Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ» του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη

29 Οκτ 2022 στις 18:30 - 19:30

Δωρεάν

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ» του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 και από ώρας 18:30, στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ», σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

  • Ο κ. Νικόλαος-Σταύρος Δασκαλάκης, πολιτικός μηχανικός-μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ματιές στο βιβλίο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ – Μια αφιερωματική ακροστιχίδα στο Γεώργιο Αντ. Γαλίτη».
  • Ο κ. Γρηγόριος Παπαδοπετράκης, λογιστής, μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ο “Ήλιος” του μεσοπολεμικού Ρεθύμνου μέσα από τα μάτια του Γεωργίου Γαλίτη».
  • Ο κ. Δημήτριος Σκαρτσιλάκης, ερευνητής, με θέμα: «Μάχη της Κρήτης και Κατοχή. Αφήγηση και φωτογραφία. Παράλληλες οπτικές».
  • Ο κ. Μιχαήλ Τζεκάκης, πρ. διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «ΡΕΘΥΜΝΟ: Πρόσωπα, χαρακτήρες, σχέσεις, θεσμοί, καταστάσεις στα χρόνια του “Ήλιου και του Ολέθρου”».

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο κ. Μάνος Χ. Γοργοράπτης, πτ. Θεολογίας, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας.

***

Στις 14 Νοεμβρίου 1938, με το πλοίο «Ακρόπολις», αποβιβάζεται αρόδο στο λιμάνι του Ρεθύμνου ο πρωτοδίκης Αντώνης Γ. Γαλίτης με την σύζυγό του και τα τέσσερά του παιδιά. Θα εγκατασταθεί οικογενειακώς στην παλιά πόλη και θα ξεκινήσει το έργο του ως δικαστής και επιπλέον ως εισαγγελέας αργότερα, ενώ τα παιδιά θα εγγραφούν στα σχολεία της πόλης. Τα δύο πρώτα χρόνια, «τα χρόνια του Ήλιου», θα κυλίσουν ήρεμα και ειδυλλιακά. Στον τρίτο χρόνο θα έλθει «η εποχή του Ολέθρου». Η από αέρος φονική εισβολή των Γερμανών, οι βομβαρδισμοί, η κατοχή, η πείνα…

Στις 19 Απριλίου 1943 (Μεγάλη Δευτέρα), ο Αντώνιος Γ. Γαλίτης και η οικογένειά του, εν μέση κατοχή, θα αποχωρήσουν από το Ρέθυμνο. Η παραμονή τους στην πόλη μας θα σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή του ίδιου και όλης της οικογένειας. Ο καθηγητής πια Γεώργιος Αντ. Γαλίτης θα αποτυπώσει εντύπως τις αναμνήσεις από τη ζωή τους στο Ρέθυμνο εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Χώρος Διεξαγωγής

«Θεομήτωρ» Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Διακονίας
Ψυχουντάκη Παντ. 5
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Greece
+ Χάρτης Google