Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ… παντιέρες, φλάμπουρα…»: Ομαδική έκθεση εικαστικών στο Ρέθυμνο 

18 Ιούλ 2021 στις 10:30 - 20:00

Δωρεάν

Ο Ορίζοντας Γεγονότων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι, εστιάζοντας στην ανάμνηση της Ιστορίας πριν από την επανάσταση, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση «ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ… παντιέρες, φλάμπουρα…» στην αίθουσα του Πυροβολικού στο κάστρο της Φορτέτσας από τις 10 ως και τις 24 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας από τις 10.30 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα.

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΡ και του Δήμου Ρεθύμνης κι εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα.

«Μπαϊράκια -παντιέρες, φλάμπουρα» είναι η τρέχουσα δράση του Ορίζοντα γεγονότων που θα καλύψει όλο το 2021, με δράσεις και εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. 75 Καλλιτέχνες συνολικά έχουν φιλοτεχνήσει ισάριθμες παντιέρες με τη δική τους απόδοση της έννοιας της Ελευθερίας. Τα μπαϊράκια, προεπαναστατικά πολεμικά σήματα αναγνώρισης, που συσπείρωσαν στη βάση τους ανθρώπινες επιδιώξεις για ελευθερία, έμειναν σαν ανοιχτό βιβλίο να μας διδάσκουν Ιστορία. Το ορατό κάλεσμα που ανέμιζε σε βουνοκορφές και θάλασσες, έδωσε ως σήμερα ένα όραμα ελευθερίας σε Καλλιτέχνες όλων των εποχών και αφορμή για δημιουργία. Η αναφορά στα προεπαναστατικά μπαϊράκια είναι ο κεντρικός άξονας μετουσίωσής τους στο Σήμερα.

Ιδίως σ’ αυτή την εποχή που οφείλουμε να αναλογιστούμε την Ιστορία και να σηκώσουμε ο καθένας το μπαϊράκι της συλλογικής όσο και της προσωπικής Ελευθερίας που περνά πολύπλευρη κρίση στην εποχή μας.

Βασικός στόχος είναι να μεταφερθεί η έκθεση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στα Αντικύθηρα, στο Ρέθυμνο και στο Μαρκόπουλο. Μεγάλος σταθμός για την παρουσίαση αυτού του εικαστικού εγχειρήματος είναι η διεθνής έκθεση Platforms Project, στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο την Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2021.

Στην παρούσα στάση της έκθεσης στο Ρέθυμνο συμμετέχουν οι: Elessa, Nanou Jacobs, Elderdiery Fadul / Didi, Αβαγιανού Ρένα, Αγγέλου Κωνσταντίνος, Αθανασίου Εύη, Αλεξοπούλου Γιάννα, Ανδρικοπούλου Όλγα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αρχοντάκη Ειρήνη, Βαζούκου Ειρήνη, Βογιατζή Μαγδαληνή, Δάρας Αλέξη, Διαμαντοπούλου Ζωή, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλιτσουνάκη Κατερίνα, Καλπάκη Αφροδήμη, Καραμούζη Ράνια, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κόικας Σπύρος, Λιλικάκης Κοσμάς, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Νασιοπούλου Ντιάνα, Νικολαΐδη Λήδα, Πανταζή Δέσποινα, Παπαδοκοτσώλης Γιώργος, Πολυχρονάτου Ελένη, Πουρίδου Βασιλική, Σκαρλάτος Γιάννης, Σκεπετζή Χρυσούλα, Τζώτζιου Δήμητρα. Τουλιάτου Κερασιά, Τσαβαρή Αικατερίνη, Τσαμπά Σοφία, Τσουκνάκη Μαρία, Φιλίππου Αποστόλης, Φώτης Στάθης, Χαλίδας Παλαιολόγος

Ομάδα εργασίας για το Ρέθυμνο: Τσουκνάκη Μαρία, Αθανασίου Εύη

Λίγα λόγια για:

* Τον Ορίζοντα Γεγονότων

1. ουσ. (Αστρον.) Η νοητή γραμμή γύρω από μια μαύρη τρύπα, πέρα από την οποία η βαρύτητα γίνεται τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. Το σημείο στο οποίο η διαστολή του χρόνου είναι τόσο μεγάλη που τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα.
2. ουσ. (Πολιτισμ.) Μια πρωτοβουλία ανθρώπων από τον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με αντικείμενο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, αλλά και την έρευνα πάνω στις αντιφάσεις της μεταβατικής εποχής που ζούμε. Μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων. Πρόκειται για μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στον Πολυχώρο Τέχνης στην οδό Κεραμεικού 88, στην Αθήνα.
H μέχρι τώρα δραστηριότητα του Ορίζοντα Γεγονότων κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες και σε μεγάλα πρότζεκτ σε συνεχή εξέλιξη.

* Το κατ-ART-ι

Το κατ-ART-ι υψώθηκε πριν 10 χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου από μια παρέα ανθρώπων που αγαπούν και υπηρετούν τις τέχνες και τον πολιτισμό και έκτοτε συνεχίζει αδιάλειπτα το ταξίδι του.
Ιδρύθηκε ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο της προώθηση της τέχνης και την συσπείρωση των καλλιτεχνών που ζουν στο Ρέθυμνο και την Κρήτη. Η δυναμική του πορεία ως σωματείο περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων για τον πολιτισμό, πληθώρα δράσεων για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής, για την εκπαίδευση, για την τέχνη στην εκπαίδευση, για την κοινωνική προσφορά και τοποθέτηση σε κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.
Οι ομαδικές εκθέσεις που προτείνει το κατARTι δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δράσουν πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την κοινωνία, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων, σε χώρους που ανήκουν στους πολίτες, με γνώμονα πάντα την ανύψωση της αισθητικής ποιότητας, την αναζήτηση και την έρευνα. Οι εκθέσεις αυτές πλαισιώνονται συχνά με εκπαιδευτικές δράσεις, με δρώμενα που προτείνουν καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων, όπως χορευτές, περφόρμερς, αφηγητές, ποιητές, συγγραφείς ή μουσικούς θέλοντας να αναδείξουν την ικανότητα που έχει η τέχνη να «μιλάει» πολλές γλώσσες και να αγγίζει με διαφορετικούς τρόπους τις ψυχές των ανθρώπων.

Χορηγοί μετακίνησης : ΑΝΕΚ – BLUE STAR FERRIES

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
18 Ιούλ 2021
Ώρα:
10:30 - 20:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , ,

Διοργανωτές

Ορίζοντας Γεγονότων
ΚατARTι

Χώρος Διεξαγωγής

Φορτέτζα
Κάστρο Φορτέτζα
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google