Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σεμινάριο με θέμα Ιστορία των Κόμικς & η μεταφορά τους στον κινηματογράφο

6 Δεκ 2021 στις 19:00 - 21:00

Στο σεμινάριο θα αναφερθούμε στην Ιστορική πορεία των κόμικς. Κατά τη διάρκεια των 3 συναντήσεων θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της εν λόγω τέχνης στην πάροδο των χρόνων, από τις απαρχές της μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Τα κόμικς θα αναλυθούν υπό το πρίσμα του ιστορικού τους πλαισίου που τα περιβάλλει, παράλληλα θα υπάρξει εκτενής ανάλυση γύρω από τη σχέση του μέσου με την κινηματογραφική τέχνη.

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν πέρα από το θεωρητικό-ιστορικό κομμάτι, την προβολή πολλών κόμικς και των δημιουργών τους. Στη δεύτερη συνάντηση θα γίνει προβολή ταινίας σχετική με το υπό εξέταση αντικείμενο.

Ειδικότερα:
1η συνάντηση: Κόμικς και η Ιστορία τους
2η: Προβολή ταινίας επιλεγμένη από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο
3η: Σχολιασμός ταινίας και ανάλυση σχέσης κόμικς και κινηματογράφου

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από το υπό εξέταση ζήτημα.

Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου και θα φιλοξενηθούν στη διεύθυνση Τσαγρή 1, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Έναρξη Σεμιναρίου: Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια Σεμιναρίου: Μηνιαίο (3 εβδομαδιαίες συναντήσεις) Ώρα: 19:00-21:00 και 21:00-23:00.

Προσοχή: Στα πλαίσια των οδηγιών για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορoνοϊού και της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί, tα τμήματα θα είναι ολιγομελή και οι συμμετέχοντες καλούνται να φοράνε μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Επίσης, να επιδείξουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ένα επιθυμείτε να συμμετέχετε λόγω της αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων πρέπει να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας.

Πληροφορίες: 6975973970 e-mail: historyofartrethymno@gmail.com

Βιογραφικό Εισηγητή:

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου. Αντίστοιχη ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
6 Δεκ 2021
Ώρα:
19:00 - 21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
,

Διοργανωτής

Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου
Τηλέφωνο:
6945582549

Χώρος Διεξαγωγής

Οδός Τσαγρή
Τσαγρή 1
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google