Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Αντώνης Μόλχο

17 Οκτ 2018 στις 19:00 - 21:00

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορά του τον Αντώνη Μόλχο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Brown και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και μέλος του απελθόντος Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.  

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Β’ της Φιλοσοφικής Σχολής στη Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο στις 7 μμ.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Τιμώμενου:

Ο  Αντώνης Μόλχο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και σπούδασε Ιστορία στις ΗΠΑ και την Ιταλία. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή, το 1965 και στη συνέχεια δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Vermont και το Michigan State πριν εκλεγεί καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο ονομαστό Παν/μιο Brown του Rhode Island. Το 2001 εξελέγη καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Εξάλλου διετέλεσε προσκεκλημένος καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales των Παρισίων και στα Παν/μια Νέας Υόρκης, Φλωρεντίας, Κρήτης και Αθηνών. Είναι σήμερα Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Brown και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκά και αμερικανικά βραβεία, με τελευταίο το Διεθνές βραβείο Galileo Galilei του 2011 ενώ το 2012 εκλέχτηκε μέλος στην Accademia Europea.

Μελετητής της οικονομικής, θεσμικής, κοινωνικής και διανοητικής ιστορίας της Αναγεννησιακής Φλωρεντίας, ο Μόλχο υπολογίζεται μεταξύ των πιο σημαντικών παγκοσμίως ειδικών της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο και πρόσφατα στράφηκε στη μελέτη της ιστοριογραφίας της Αναγέννησης αλλά και της κοινωνικής ιστορίας των εξόριστων κεντροευρωπαίων ιστορικών και διανοητών του Μεσοπολέμου. Η ομιλία του τιμώμενου στην τελετή, εξάλλου, θα έχει θέμα ακριβώς αυτούς τους «Ιστορικούς και Πρόσφυγες».

Εξέχον μέλος της Αμερικανικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας ο Μόλχο είχε  αποφασιστικό ρόλο (είτε ως μέλος είτε ως διευθυντής του) για την ίδρυση το 1995 και την επιτυχή λειτουργία του Προγράμματος Ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του  Brown. Μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη, με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, ο Αντώνης Μόλχο είχε την ευκαιρία να εμπλακεί συστηματικότερα στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Αντώνης Μόλχο έχει στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εξάλλου από το 2013 μέχρι το 2017 ήταν εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει μεγάλο μερίδιο στην ομαλή και υποδειγματική λειτουργία του κατά την δύσκολη αυτή περίοδο. Συνέβαλε σημαντικά ώστε, παρά τις οξείες δημοσιονομικές αντιξοότητες της περιόδου εκείνης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει τη δυναμική του πορεία θεσμικής και ερευνητικής ανάπτυξης, χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στο Συμβούλιο Ιδρύματος, την Πρυτανεία και τη Σύγκλητο.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
17 Οκτ 2018
Ώρα:
19:00 - 21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χώρος Διεξαγωγής

Πανεπιστήμιο Κρήτης Ρέθυμνο
Γάλλος Ρέθυμνο
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google