Loading Events

« All Events

Η θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου παρουσιάζει την παράσταση «Ο εχθρός της τάξης»

28 Ιουνίου στις 21:00 - 22:30

Δωρεάν

Η θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς, «Ο εχθρός της τάξης», που αν και γράφτηκε για ένα παρακμιακό σχολείο του Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εμείς νιώσαμε πως μιλάει για το δικό μας σχολείο σήμερα. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι η μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά και η σύγχρονη ανάγνωση της Γεωργίας Μαυραγάνη για την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2021.

Μια “ξεχασμένη” σχολική αίθουσα, 11 μαθητές και μαθήτριες περιμένουν κάποιον καθηγητή να τους κάνει μάθημα. Κανείς, ωστόσο, δεν δέχεται να μπει στην τάξη τους. Είναι τα “μαύρα” πρόβατα του σχολείου, οι επαναστάτες, οι αμφισβητίες των πάντων, οι αντιρρησίες… Θύτες και την ίδια στιγμή θύματα.

Τότε αποφασίζουν να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές και καθηγήτριες του εαυτού τους, βγάζοντας στο φως τη βιωμένη τους γνώση και ταυτόχρονα όλες τις ανησυχίες, όλες τις ανομολόγητες σκέψεις, τις ανασφάλειες και τους φόβους τους.

Είναι τελικά όντως “αγρίμια”, “ανεπίδεκτοι”, “τελειωμένοι”, ή μήπως είναι έφηβοι που θέλουν να ενδιαφερθούν, θέλουν να μάθουν, αναζητούν κάποιον ή κάποια που θα τους εμπνεύσει και δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο. Επαναστατούν ενάντια στην αδιαφορία και την προσκόλληση στην εκπαίδευση και όχι στην παιδεία. Περιμένουν…

Μια εφηβική κραυγή που θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας. Ελάτε στο Σπίτι του Πολιτισμού 27 & 28 Ιουνίου στις 21:00 να ακούσουμε τις ιστορίες αυτών των παιδιών, να μπούμε για λίγο στην θέση τους και να αναρωτηθούμε «ποιος είναι τελικά ο εχθρός της τάξης»;

Συστήνεται για θεατές άνω των 12 ετών.

Παίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες:
Άλβι ο Αβντίαϊ Διονύσης (ΒΥΓ3)
Τζακ ο Αργβλιάνι Γιώργος (ΒΠΛ)
Γιάννης η Δουλγεράκη Αγγελική (ΒΕΦ)
Μάχη η Δρουδάκη Σταυρούλα (ΓΒΡΕΦ)
Αριάδνη η Λαδάκη Χριστίνα (ΓΒΡΕΦ)
Μαξ η Μαρκουλιδάκη Μαρία (ΒΕΦ)
Σούλα η Μιχελιδάκη Χρύσα (ΒΥΓ3)
Σνάιντερ ο Μπεχαράι Οδυσσέας (ΒΜΗΧ3)
Δάφνη η Περιστεράκη Ιωάννα (Β τάξη 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου)
Τζο ο Πλυμάκης Κωνσταντίνος (απόφοιτος του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ)
Μαριλένα η Στριλιγκά Ελένη (ΒΥΓ2)

Υπόλοιποι Συντελεστές:
Συντονισμός-σκηνοθεσία οι καθηγήτριες Βασιλειάδου Αναστασία και Σκαμνάκη Μαρία με την πολύτιμη βοήθεια της Γιασεμίδου Κωνσταντίνας.
Αφίσα: Πλυμάκης Κωνσταντίνος και Σταγάκη Ηλέκτρα
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την συνεργασία ι Δήμου Ρεθύμνης.

Venue

Σπίτι του Πολιτισμού
Βερνάδου 12
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Google Map
Phone
2831040150