Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

The space cadet: Ένα χορευτικό ταξίδι στο διάστημα από την oμάδα Third Planet

5 Αυγ 2023 στις 21:30 - 22:00

Δωρεάν

5 Αυγούστου 2023, 21.30
Ο Τόπος του Βοσκού, Ανώγεια Κρήτης
Με την πρωτοβουλία και υποστήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-ΙΔΑΙΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιστήμες του διαστήματος με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, την τέχνη του ήχου, τα εικαστικά, τον σύγχρονο χορό και την χιπ χοπ κουλτούρα; Όλα τα παραπάνω γεφυρώνει ευφυώς η βραβευμένη παράσταση χορού “The Space Cadet” που παρουσιάζει η ομάδα Third Planet. Η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη δανείζεται στοιχεία από την εκπαίδευση των αστροναυτών και αναπαράγει τις συνθήκες ταξιδιού στο διάστημα, σε μια χορογραφική «συνομιλία» με ηλέκτρο-ποπ διάθεση.

Το έργο που κατέκτησε την τέταρτη θέση στα διεθνή βραβεία φωτισμού  [d]arc awards, φτιάχτηκε με τη λογική της pop-up performance, με τον αυτόνομο σκηνικό χώρο να στήνεται σε απρόσμενες τοποθεσίες. Μετά από sold out παραστάσεις στα φεστιβάλ Βωβούσας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και BIOS, το σκάφος βάζει μπρος και πάλι τις μηχανές του και αυτήν την φορά προσγειώνεται στα όρη του Ψηλορείτη, στον Τόπο του Βοσκού, αντίκρυ του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Σε μια μοναδική τοποθεσία, συνομιλεί με ιστορία, παράδοση, γήινο και κοσμικό τοπίο.

Λίγα λόγια για το έργο…

Η σημασία του όρου “space cadet” στα αγγλικά είναι διττή: ο εκπαιδευόμενος αστροναύτης, αλλά και εκείνος που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Το έργο κινείται και στους δύο άξονες. Ο ήρωας υπάρχει σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και ο κόσμος του ολόκληρος. Κοινό και χορευτής συνταξιδεύουν, μεταφερόμενοι συνεχώς σε νέα μέρη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ στην ουσία παραμένουν σε έναν φαινομενικά περιορισμένο χώρο. Η παράσταση αναζητά το σημείο τομής δύο ταξιδιών: Του συλλογικού – με τη μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά στ’ άστρα και τη θέση της στο σύμπαν και του ατομικού που αφορά στην εσωτερική, προσωπική αναζήτηση του «ανήκειν» και τη σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, το «σπίτι» μας, τη Γη.

Μέσα από μια σύγχρονη περιπέτεια αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο ένα ταξίδι μας μεταμορφώνει, εστιάζοντας στο πώς το έξω γίνεται μέσα και αντίστροφα.

Όπως σημειώνει η ομάδα: «Έναυσμα για τη δημιουργία του έργου ήταν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του εμπορικού κόσμου για ταξίδια σε άλλους πλανήτες, πηγές ενέργειας και τουρισμού στο διάστημα και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αντιδιαστολή με τις πλέον αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πιθανότητα ενός μέλλοντος στο οποίο τα όρια μεταξύ “φυσικού”, “τεχνητού”, “εδώ” και “εκεί” θα είναι θολά. Το παραπάνω πλαίσιο θέτει ως καίριο πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης τη σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη Γη ως μητρικό περιβάλλον, αλλά και ως σημείο αφετηρίας και αυτό-αναφοράς».

5 Αυγούστου 2023, 21.30

Ο Τόπος του Βοσκού, Ανώγεια Κρήτης

Είσοδος Ελεύθερη

Με την πρωτοβουλία και υποστήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-ΙΔΑΙΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Ευχαριστούμε θερμά την ANEK LINES Οfficial για την ευγενική χορηγία των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σύλληψη, χορογραφία, πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμός: Χλόη Αλιγιάννη

Ταξιδιώτης: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (a.k.a Fuerza Negra)

Σκιά: Κατερίνα Κατάκη

Συνδημιουργία Κινησιολογικού Υλικού: Χλόη Αλιγιάννη  & Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)

Σχεδιασμός Φωτισμού: Άννα Σμπώκου (ASlight)

Κατασκευή Σκηνικού & Κράνους: Γιάννης Αλιγιάννης (XWorks)

Επιμέλεια / Σύνθεση Κειμένου: Κατερίνα Κατάκη

Αφήγηση: Θανάσιμος (Νίκος Χατζής)

Τεχνικός: Γιώργος Αντωνόπουλος

Ηλεκτρολόγος: Νίκος Ηλιόπουλος

Μίξη ήχου: Εllen Curtis

Βιντεογράφος: Ξένια Τσιλοχρήστου

Επιστημονικοί συνεργάτες Αστροφυσικός Θ. Ακύλας (Αστεροσκοπείο Αθηνών), Dr. Mindy Howard (Inner Space Training)

Μέντορας μουσικής: Lee Boyd Allatson

Επικοινωνία & Social Media: Ιωάννα Γαλάνη
Παραγωγή: Third Planet

Ένα project σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens.
Επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Με την υποστήριξη του The Croft Residency.
Τα παπούτσια του αστροναύτη παρέχει η εταιρεία Ministry of Concrete.
Tη φόρμα του παρέχει η εταιρεία SafeWork LTD.

Σχετικά με την oμάδα Third Planet

Η ομάδα Third Planet ιδρύθηκε το 2020 από την χορογράφο Χλόη Αλιγιάννη και είναι ένας μικρός πολιτιστικός φορέας με έδρα την Αθήνα. Το ανθρώπινο σώμα και η κίνηση βρίσκονται στον πυρήνα της δράσης μας, αλλά με μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ τεχνών, επιστημών και κοινωνίας. Η ομάδα υποστηρίζεται τακτικά από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Flux Laboratory Athens και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

oμάδα THIRD PLANET

+2111171819 – 6934019342

thirdplanetarts@gmail.com  – info.thirdplanetarts@gmail.com

www.thirdplanetarts.com

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
5 Αυγ 2023
Ώρα:
21:30 - 22:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτής

Ο τόπος του βοσκού

Χώρος Διεξαγωγής

Ο Τόπος του Βοσκού
Ανώγεια
Ανώγεια, Ρεθύμνου Greece
+ Χάρτης Google