Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ξενάγηση και κριτική τοποθέτηση στα έργα της έκθεσης «Τα ίχνη μιας ζωής»

31 Οκτ 2019 στις 19:00

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ τέχνης, Νίκος Σκεπετζής, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης «Τα ίχνη μιας ζωής», ο Ιστορικός τέχνης, Γιώργος Καραταράκης θα πραγματοποιήσει, ξενάγηση και κριτική τοποθέτηση στα έργα της έκθεσης.

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Κριτική για την Έκθεση Τα ίχνη μιας ζωής

«Είναι αδύνατο να κινηθείς, να ζήσεις, να λειτουργήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο χωρίς να αφήσεις ίχνη, κομμάτια, φαινομενικά ανούσια θραύσματα προσωπικής πληροφορίας». Η παραπάνω φράση του Αμερικάνου συγγραφέα William Gibson με συνόδευσε στη μελέτη των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση Τα ίχνη μιας ζωής, σε επιμέλεια της Χρυσούλας Σκεπετζή στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης & Μνήμης στο Νίκο Σκεπετζή.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού τη Δευτέρα 21–10–2019 και θα παραμείνει στο χώρο έως και τις 3–11–2019. Συνολικά αποτελείται από 37 δημιουργούς προερχόμενοι από διαφορετικούς τομείς του καλλιτεχνικού φάσματος. Ανάμεσα στα έργα της παρουσιάζονται εικαστικά, γλυπτά ή για να γίνω πιο ακριβής κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και video.

Η θεματική της όπως σημειώνεται και στον τίτλο είναι τα ίχνη, η μνήμη, οι βιωμένες εμπειρίες και το αποτύπωμα τους στο χρόνο, όπως εύστοχα γράφει η επιμελήτρια της Χρυσούλα Σκεπετζή «Αντί για μια γραμμική εξέλιξη, ο βιωμένος χρόνος γίνεται κύκλος, δεν υπάρχει αρχή και τέλος, αλλά μια επίπεδη επιφάνεια στην οποία καταργείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στο τώρα και το χθες».

Οι καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν έργα τα οποία αναδεικνύουν το κεντρικό θέμα της έκθεσης χωρίς να παραχωρήσουν το ατομικό τους μορφοπλαστικό, υφολογικό λεξιλόγιο και ιδίωμα. Λόγω αυτού η έκθεση κερδίζει σε ποικιλομορφία, ο θεατής που θα μπει στο χώρο θα λάβει μία διαφορετική εμπειρία αντικρύζοντας, αλληλοεπιδρώντας και βιώνοντας το εκάστοτε καλλιτεχνικό δημιούργημα. Είναι εντυπωσιακό ότι παρά την ποικιλία και τη μοναδικότητα των έργων τέχνης η έκθεση εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μία συνεκτική οντότητα ικανή να αιχμαλωτίσει το μυαλό του θεατή δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας, συμβολισμού και νοηματοδότησης.

Πέρα από την αυτοαναφορικότητα και τις αυτοβιογραφικές πληροφορίες των δημιουργών, που αποτελούν τη βασική νόρμα της έκθεσης, αρκετοί καλλιτέχνες έχουν κατορθώσει να εντάξουν στο έργο τους άλλο ένα πλαίσιο, αυτό του κοινωνικοπολιτικού μηνύματος συνδεδεμένο πάντα με την παρούσα ιστορική συγκυρία. Η παρουσία των έργων αυτών απλώνει τα θεματολογικά και γνωσιολογικά όρια της έκθεσης μετατρέποντας την πέρα από μία έκθεση τέχνης σε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο φόρουμ για τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Γιώργος Καραταράκης – Ιστορικός Τέχνης

Ευχαριστώ από καρδιάς και εκτιμώ, για άλλη μια φορά τον Γιώργο Καραταράκη για τον χρόνο που διέθεσε αφιλοκερδώς στην προσπάθειά του να διαβάσει τα έργα των καλλιτεχνών και να μας δώσει τη δική του εμπεριστατωμένη ανάγνωση.

Η επιμελήτρια του Φεστιβάλ: Χρυσούλα Σκεπετζή

Χώρος Διεξαγωγής

Σπίτι του Πολιτισμού
Βερνάδου 12
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2831040150