Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

22 Αυγ 2021 στις 18:00

Η ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της 200ετηρίδας από την έναρξη της Επανάστασης και έχει ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 1821».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την ημέρα διεξαγωγής της (μάσκα, ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων, αποστάσεις καθημένων κ.λπ.) στον ανακαινισμένο αύλειο χώρο του Μουσείου, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την ημερίδα «Η Κρητική Διάλεκτος», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμά της είναι το παρακάτω:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Ευγένιος, μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, «Ο μεγάλος αρμπεντές και οι Κρήτες Νεομάρτυρες των ετών 1821-1822»

Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης, «Ο ζωγράφος της Επανάστασης Θεόδωρος Βρυζάκης και η μυστηριώδης «παρουσία» του στο Ρέθυμνο»

Δρ Χάρης Στρατιδάκης, γραμματέας Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, «Τα Κρης-φύγετα: τα σπήλαια της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη»

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, «Η προσφορά του Γιάννη Γρυντάκη στην έρευνα της ιστορίας της Κρήτης»

Δρ Γιάννης Γρυντάκης, ιστορικός ερευνητής, «Αντί αντιφώνησης. Το Ρέθυμνο στην επανάσταση του 1821»

ηΕΠΙΜΕΤΡΟ

Φέφη Βαλαρή, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης, «Φαλή Γ. Βογιατζάκη: μια ευεργέτης του Ρεθύμνου που της χρωστάμε πολλά!»

Φαλή Βογιατζάκη, «Αντί αντιφώνησης. Η αγάπη μας για το Ρέθυμνο πάντα θα μας ενώνει».

Οι εισηγήσεις θα περιληφθούν σε Τόμο Πρακτικών, όπως το συνηθίζει μέχρι σήμερα το Μουσείο, όχι μόνο για τις ημερίδες και τα συνέδρια που διοργανώνει («Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», «Κρητική Διάλεκτος») αλλά και για τις εκδηλώσεις του (για τους Γιάννη Σπανδάγο, Μαρία Τσιριμονάκη, Μανό Αστρινό και Μανόλη Κούνουπα). Ο Τόμος θα αρχίσει να διατίθεται αμέσως μετά το τέλος της ημερίδας.

Οργανωτικός της υπεύθυνος είναι ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Στρατιδάκης και συντονίστριά της η Ταμίας του Μουσείου Κατερίνα Τσακάλη.

Διοργανωτής

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου

Χώρος Διεξαγωγής

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου
Βερνάρδου 28
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100
+ Χάρτης Google
Προβολή ιστότοπου Χώρος Διεξαγωγής