- This event has passed.
«Σπονδή Μνήμης» προς τιμήν της αείμνηστης Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, στις 7μ.μ. το Λύκειο των Ελληνίδων μας προσκαλεί σε «Σπονδή Μνήμης» προς τιμήν της αείμνηστης Μούσας της Κρητικής – Ελληνικής Παράδοσης, ζωγράφου και καλλιτέχνιδος, Ρεθυμνίας από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Φλωρεντίνης Σκουλούδη – Καλούτση.
Ομιλητές θα είναι:
- Η δημοσιογράφος, λογοτέχνης, ιστορική ερευνήτρια, κ. Εύα Λαδιά, με θέμα: «Φλωρεντίνη Καλούτση, μια Ιεροφάντιδα της Παράδοσης» και
- ο κ. Κώστας Δασκαλάκης, σχεδιαστής κλωστοϋφαντουργός, τ. διευθυντής του Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης με θέμα: «Ανάλυση υφαντών Φλωρεντίνης Καλούτση».
Θα ακολουθήσει η βράβευση της που θα παραλάβει ο υιός της κ. Γεώργιος Καλούτσης.
Οι ομιλίες θα συνοδεύονται από αντίστοιχες προβολές.
Δύο λόγια για μια σχεδόν άγνωστη Μούσα… Φλωρεντίνη Σκουλούδη – Καλούτση
Γεννήθηκε στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, σε ευκατάστατη οικογένεια στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1906 ο πατέρας της ζήτησε την άδεια από τις Αρχές, τότε, και έφυγε μαζί της στο Λονδίνο όπου η Φλωρεντίνη εγγράφηκε και σπούδασε για πέντε χρόνια στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λονδίνου και από την οποία βραβεύθηκε για το εξαίρετο ταλέντο της.
Πίσω στον τόπο της, μελέτησε τα Κρητικά χειροτεχνήματα και κυρίως τα υφαντά και αναπαρήγαγε σχέδια και χρώματα με σεβασμό, υψηλή αισθητική και καινοτόμα αντίληψη θέλοντας να διασώσει και να αναδείξει ευρέως και στην Ευρώπη, τον πολύτιμο πλούτο της Ελληνικής και Κρητικής κληρονομιάς.
Το κατόρθωσε προβάλλοντάς την, επιδεικνύοντας απίστευτη εργατικότητα και δημιουργία και με την δική της βιοτεχνία, της εποχής, ονομαζόμενη «Διπλούς Πέλεκυς», πάντα με υπευθυνότητα και αστείρευτη αγάπη για τα αριστουργήματα της Κρητικιάς-Ελληνίδας.
Υπήρξε προσωπική φίλη της Έλενας Βενιζέλου η οποία εκτιμούσε βαθιά την δουλειά, το έργο αλλά και την προσωπικότητά της.
Επί πλέον, η πρωτοπόρα έμπνευση, η καλλιέργεια και η γνώση της την οδηγούσαν σε υπέροχους αισθητικά σχεδιασμούς πάντα με το στίγμα της Ελληνικής Παράδοσης, οι οποίοι κέρδισαν τον θαυμασμό της Αθηναϊκής κοινωνίας και του ίδιου του παλατιού, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Αυτή είναι μια πολύ συνοπτική αναφορά στη ζωή και στο πλούσιο, τόσο πολύτιμο για τον τόπο μας, έργο της που σημάδεψε γενιές αλλά που σήμερα η δημιουργός του είναι σχεδόν άγνωστη τουλάχιστον στην πόλη μας, τον γενέθλιο τόπο της.
Περισσότερα, στην εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων στις 16 του μηνός στις 7 το βράδυ με την κ. Εύα Λαδιά και τον κ. Κώστα Δασκαλάκη.
