Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του βιβλίου «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές» στο Ρέθυμνο

10 Μαΐ 2019 στις 19:00

Τ. ΜΠΑΪΛΑ, «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές». Ένα ξεχωριστό βιβλίο με φόντο την Κρήτη των αρχών του 20ου αιώνα

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα με τίτλο «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές». Η συγγραφέας την τελευταία δεκαετία μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής («Το πορτρέτο της σιωπής», «Το παραμύθι της βροχής», «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη», «Ουίσκι μπλε», «Άγριες θάλασσες» που σίγουρα την τοποθετούν στις πλέον αξιόλογες παρουσίες στη νεότερη λογοτεχνία και με το τελευταίο έργο της καταξιώνεται ως κορυφαία λογοτέχνης στον δύσκολο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του μυθιστορήματος, όπου η βιβλιοπαραγωγή εξακολουθεί να είναι πλούσια.

Για όσους γνωρίζουν την Τ. Μπάιλα από προηγούμενα μυθιστορήματά της, το πρόσφατο έργο της δεν αποτελεί έκπληξη, παρά η τελειοποίηση αυτού που θα χαρακτηρίζαμε «ολοκληρωτική» λογοτεχνία. Στήνει την ιστορία του Ανέστη, του κρητικού καλλιτέχνη που γεννιέται τη σημαδιακή για την Κρήτη 25 Αυγούστου 1898, σε ένα κείμενο που καθηλώνει τον αναγνώστη, γιατί λειτουργεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Ιστορικό, κοινωνικό, ερωτικό, αντιπολεμικό μυθιστόρημα, εικόνες νατουραλιστικές, ανθρωποκεντρική γραφή, γλώσσα και ύφος για σεμινάριο, ένα κείμενο που τα έχει όλα στον υπερθετικό βαθμό.

Ο χρόνος Ιστορίας καλύπτει μια περίοδο περίπου 70 χρόνων, από το 1898 έως το 1970, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, περίοδο που η Κρήτη ζει στον αναβρασμό της Ένωσής της με τη μητέρα Ελλάδα. Εικόνες καταιγιστικές, εμπειρίες συγκλονιστικές για τον πρωταγωνιστή που μένοντας ορφανός τη μέρα της γέννησής του και αποκηρύσσοντας τον πατέρα του που ζει έκλυτα, βρίσκει στο φίλο του Μικέλε ένα πολύτιμο στήριγμα, ενώ η παππούς Λεωνίδας θα τον μυήσει στο μαγικό κόσμο της ζωγραφικής και η θεια-Λουλουδιά θα είναι ο φύλακας-Άγγελός του ακόμα κι όταν θα έχει χρόνια να τον δει.

Κι ύστερα ήρθε ο μεγάλος Πόλεμος! Ο θάνατος, ο όλεθρος, η φρίκη! Πληγές που θα ανοίξουν και δε θα κλείσουν ποτέ! Αλλά ο Ανέστης θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Σ’ ένα σεντόνι ποτισμένο με το αίμα του Μικέλε, θα μπορέσει ο ίδιος να φτάσει στα πέρατα του κόσμου … ερήμην του!

Όλες οι αισθήσεις του αναγνώστη βρίσκονται σε εγρήγορση. Ήχοι, χρώματα, εικόνες, γεύσεις μπερδεύονται αξεδιάλυτα, ενώ ο έμπειρος αναγνώστης θα απολαύσει γλωσσικά κείμενο κλασικής λογοτεχνίας κάτι που σπανίζει στις μέρες μας.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Public Ρεθύμνου (πλατεία Αγνώστου) την Παρασκευή 10/5/2019, 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Μανώλης Καμπανάκης δρ. φιλολογίας, Μιχάλης Τζανάκης, φιλόλογος.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
10 Μαΐ 2019
Ώρα:
19:00
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτής

Public
Τηλέφωνο:
2831 052020

Χώρος Διεξαγωγής

Public Ρεθύμνου
Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2831 052020