Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του ερευνητικού έργου IDAology στο Ρέθυμνο

24 Μαρ 2023 στις 18:30

Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου “IDAology, Το ποιμενικό βίωμα στις κοινότητες της Ίδας (ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ) ως εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακό αποθετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του βουνού» παρουσιάζονται την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “ΞΕΝΙΑ” – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Ν. Ψαρού 46 (Προκυμαία) Ρεθύμνου.

Στόχος είναι να συλλεχθούν, καταγραφούν και να επιστρέψουν στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα ως ψηφιακά δεδομένα τα ειδικά χαρακτηριστικά της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και κουλτούρας των βοσκών και των γυναικών “βοσκισσών” , που ζουν στην περιοχή του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη. Τα δεδομένα προέρχονται από βιβλιογραφική αναζήτηση, καθώς και εθνογραφική έρευνα που περιλαμβάνει οπτική και ηχητική καταγραφή τόσο συνεντεύξεων με άνδρες και γυναίκες, όσο και του ίδιου του τρόπου ζωής των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Τα ερευνητικά δεδομένα οργανώνονται και αξιοποιούνται με τους παρακάτω τρόπους

1) Ένα αποθετήριο έρευνας ως ψηφιακή βάση δεδομένων σε παραπάνω από μια γλώσσες όπου θα εμπεριέχονται ψηφιοποιημένο βιβλιογραφικό υλικό, καθώς και οπτικές και ηχητικές αφηγήσεις με αντικείμενο όψεις της ζωής και των βιωμάτων του βοσκού και γενικότερα την κτηνοτροφία (βοσκική) ως παραγωγική δραστηριότητα και την αξία της ως πολιτιστική κληρονομιά.

2) Μια εφαρμογή λογισμικού εικονικής πραγματικότητας (σε ψηφιακό περιβάλλον 360 μοιρών) οι οποίες θα δίνουν στον καθένα την ευκαιρία να μεταφερθεί στο φυσικό περιβάλλον του Ψηλορείτη βιώνοντας ως ενεργός παρατηρητής τη σύνθετη πραγματικότητα της βοσκικής.

3) Ένα βιβλίο για μαθητές και παιδιά όπου τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν να ζωντανέψουν σκηνές, ήρωες παραδόσεις από ένα βουνό με διαχρονικό πρωταγωνιστή τον βοσκό του.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 30 μηνών, υλοποιείται σε κοινοπραξία του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την ΑΜΚΕ Πολιτιστικής διαχείρισης Androidus Project Tank, το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (Κ.Ε.ΜΕ.-Π.Κ.) με το Εργαστήριο «Οπτική Ανθρωπολογία. Εικόνα, μουσική κείμενο» και το «Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο».

Το έργο «IDAology» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Περισσότερες πληροφορίες www.idaology.gr

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Μαρ 2023
Ώρα:
18:30
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Φοιτητική Εστία Ξενία
Ψαρρού 46
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google