Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2023 στο Ρέθυμνο (4-10/7)

10 Ιούλ 2023 στις 19:00 - 23:30

Δωρεάν

Για άλλη μία χρονιά ο Δημοτικός κήπος Ρεθύμνου θα φιλοξενήσει τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, από τις 4 έως και 10 Ιουλίου σε συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Γεύσεις, αρώματα, υλικά και τεχνοτροπίες που έχουν τις ρίζες τους στη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας, αφιερώματα στις κουζίνες του Νομού, Μυλοπόταμος, Ανώγεια, Αμάρι, Άγιος Βασίλης, τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας παρουσίασης του Ποιμενικού Βιώματος και γενικότερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στις κοινότητες της Ίδας, αφιέρωμα στη μοναστηριακή κουζίνα της Κρήτης, στις κρητικές ζυθοποιίες, στα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, κακαβιά του καϊκιού από τον σεφ Χρήστο Λάπα.

Βραδιά δημιουργίας κοκτέιλ, «Η τροπική Κρήτη». Το αβοκάντο στη ζαχαροπλαστική, υλοποίηση σεμιναρίου “Traditional Drink Pairing – Cretan Tsikoudia”. Τα Κρητικά Βότανα και τα ενδημικά φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης.

Μαραβέγιας, Σιόλας, Ερωφίλη και Αργυρώ Καπαρού σε ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα, Vamos Ensemble με “Τα Ερωτικά Παντός Καιρού”, οι Gadjo Dilo με το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”.

Το πρόγραμμα (10/7):

19:00 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.

19:00 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.

19:00 – 23:00: IDAology Το Ποιμενικό βίωμα και γενικότερα η άυλη πολιτιστική κληρονομιά στις κοινότητες της Ίδας, του σημερινού Ψηλορείτη μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσα από τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, επιτυγχάνεται βιωματική εμπειρία στο χωροχρόνο, τοποθετώντας το χρήστη μεμονωμένα στο «φυσικό» χώρο και χρόνο όπου διαδραματίζεται ένα δρώμενο, προσδίδοντας οπτικά και ηχητικά ερείσματα με χρήση συσκευών ατομικής θέασης.

19:00 – 20:30: Αφιέρωμα στο Ζαχαροπλαστείο Σκαρτσιλάκη. Παρουσίαση από τον Μάνο Χ. Γοργοράπτη, βασισμένο στο βιβλίο του «Ρέθεμνος, Σημεία των Καιρών 2», Ρέθυμνο 2018. Κέρασμα παγωτού από το ζαχαροπλαστείο – παγωτατζίδικο.

Κέρασμα παγωτού – παγωτατζίδικο από τον Δημήτρη Σκαρτσιλάκη. Κέρασμα «παστάκι σε ποτηράκι» από τον Νίκο Σκαρτσιλάκη.

19:00 – 20:00: Τα Κρητικά Βότανα και τα ενδημικά φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης. Το νησί μας και ιδιαίτερα ο νομός μας, με την μεγάλη βιοποικιλότητα και ποικιλία μικροκλιμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερο φυτο-γεωγραφικό διαμέρισμα, όπου απαντώνται μια πλούσια αυτοφυή βλάστηση και μια ποικίλη χλωρίδα. Η έκδηλη και καταστρεπτική επίδραση ανθρώπων και ζώων επί της Κρητικής βλάστησης, οδηγεί τους πληθυσμούς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σταδιακά προς εξαφάνιση. Αναφορά στα σημαντικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στα οποία είναι γνωστές οι πολύτιμες χημικές τους ενώσεις ή τα συστατικά τους.  Παρουσίαση από τον Γιώργο Νταγκουνάκη – Γεωπόνο,  εκπρόσωπος ΚΡΗΤΕΣ ΡΙΖΟΤΟΜΟΙ.

19:30 – 21:00: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής του Αμαρίου με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές.

21:00 – 21:30: Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό σύλλογο «ΧΟΡΟΚΡΗΤΕΣ» και το μουσικό συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη.

21:30: Συναυλία με το συγκρότημα Vamos Ensemble “Τα Ερωτικά Παντός Καιρού”. Ο έρωτας αποτελούσε πάντα το κύριο θέμα στο περιεχόμενο όλων των μορφών έκφρασης της Τέχνης, χωρίς να αποτελέσει εξαίρεση η μουσική. Το Μουσικό Σύνολο Vamos Ensemble δημιούργησε μια σπονδυλωτή παράσταση με τέσσερις μουσικές θεματικές ενότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τον έρωτα. Χατζηδάκης – Ρετρό – Ρεμπέτικα – Σύγχρονα. Το Vamos Ensemble – ένα σύνολο ερασιτεχνών και επαγγελματιών μουσικών με κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αγάπη για τη μουσική και τη σύμπραξη. Ένα πολυμελές σχήμα, με όψη και σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας που έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει ιδιώματα και να ερμηνεύει μουσικές από όλο τον κόσμο, μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο «προσωπικό» του ήχο.

Εισιτήρια

4 & 10 Ιουλίου : Είσοδος Δωρεάν
Παιδιά έως 6 ετών: Είσοδος Δωρεάν
Παιδιά 6 έως 12 ετών: Είσοδος 2€
Από 12 ετών και πάνω: Είσοδος 5€
2 γονείς / κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών: τα παιδιά δωρεάν
ΑμεΑ : Είσοδος Δωρεάν

Χώρος Διεξαγωγής

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
Ηγουμένου Γαβριήλ
ΡΕΘΥΜΝΟ, Ρεθύμνης 74132 Greece
+ Χάρτης Google