Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ομιλία για το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέρωνα

19 Ιούλ 2019 στις 20:00

Δωρεάν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα σας προσκαλεί την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 και ώρα 20.00, στην Αυλή Παναγίας Μέρωνα, στην ομιλία του Κώστα Ν. Μ. Καζαμιάκη, με Θέμα: «Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέρωνα, λαμπρό μνημείο της ακμής της Παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής και τέχνης στην Κρήτη».

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει το Ιστορικό, πολιτικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής που ανοικοδομήθηκε η εκκλησία από τους Καλλέργηδες.

-Ο Ιδεαλισμός, ως πνευματική και καλλιτεχνική τάση, από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη.
-Ο φιλόσοφος του Μυστρά Πλήθων Γεμιστός(1355-1452) και η ελληνική αναγέννηση που πραγματοποιήθηκε τελικά μόνο στην Κρήτη.
-Η εράσμια τέχνη της Παλαιολόγειας εποχής( 1261- 1453) στην Κρήτη αποκτά σπάνια λάμψη. Το «Βυζαντινό Μπαρόκ» του Παναγιώτη Μιχελή.
-Το καθολικό της Μονής της χώρας στην Κωνσταντινούπολη ως υπόδειγμα υψηλής τέχνης και αισθητικής. Τα μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά ως υπόδειγμα για τις τοιχογραφίες της Παναγίας του Μέρωνα.
-Οι Christoforo Buodelmonti (1386-1430), ο Giuseppe Gerola (1877-1938) και ο Μέρωνας.
-Ο επαναστάτης και νικητής των Ενετών αλλά και ο μεγαλύτερος φεουδάρχης της Κρήτης, Αλέξιος Καλλέργης( 13ος αι.) και ο Μέρωνας.
-Οι 27 επαναστάσεις εναντίον της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και ο ρόλος των τριών καστελλανίων (τομέων) του Ρεθύμνου: Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.
-Μετανάστευση και Μέρωνας.

Ο Κώστας Ν. Μ. Καζαμιάκης είναι Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.

Είσοδος Ελεύθερη

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
19 Ιούλ 2019
Ώρα:
20:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα

Χώρος Διεξαγωγής

Μέρωνας
Μέρωνας
Μέρωνας, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google