Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Καλοκαιρινά εργαστήρια πέτρας στις Μαργαρίτες

28 Ιούλ 2021 στις 08:00 - 20:00

Η Κοιν.Σ.Επ. Ρόδακας πραγματοποιεί στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, από τις 25 ως τις 31 Ιουλίου 2021 τα παρακάτω εργαστήρια:

  • Εργαστήριο κατασκευής ξερολιθιάς με δάσκαλο το μάστορα Κωστή Βεργιανάκη από την Αλφά

Στόχος η γνώση μιας από τις αρχαιότερες τεχνικές δόμησης που μυεί στα μυστικά και τις ιδιότητες τη πέτρας. Το εργαστήριο θα πλαισιωθεί από ομιλίες για την οικολογική σημασία όσο και τις κοινωνικές και ιστορικές πραγματικότητες που μαρτυρεί η ύπαρξή των τράφων και άλλων ξερολιθικών κατασκευών. Θα γίνει ξενάγηση σε ξερολιθικά κτίσματα: Στα Ανωγειανά «Μιτάτα» και στην Ελληνιστική Γέφυρα της Αρχαίας Ελεύθερνας. (4ος αι. π.Χ.)

  • Εργαστήριο αποκατάστασης λιθοδομής και αρμολογήματος με χρήση φυσικών υλικών με δάσκαλο το μάστορα Γιάννη Αλεφαντινό από τις Μαργαρίτες.

Στόχος η γνώση τεχνικών συντήρησης και αποκατάστασης πέτρινου τοίχου με τη χρήση φυσικών υλικών. (Χώμα, ασβέστης και θηραϊκή γη). Το εργαστήριο θα πλαισιωθεί από ομιλίες για τις ιδιότητες και την αξία των φυσικών υλικών στην οικοδομή και για τα προβλήματα διάβρωσης της πέτρας.

Τα Εργαστήρια υποστηρίζονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος», την Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών και το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στο εργαστήριο, το κόστος και τη διαμονή καθώς και για τη δραστηρίοτητα του ΡΟΔΑΚΑ στη σελίδα https://rodakas.org/και στο facebook: Ρόδακας Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ :

Κυριακή 25/7: Πρωί: Άφιξη στις Μαργαρίτες. Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό των Μαργαριτών από το Μάστορα Γιάννη Αλεφαντινό και την Ιστορικό,Εθνολόγο Μαρία Παδουβά.

Απόγευμα: Θεωρία πάνω στο κτίσιμο της λιθοδομής με περιήγηση και παρατήρηση κατοικιών του οικισμού των Μαργαριτών, από το Μάστορα Κωστή Βεργιανάκη.

Δευτέρα 26/7: Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Απόγευμα: Γνωριμία με τους Αγγειοπλάστες των Μαργαριτών και την τέχνη τους.

Τρίτη 27/7: Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Απόγευμα: Περπάτημα από τις Μαργαρίτες ως την Ελληνιστική Γέφυρα της Αρχαίας Ελεύθερνας με την συνοδεία του ορειβάτη Γιάννη Βασιλάκη. Σχολιασμός και συζήτηση για τη λιθοδομή της Γέφυρας με το μάστορα Κωστή Βεργιανάκη

Τετάρτη 28/7:Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Απόγευμα:Εσπερίδα ομιλιών:

«Η ξερολιθιά της άγριας ζωής»: Μία γνωριμία με το οικοσύστημα της ξερολιθιάς, Μιχάλης Δρετάκης. Βιολόγος – Ορνιθολόγος του Εργαστηρίου Οικολογίας καιΔιαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ

«Οι αρχέγονοι τοίχοι – τράφοι, οχτία και ξερολιθιές στα κυκλαδικά τοπία», Βιβιάννα Α. Μεταλληνού. Αρχιτέκτων, Ιστορικός Περιβάλλοντος, Ερευνήτρια Τοπίου

«Η λιθοδομή πέρα από την πέτρα» : Υλικά και εφαρμογές, Claire Oiry. Αρχιτέκτονας, MSc στην αρχιτεκτονική με χώμα, Γιώργος Ιγγλεζάκης. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc στην αποκατάσταση, Γιώργος Ανδρεσάκης. Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Πέμπτη 29/7: Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Απόγευμα: Επίσκεψη με πούλμαν στα Ανώγεια, ξενάγηση σε μιτάτα των Ανωγείων από την πολιτικό μηχανικό Ζαχαρένια Σκουλά και εισήγηση από το Χαράλαμπο Φασουλά Γεωλόγο Phd. Πρόεδρο Δικτύου ΙΔΑΙΩΝ/Συντονιστή Γεωπάρκου Ψηλορείτη.

Παρασκευή 30/7: Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Ελεύθερο απόγευμα

Σάββατο 31/7: Πρωί 08:00-14:30 Εργαστήρια

Απόγευμα : Συνάντηση των ομάδων για αποτίμηση και συζήτηση, αποχαιρετιστήρια εκδήλωση

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
28 Ιούλ 2021
Ώρα:
08:00 - 20:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Κοιν.Σ.Επ. Ρόδακας

Χώρος Διεξαγωγής

Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google