Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Για όνομα του Θεού: 60 γλυπτά ποιήματα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

14 Δεκ 2022 στις 19:00 - 21:00

Δωρεάν

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Εγκαίνια: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 19:00 – 21:00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, την έκθεση με 60 γλυπτά ποιήματα από τη Μαρία Μεθυμάκη με τίτλο “για όνομα του Θεού”, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.

Όπως αναλύει η ιστορικός τέχνης Μαρία Σφενδουράκη «το εικαστικό έργο «Για όνομα του Θεού, 60 γλυπτά ποιήματα» είναι το δεύτερο σε μορφή βιβλίου που δημιουργεί η Μεθυμάκη.

 

Πρόκειται για μια κοσμολογία θρησκευτικής και φιλοσοφικής πνοής που ανακαλεί Βυζαντινά χειρόγραφα και Αναγεννησιακούς κώδικες. Έχει στον πυρήνα της δημιουργίας του τον απόκρυφο χαρακτήρα της ερωτικής αγάπης. Απαρτίζεται από 60 φύλλα που φέρουν σε ιδιόχειρη γραμματοσειρά -εν είδει κρυπτογράφησης- πρωτότυπη ερωτική ποίηση.Είναι έργο μεικτής τεχνικής που η καλλιτέχνης αντιμετώπισε με γλυπτική διάθεση ως προς την τρίτη διάσταση του φύλλου. Έτσι κάθε φύλλο αποτελεί αυτόνομο έργο διπλής μετωπικότητας στο οποίο ο γραπτός λόγος λειτουργεί ως υλικό μέσο και αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης. Το έργο αναπτύχθηκε σε μεγεθυμένη φωτοαντιγραφική αναπαραγωγή του πρώτου και παγιώνει ένα τρόπο εργασίας που εκπορεύεται από τη θεώρηση της για το «υπάρχειν στον κόσμο».

Για τη δημιουργία του επένδυσε εξ αρχής στο μη ελεγχόμενο, στο τυχαίο. Ενσωμάτωσε το εικαστικό του προηγούμενο ως εμπειρικό αποτύπωμα και μνημονικό ίχνος. Ανέδειξε τις αισθητικές δυνατότητες των υλικών όπως και τις μορφοπλαστικές δυνατότητες ανάπτυξης του σημείου και της γραμμής διατηρώντας την αρχαϊκότητα και την πολιτισμική τους εμβέλεια.

Συμπλέκοντας σε μια άχρονη χωρικότητα γραφές, ιερά και προσωπικά σύμβολα, αρχαϊκά εικαστικά στοιχεία και μορφές αρχαίων και νεότερων πολιτισμών με σημεία του σύγχρονου κόσμου και της λαϊκής κουλτούρας, συνέταξε έναν σύγχρονο κώδικα για το μυστήριο της συνάντησης του ανθρώπου με τον κόσμο. Δημιούργησε ένα έργο-έκθεση που έχει τη μορφή του βιβλίου και καλεί το θεατή να περιηγηθεί στις σελίδες του με το βλέμμα.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δήμος Ρεθύμνης – Διεύθυνση Πολιτισμού – Τμήμα Μουσείων
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, 52689
E-mail: info@cca.gr • www.cca.gr

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
14 Δεκ 2022
Ώρα:
19:00 - 21:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Phone
2831052530