Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η θεατρική παράσταση «Η Αγία Ευκαρπία» στο Μέρωνα

11 Αυγ 2019 στις 21:00

Η θεατρική παράσταση «Η Αγία Ευκαρπία» θα παρουσιαστεί στο Μέρωνα Αμαρίου από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΛΥΚΟΦΩΣ».

Με κεντρικό θέμα τη Δύναμη της Πίστης, η σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ελβίνα Μποτονάκη μας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αγία Ευκαρπία». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σε δύναμη κείμενο και όπως η ίδια μας πληροφορεί για την υπόθεση του έργου αφορά σε μια οικογένεια προσφύγων που ενώ έζησε δύσκολες συνθήκες, βρίσκει ξανά την πίστη της.

Στην υπόθεση, η Ελβίνα Μποτονάκη μας τοποθετεί στην Κρήτη του 1964, όταν μια οικογένεια προσφύγων, από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, χρόνια μετά τον ξεριζωμό της προσφυγιάς, χάνει την μάνα, Ευκαρπία, πάνω στη γέννα της μικρής της κόρης. Το γεγονός αυτό αποστραγγίζει την υπόλοιπη οικογένεια από κάθε πίστη και θέληση για ζωή και οι μεταξύ τους σχέσεις παίρνουν τη μορφή θύματος-θύτη, δυνατός κατά του αδυνάτου. Συγχρόνως, η τεταμένη ατμόσφαιρα ενισχύεται από την κλιματολογική κατάσταση που επικρατεί με τον αποπνικτικό καύσωνα του καλοκαιριού να δίνει τη θέση του σε έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα, που σκορπίζει τον φόβο για την επικείμενη πείνα που θα τον διαδεχθεί, αφού η γη παραμένει ξηρή και άκαρπη. Μέσα στην ήδη αυτή δυσμενή κατάσταση, μια εξιστόρηση της εκατοντάχρονης θείας για τη θανούσα μάνα, έρχεται να προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή: φέρνει στο φως μνήμες από τις οποίες η μικρή κόρη της οικογένειας αντλεί τέτοια δύναμη και πίστη που πια όλα ξεφεύγουν της ρεαλιστικής τους υπόστασης και εκρήγνυνται προς όλες τις κατευθύνσεις αφήνοντας ένα μοναδικό και θαυμαστό αποτύπωμα. Αυτό της αναγέννησης. Της κάθαρσης. Της αλλαγής.

Η δύναμη της Πίστης στο επίκεντρο

Σύμφωνα ξανά με τα όσα περιγράφει η σκηνοθέτης, τα γεγονότα της παράστασης μας οδηγούν ανεμπόδιστα στην ουσία του έργου, το κεντρικό του θέμα, που δεν είναι άλλο από την πίστη· πίστη σε κάθε μορφή και έκφανση, και με την ανάλογη δύναμη που την ακολουθεί. Πίστη που μας διαχωρίζει απ’ τους άλλους αλλά μας ενώνει με όλους. Πίστη που μας εξαγριώνει, αποκτηνώνει, εκβαρβαρώνει μα συγχρόνως μας ημερώνει, μας γαληνεύει και μας εξανθρωπίζει. Πίστη που μας μεταμορφώνει και συντελεί στο να αλλάζουν απαρχαιωμένες αντιλήψεις αλλά αιώνες τώρα τις συντηρεί. Πίστη που κάνει θαύματα, που σταυρώνει και ανασταίνει, μετακινεί θάλασσες και βουνά, μετατρέπει το νερό σε κρασί και το αντίστροφο, θεραπεύει τους αρρώστους και αρρωσταίνει τους αμαρτωλούς. Πίστη που μας λυτρώνει, μας απελευθερώνει, μας ανυψώνει. Πίστη που μας φυλακίζει και μας σκλαβώνει. Πίστη που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή, ή ως κακή, ως πλασματική ή καθόλα αληθινή γιατί στην πραγματικότητα δεν μας αφορά αν είναι σωστή, αν είναι λάθος, αν είναι καλύτερη ή ορθότερη, ή δημοκρατικότερη από του διπλανού μας.

Η  πίστη αυτή, η ισχύ της οποίας, ανεξαρτήτως αρχής, θρησκείας ή σκοπού είναι παντοδύναμη, ακλόνητη, αδιάλλακτη, αναντίλεκτη, αδιαμφισβήτητη. Γιατί είναι δικιά μας. Γιατί τη χρειαζόμαστε. Για να ζήσουμε. Για να επιβιώσουμε. Η πίστη που αντανακλά με απόλυτη ακρίβεια τις πεποιθήσεις μας, την πραγματικότητα μας, την πορεία μας προς τη ζωή. Και τον θάνατο.

Συντελεστές της Παράστασης

Το έργο είναι σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ελβίνας Μποτανάκη. Υπεύθυνος της Μουσικής Σύνθεσης ο Hior Chronik, των σκηνικών η Άννα Γαλέρου ενώ υπεύθυνος Κατασκευής Σκηνικών ο Αλέξανδρος Χριστοφορίδης. Τα κουστούμια επιμελήθηκε η Καλλιόπη Τσιμπισκάκη- Ελοΐρα. Βοηθός σκηνοθέτη ανέλαβε η Χρύσα Μπαγιαρτάκη και ο Κώστας Ρακιντζής είναι ο υπεύθυνος για ήχο-φώτα. Υπεύθυνος για την Μακέτα Αφίσας ο Γιώργος Χρόνης, για τη φωτογραφία της ο Ανδρέας Ξερουδάκης και τέλος για το σκίτσο προγράμματος ο Αλέξανδρος Ανδρουλάκης.

Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην παράσταση είναι οι:  Μποτόνης Μποτονάκης, Γεωργία Γαλλιάκη, Αντώνης Ρισσάκης, Χριστίνα Αππανά, Καλλιόπη Τσιμπισκάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Διονύσης Ξενικάκης.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11 Αυγ 2019
Ώρα:
21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτής

Δήμος Αμαρίου

Χώρος Διεξαγωγής

Μέρωνας
Μέρωνας
Μέρωνας, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google