Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου»

7 Οκτ 2022 στις 19:00 - 20:30

Δωρεάν

Ο Δήμος Ρεθύμνου – Διεύθυνση Πολιτισμού και το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης οργανώνουν παρουσίαση βιβλίου την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού (Βερνάρδου Εμμανουήλ 12).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο της παλαιάς απόφοιτης του Τμήματος Κοινωνιολογίας Κρήτης, Άννας Στεργίου, κοινoβουλευτικής συντάκτριας – συγγραφέως με τίτλο: «Η κυρά του Δράκου» (2022) από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Αν κι η ερωτική ιστορία, που πραγματεύεται το βιβλίο είναι φανταστική, ωστόσο τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου ’90-91 είναι αληθινά. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου ο βοσκός, Δράκος Σαπουντζής, που είναι μεγαλωμένος σ΄ ένα ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου. Πρωταγωνίστρια, η Χριστίνα, φοιτήτρια του Ιστορικού – Αρχαιολογικού μεγαλωμένη στον Πειραιά, από μικροαστική οικογένεια. Η σχέση αυτών των δυο ανθρώπων θ’ αναδείξει τις πολιτισμικές διαφορές, αλλά και τις συγκρούσεις δυο διαφορετικών κόσμων, που συνυπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο, αν και λογοτεχνικό, έχει σαφή κοινωνιολογικό κι ανθρωπολογικό προσανατολισμό, δείχνοντας τις δυσκολίες των ορεινών κοινωνιών αλλά και την ώσμωση με τη σύγχρονη Κρήτη, με τους φοιτητές και τον τουρισμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Συντονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Τσιώλης.

Μιλούν:

  • Ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός, πρ. υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
  • Ο Γιώργος Σταθάκης, πρ. υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Ο Άρης Τσαντηρόπουλος, αν. καθηγητής Κοιν. Ανθρωπολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Βιογραφικό

Η Άννα Στεργίου γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και κατάγεται από τη Θεσπρωτία και τη Σμύρνη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (90-94). Ασχολήθηκε με τον χορό και από την αποφοίτησή και για πάνω από 20 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες. Κατά καιρούς διαπιστεύτηκε σε υπουργεία , Ναυτιλίας κι Αιγαίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας κι από το 2016 κι έπειτα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια.

Το βιβλίο «Η Κυρά του Δράκου» (2022) από τις εκδόσεις Κομνηνός είναι το 3ο για ενήλικες της Άννας Στεργίου, μετά «Τα μάτια του φόβου» από τις εκδόσεις Λιβάνης (2004), για το οποίο ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Θεσπρωτίας της Χρονιάς» και το «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014), που θεωρήθηκε από ιστότοπους βιβλίου στα καλύτερα της χρονιάς.

Η Άννα Στεργίου έχει γράψει το παιδικό βιβλίο με τίτλο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας: Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και κυκλοφορεί πλέον και το δεύτερο της σειράς: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας: Κυνηγώντας λαθρέμπορους ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022).

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί κι η διπλωματική, μεταπτυχιακή της εργασία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (‘20-’22): «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό», επίσης από τις εκδόσεις Κομνηνός, που αφορά στον Τομέα της Κοινωνιολογίας της Ενέργειας και της Ψηφιακής Κοινωνιολογίας.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
7 Οκτ 2022
Ώρα:
19:00 - 20:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτές

Δήμος Ρεθύμνου
Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Χώρος Διεξαγωγής

Σπίτι του Πολιτισμού
Βερνάδου 12
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Phone
2831040150