Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ιστορικός περίπατος στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο και παρουσίαση βιβλίου

1 Οκτ 2023 στις 18:00 - 21:00

Δωρεάν

Στα πλαίσια των Ημερών Ρεθύμνου 2023, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις εξαιρετικού ενδιαφέροντος θεματικές ξεναγήσεις στις οποίες καλείται το κοινό να συμμετέχει και να ενημερωθεί για λιγότερο γνωστές ή και άγνωστες «διαδρομές» της ιστορίας και του πολιτισμού του Ρεθύμνου.

Ιστορικός περίπατος στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο και παρουσίαση βιβλίου
ΗμερομηνίαΚυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρες 18.00 – 19.00

Ποιος είπε ότι η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι μεσαιωνική, όπως για παράδειγμα εκείνες των Χανίων και της Ρόδου;

Θα τον διαψεύσουμε στην ξενάγηση που διοργανώνουμε με τις «Ημέρες Ρεθύμνου» στις ρούγες, στα καντούνια και στις γρότες της, προκειμένου ν’ ανακαλύψουμε θυρώματα και των πέντε αναγεννησιακών ρυθμών, περίτεχνες κρήνες και υδρορροές με κρουνούς λεοντοκεφαλών, παράθυρα και φουρούσια με ανθέμια και άκανθες, εντυπωσιακά μέγαρα, εικονοστάσια δρόμων, θολωτά περάσματα, καπνοδόχους ύφους S. Serlio και λίθινους αναγεννησιακούς ερωτιδείς (putti).

Στην παρουσίαση του βιβλίου που θ’ ακολουθήσει, η οποία θα πραγματοποιηθεί με διαλογικό τρόπο και προβολή εικόνων, θα διαπιστώσουμε ότι το Ρέθυμνο και η ενδοχώρα του πρόλαβε να περάσει όχι μόνο τις πύλες της Αναγέννησης και του μανιερισμού αλλά δειλά κι εκείνες του μπαρόκ, κι αυτό όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και στη γλυπτική αλλά και στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στη ζωγραφική.

Κατάφερε έτσι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό μέχρι σήμερα «Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα».

Ξενάγηση

Αφετηρία: πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη
Κατάληξη: πλάτωμα έναντι Αγίου Φραγκίσκου
Μέσον μετακίνησης: πόδια
Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης

Παρουσίαση βιβλίου

Χώρος: πλάτωμα έναντι Αγίου Φραγκίσκου
Ημερομηνία: Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 19.30
Κείμενο διαλογικό-προβολή διαφανειών: Χάρης Στρατιδάκης
Επιμελητής έκδοσης-παρουσιαστής: Θωμάς Κρεβετζάκης

Αφήγηση αποσπασμάτων «Φιλονικίας Ρεθύμνου και Χάνδακα»: Γιώργος Ξενικάκης, Κοραλία Παλιεράκη.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αποτελεί έκδοση του Δήμου Ρεθύμνης, η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Κατά την εκδήλωση θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων σε προσιτή τιμή και οι εισπράξεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου «Αγάπη».

Χώρος Διεξαγωγής

Στενό Αγίου Φραγκίσκου
Αγίου Φραγκίσκου
Ρέθυμνο, ρέ 74100 Greece
+ Χάρτης Google