Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι Πλειάδες ζωντανά στο θέατρο Μυθωδία

26 Αυγ 2023 στις 21:30 - 23:30

10€

Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Οι “Πολυφωνικές διαδρομές” είναι ένα συναυλιακό πρόγραμμα που αναδεικνύει, μέσω της φωνητικής πολυφωνίας, μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και του κόσμου. Οι Πλειάδες, με αφετηρία και έμπνευση το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, το οποίο υπηρετούν με αγάπη και σεβασμό από το 2006, μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους σε μουσικές παραδόσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Περσία, τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία, την Κάτω Ιταλία κ.ά. Με οδηγό την πολυφωνία, την ομαδικότητα και το κέφι για τραγούδι, μας προσκαλούν σε μια ενεργητική συμμετοχή σ’ αυτές τις συναρπαστικές διαδρομές του ήχου, της μνήμης, της ζωής.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Π Λ Ε Ι Α Δ Ε Σ

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Με αφετηρία τη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, οι Πλειάδες επεκτείνουν τις φωνητικές τους αναζητήσεις σε μουσικές από διάφορες χώρες του κόσμου, εμπλουτίζοντας, έτσι, το ρεπερτόριό τους με πολυφωνικά τραγούδια είτε αυθεντικά είτε επεξεργασμένα από τις ίδιες. Πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Νίκος Ξυδάκης, Rotting Christ, Swans, VIC, Encardia, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Κώστας Χανής, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Αλέξανδρος Τσολάκης, Κυριακή Γονή, κ.ά.), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.

Έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών και παραστάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (14η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Documenta (2017), Εναλλακτική Σκηνή Summer Nostos Festival (2019), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Ωνάση, Λυρική Σκηνή (2021), Βερολίνο και Βέλγιο (2022), κ.α. Το πρόγραμμά τους έχει παρουσιαστεί στην ΕΡΤ-3, στην TV100 και στο κανάλι της Βουλής. Έχουν κυκλοφορήσει το CD “Περιπλανώμενες Πλειάδες” με πολυφωνικά ηπειρώτικα, το διπλό CD και DVD «Γυναίκες της Πέτρας» σε συνεργασία με τους Encardia, καθώς και το δεύτερο προσωπικό τους CD με τον τίτλο “Πολυφωνικές διαδρομές”.

Παράλληλα διοργανώνουν σεμινάρια εκμάθησης πολυφωνικού τραγουδιού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ενώ το 2021 επιχορηγήθηκαν από το ΥΠΠΟ για τη διεξαγωγή μιας μουσικής έρευνας γύρω από τη φωνή και το ομαδικό τραγούδισμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Πλειάδες είναι οι: Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
26 Αυγ 2023
Ώρα:
21:30 - 23:30
Κόστος:
10€
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Θέατρο Μυθωδία
Phone
6947441051

Χώρος Διεξαγωγής

Θέατρο Μυθωδία
Γεράνι, Ρεθύμνου Ελλάδα + Χάρτης Google
Phone
6947441051