Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2023 στο Ρέθυμνο (4-10/7)

8 Ιούλ 2023 στις 19:00 - 23:30

5€

Για άλλη μία χρονιά ο Δημοτικός κήπος Ρεθύμνου θα φιλοξενήσει τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, από τις 4 έως και 10 Ιουλίου σε συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Γεύσεις, αρώματα, υλικά και τεχνοτροπίες που έχουν τις ρίζες τους στη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας, αφιερώματα στις κουζίνες του Νομού, Μυλοπόταμος, Ανώγεια, Αμάρι, Άγιος Βασίλης, τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας παρουσίασης του Ποιμενικού Βιώματος και γενικότερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στις κοινότητες της Ίδας, αφιέρωμα στη μοναστηριακή κουζίνα της Κρήτης, στις κρητικές ζυθοποιίες, στα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, κακαβιά του καϊκιού από τον σεφ Χρήστο Λάπα.

Βραδιά δημιουργίας κοκτέιλ, «Η τροπική Κρήτη». Το αβοκάντο στη ζαχαροπλαστική, υλοποίηση σεμιναρίου “Traditional Drink Pairing – Cretan Tsikoudia”. Τα Κρητικά Βότανα και τα ενδημικά φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης.

Μαραβέγιας, Σιόλας, Ερωφίλη και Αργυρώ Καπαρού σε ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα, Vamos Ensemble με “Τα Ερωτικά Παντός Καιρού”, οι Gadjo Dilo με το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”.

Το πρόγραμμα (8/7):

19:00 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.

19:00 – 20:00: Ζαχαροπλαστική για παιδιά. Εργαστήριο παρασκευής μπισκότου με χαρούπι από τον ζαχαροπλάστη Κώστα Αναγνωστόπουλο – Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής SABLE.

19:00 – 21:00: Αφιέρωμα στην Κρητική Ζυθοποιεία. Ομιλία από την Μαριάννα Καβρουλάκη, Αρχαιολόγο – Ερευνήτρια Ιστορίας της Γαστρονομίας, με τίτλο «Γουλιές ιστορίας: Μπύρα». Νεολιθικά τελετουργικά και εορταστικά ποτά, βαβυλωνιακές μπύρες, αιγυπτιακές που συνόδευαν τους ευγενείς στο επέκεινα και έδιναν δύναμη στους εργάτες, μπύρες τους σεληνόφωτος και άλλες που συντρόφευαν τους δυτικούς μοναχούς στην αρρώστια και στις σκληρές νηστείες, αφηγούνται την ιστορία τους. Ένα από το παλαιότερα ποτά της αρχαιότητας, ο δροσερός ζύθος, δεν εφευρέθηκε αλλά ανακαλύφθηκε και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Παρουσίαση διαδικασίας οικιακής ζυθοποίησης με μέθοδο έτοιμου kit από τους ζυθοποιούς Κώστα Παπαδάκη και Ηλία Ηλιάκη της RETIMI CRAFT BEER.. Το kit ζυθοποίησης είναι η πιο απλή μέθοδος και το ιδανικό ξεκίνημα για έναν αρχάριο ζυθοποιό.

19:30 – 21:00: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής των Ανωγείων με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα.

21:00: Κρητικό πρόγραμμα από τον χορευτικό Σύλλογο «ΑΡΚΑΔΙ» και το μουσικό συγκρότημα με τους Κωνσταντίνο Μαρκάκη στη λύρα, Νεκτάριο Μαρκάκη και Γιάννη Γανταδάκη στο λαούτο.

21:30: Συναυλία με το συγκρότημα Gadjo Dilo. Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση – εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt – με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το “Ελληνικό” στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Αυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται και με τραγούδια μιας άλλης εποχής, μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα!

Εισιτήρια

4 & 10 Ιουλίου : Είσοδος Δωρεάν
Παιδιά έως 6 ετών: Είσοδος Δωρεάν
Παιδιά 6 έως 12 ετών: Είσοδος 2€
Από 12 ετών και πάνω: Είσοδος 5€
2 γονείς / κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών: τα παιδιά δωρεάν
ΑμεΑ : Είσοδος Δωρεάν

Χώρος Διεξαγωγής

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
Ηγουμένου Γαβριήλ
ΡΕΘΥΜΝΟ, Ρεθύμνης 74132 Greece