Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικός κομμουνισμός: Μια διεθνική ιστορία (1912-1974)»

4 Ιουνίου στις 20:00 - 21:30

Free

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Κωστή Καρπόζηλου, «Ελληνικός κομμουνισμός: Μια διεθνική ιστορία (1912-1974)», εκδόσεις Αντίποδες, 2024.

Θα μιλήσουν οι:

  • Χρήστος Χατζηιωσήφ (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων)
  • Παρασκευάς Ματάλας (Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας)
    και ο συγγραφέας.

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 8μμ, στο «Καφενείο στη Νομαρχία», Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Νομαρχίας), Ρέθυμνο.

Ο Κωστής Καρπόζηλος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1978 και είναι ιστορικός. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2010. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: Ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013), Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου, 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017) και (με τον Δημήτρη Χριστόπουλο) 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό (Πόλις, 2018).

Έχει γράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο ColumbiaUniversity, ενώ από το 2016 έως το 2023 ήταν διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Ο Κωστής Καρπόζηλος στο βιβλίο του, ξεκινώντας από τη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων», πραγματεύεται την ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού του 20ού αιώνα, εστιάζοντας στην «πραγματική κίνηση» των ανθρώπων του και ανιχνεύοντας τις πολλαπλές του γεωγραφίες. Στην αφήγηση πρωταγωνιστούν ταξιδιώτες της επανάστασης, εκπατρισμένοι διανοούμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες, άνθρωποι που διασχίζουν τα συμβολικά και κυριολεκτικά όρια του έθνους. Η οθωμανική και ελληνική Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, οι προσφυγικές πόλεις της Ελλάδας, η Μόσχα και οι ελληνόφωνες κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας του Μεσοπολέμου, τα χαρακώματα του ισπανικού εμφυλίου, το Παρίσι του Λαϊκού Μετώπου, η Μέση Ανατολή στα χρόνια του πολέμου, το Βουκουρέστι και η Τασκένδη των πολιτικών προσφύγων, οι καπιταλιστικές μητροπόλεις στα χρόνια της δικτατορίας συνθέτουν μια διεθνική ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού. Οι ζωές της επαναστατικής περιπλάνησης δεν χωρούσαν σε μια εθνική επικράτεια.

Organizer

Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Venue

Καφενείον στη Νομαρχία
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Google Map