Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

«Λ. Κανακάκις, Πολύτιμα καθημερινά» & «Ετερογένειες. Νέα Αποκτήματα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

19 Σεπ 2023 στις 09:00 - 14:00

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, φιλοξενεί δύο εκθέσεις με έργα από τη μόνιμη συλλογή του και έργα άλλων καλλιτεχνών, με τίτλο «Λ. Κανακάκις, Πολύτιμα καθημερινά» και «Ετερογένειες. Νέα Αποκτήματα» σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού και Κώστα Χρηστίδη.

Η έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, απαρτίζεται από δυο ενότητες και επιχειρεί να οργανώσει μια ποικιλία δημιουργικών μεθοδολογιών και μορφών έκφρασης γύρω από νοηματικούς άξονες, με παλαιά και νέα αποκτήματα της μόνιμης συλλογής.
Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα έργα του Λευτέρη Κανακάκι ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της συλλογής του Μουσείου. Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με την έννοια της Ετερογένειας και συγκροτείται από νέα αποκτήματα της συλλογής του Μουσείου τα οποία αντανακλούν τους προβληματισμούς και τις τάσεις της σύγχρονης εικαστικής αναζήτησης.

Ο Λευτέρης Κανακάκις ως καλλιτέχνης, ασκεί την τέχνη του σε μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων και αλλαγών στον χώρο των κοινωνικο – πολιτικών ιδεών, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτισμικών συνθηκών. Η στάση του απέναντι σε όλα αυτά δημιουργεί ένα εύλογο θαυμασμό καθώς διατηρεί μια στωική και άκρως κριτική και στοχαστική στάση – και που τελικά φαίνεται να δικαιώνεται για αυτό. Όπως κάθε ανήσυχος δημιουργός, ο Κανακάκις παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής του, σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας, αλλά δεν ενδίδει και δεν απομακρύνεται από το εσωτερικό του όραμα. Και αυτό συμβαίνει διότι, συνειδητά φέρει μέσα του τη μεγάλη παράδοση των αξιών του τόπου μας, των μεγάλων και μικρών στιγμών της καθημερινότητας που τον καθορίζουν και διαμορφώνουν.

 

Σε ό,τι αφορά στα νέα αποκτήματα του Μουσείου, αυτά προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών νοημάτων/ μηνυμάτων και μεθοδολογιών έκφρασης τους. Η σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ανασυσταίνει και επανεξετάζει κριτικά τα διακυβεύματα και τους ανορθολογισμούς της εποχής, εγκαθιδρύει νέες εννοιολογικές συνδέσεις και δίκτυα προβληματισμών επί του πραγματικού, του ουτοπικού, της ομογενοποίησης και των διανθρώπινων σχέσεων. Η Ετερογένεια ως έννοια και σημασία αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση και αξία καθώς μπορεί να αποτελέσει μια λυσιτελής συνθήκη απέναντι στην τάση ορισμένων κυρίαρχων πολιτικο – οικονομικών θεωριών για ομοιογένεια και τυποποίηση.

Η παρούσα έκθεση διερευνά αφενός το ενδιαφέρον και την αγάπη του Λευτέρη Κανακάκι για τον κόσμο των αντικειμένων και της υλικότητας στο πνεύμα ενός σύγχρονου ανθρωπισμού, αφετέρου τον τοποθετεί σε ένα πλαίσιο διαλόγου με τα νέα αποκτήματα της μόνιμης συλλογής, επιδιώκοντας να προσφέρει τις προϋποθέσεις μια άλλης «ανάγνωσης» και ερμηνευτικής προσέγγισης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος, Στέλιος Αλεξάκης, Νίκος Βισκαδουράκης, Τάκης Ζερδεβάς, Ελένη Ζούνη, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Λευτέρης Κανακάκις, Μαριγώ Κάσση, Μιχάλης Κατζουράκης, Bong-Jung Kim, Καλλιόπη Λεμού, Ανδρέας Λυμπεράτος, Χρήστος Μαρκίδης, Κατερίνα Μερτζάνη, Κυριάκος Μορταράκος, Λίνα Μπεμπή, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Γιώργος Ξένος, Κώστας Πανιάρας, Lin-Shin Pao, Ευτύχης Πατσουράκης, Δημήτρης Περδικίδης, Σπυριδούλα Πολίτη, Ιωάννα Ράλλη, Δημήτρης Σακελλίων, Γιάννης Στεφανάκις, Βίκυ Τσαλαματά, Αντωνάκης Χριστοδούλου.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.