
Ώρα:
14:30 - 15:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γάλλου
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
28310 77800